Sari direct la conținut

Coreea de Nord își protejează rachetele nucleare de un eventual atac înaintea celui de-al doilea summit Kim – Trump (observatori ONU)

Coreea de Nord își protejează rachetele nucleare de un eventual atac 
înaintea celui de-al doilea summit Kim – Trump (observatori ONU)

Coreea de Nord se străduiește să se asigure că rachetele balistice și capacitățile sale nucleare nu pot fi distruse de eventuale lovituri militare, au afirmat observatori ai ONU, înaintea unei întâlniri între oficiali americani și nord-coreeni pentru a pregăti un al doilea summit pentru denuclearizare, scrie Reuters.

Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, se va întâlni cu omologul său nord-coreean miercuri, la Phenian, pentru a pregăti un summit la sfârșitul acestei luni între președintele Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un. Acesta a declarat că speră ca după întâlnirea sa cu omologul nord-coreean Kim Hyok Chol se va ajunge la „un set de rezultate concrete” pentru summit-ul dintre Trump și Kim Jong Un.

Oficiali sud-coreeni au afirmat că, împreună cu Statele Unite, ar putea analiza un compromis care ar accelera denuclearizarea Coreei de Nord – dezmembrarea principalului complex nuclear din Yongbyon, care ar putea fi însoțită de măsuri americane precum încheierea oficială a războiului coreean din 1950-53 și stabilirea un birou de legătură.

Însă un observator al ONU a declarat într-un raport confidențial, prezentat într-un comitet de sancțiuni al Consiliului de Securitate al ONU de 15 membri și consultat luni de Reuters, că „a găsit dovezi ale unei tendințe consecvente din partea RPDC de a dispersa concentrarea, stocarea și locațiile de testare”.

Misiunea nord-coreeană la Organizația Națiunilor Unite nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii asupra raportului, care a fost prezentat vineri membrilor Consiliului de Securitate.

Primul summit dintre Trump și Kim Jong a avut loc în iunie anul trecut, în Singapore, liderul nord-coreean sugerând un angajament vag al puterii comuniste lui Kim pentru denuclearizarea peninsulei coreene, unde trupele americane staționează de la Războiul din Coreea de la 1950-53.

Orașul vietnamez Danang este considerat drept locația cea mai probabilă pentru următorul summit.

Trump, joia trecută, a salutat „progrese uriașe” în relațiile sale cu Coreea de Nord, dar punctul de vedere în Statele Unite este Phenianul trebuie să facă pași concreți în programul de renunțare la armele nucleare. Coreea de Nord s-a plâns în schimb că Statele Unite nu au oferit prea multe în schimbul înghețării testelor nucleare și al dezmembrării unor instalații nucleare.

De asemenea, Coreea de Nord a cerut în mod repetat ridicarea sancțiunilor impuse de SUA, încheierea oficială a războiului și garanții de securitate.

Raportul ONU spune că sancțiunile s-au dovedit a fi ineficiente. „Țara continuă să încalce rezoluțiile Consiliului de Securitate printr-o creștere masivă a transferurilor ilegale de produse petroliere și cărbune”, au constatat monitorizările sancțiunilor.

„Aceste încălcări fac ca cele mai recente sancțiuni din SUA să fie ineficiente”.

Observatorii au declarat că au dovezi ale unui transfer fără precedent de produse petroliere de peste 57,600 de barili, în valoare de peste 5,7 milioane de dolari. Coreea de Nord a declarat că nu va renunța în mod unilateral la armele nucleare decât dacă Statele Unite elimină mai întâi orice amenințare la adresa sa. Coreea de Nord a solicitat de mult timp ca trupele americane să fie retrase ca o condiție pentru pace.

Statele Unite au subliniat faptul că prezența trupelor americane nu poate face parte dintr-o negociere, iar Coreea de Sud a declarat că trupele americane din Sud nu au legătură cu niciun viitor tratat de pace și că forțele americane ar trebui să rămână chiar dacă se semnează un astfel de acord.

Departamentul de Stat al SUA a declarat luni că Washington și Seul au ajuns la un acord „de principiu” cu privire la împărțirea costului detașării trupelor americane în țara asiatică.

CNN a citat un oficial al Departamentului de Stat spunând că, în baza acordului revizuit, Coreea de Sud va crește contribuția sa la aproape 1 miliard de dolari.

Acordul din 2014 care a expirat anul trecut a impus Coreii de Sud să plătească aproximativ 848 milioane dolari pe an pentru păstrarea a aproximativ 28.500 de soldați americani în peninsulă. În ciuda a zece runde de discuții, din martie anul trecut, cei doi aliați nu au ajuns încă la un acord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro