Sari direct la conținut

Coreea de Nord trimite mai mult de 300 de baloane spre Sud, potrivit armatei sud-coreene

HotNews.ro
Phenianul a trimis o nouă salvă de sute de baloane cu gunoaie la sud de frontiera sa, a anunțat marți armata Seulului, în ceea ce președintele sud-coreean a denunțat drept „o provocare josnică și irațională”, potrivit AFP.
Deșeuri trimise peste graniță de către Coreea de Nord, Foto: YONHAP / AP / Profimedia
Deșeuri trimise peste graniță de către Coreea de Nord, Foto: YONHAP / AP / Profimedia

Phenianul a lansat aproximativ 350 de baloane pline cu gunoaie în cursul nopții, a declarat Statul Major interarme sud-coreean, adăugând că aproximativ o sută dintre acestea au aterizat în sud, în principal în provincia Gyeonggi (nord-vest) și în capitala Seul.

Pungile atașate baloanelor conțineau „în principal deșeuri de hârtie”, a declarat armata, adăugând că acestea nu prezentau niciun risc pentru siguranța publică.

„Armata sud-coreeană este pregătită să ducă imediat războiul său psihologic”, a declarat statul major.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a condamnat ultima expediție de baloane drept o „provocare josnică și irațională” într-un discurs susținut cu ocazia marcării începutului Războiului din Coreea.

El a denunțat acordul dintre Coreea de Nord și Rusia, semnat de președintele Vladimir Putin în timpul unei vizite de stat la Phenian săptămâna trecută, drept o „încălcare flagrantă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”.

„Forțele noastre armate vor fi pregătite cu fermitate pentru a se asigura că Coreea de Nord nu îndrăznește să provoace Coreea de Sud în nicio circumstanță și vor răspunde copleșitor și decisiv la orice provocare din partea Nordului”, a adăugat Yoon.

Phenianul a trimis deja mai mult de o mie de baloane cu deșeuri către Sud, pe care le prezintă drept represalii la baloanele cu propagandă trimise de militanții sud-coreeni.

În replică, Seulul a suspendat complet un acord militar menit să reducă tensiunile și a relansat unele emisiuni de propagandă prin difuzoare de-a lungul frontierei.

Influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un și principala purtătoare de cuvânt a guvernului, Kim Yo Jong, a avertizat Coreea de Sud la începutul acestei luni că, în cazul în care vor continua lansările de pliante și difuzările de difuzoare, Seulul „va asista fără îndoială la o nouă contraofensivă nord-coreeană”.

Potrivit experților, tensiunile de la frontieră ar putea escalada rapid.

„Deoarece Coreea de Sud a îndeplinit deja prima condiție, și anume distribuirea de pliante, dacă guvernul ar relua propaganda la difuzoare, am asista probabil la noua contraofensivă menționată”, a declarat Park Won-gon, profesor la Universitatea pentru femei Ewha.

Marți, Yoon a vizitat un portavion american care a sosit în Coreea de Sud în weekend pentru exerciții militare comune menite să contracareze mai eficient amenințările nord-coreene.

Exercițiile, care includ Japonia, urmează să aibă loc la sfârșitul acestei luni.

Phenianul a criticat în mod regulat aceste exerciții ca fiind repetiții pentru o invazie.

INTERVIURILE HotNews.ro