Coronavirus Marea Britanie: De ce e contestată carantina instituită de guvern
Începând de luni, 8 iunie, de la miezul nopții, călătorii care ajung în Marea Britanie trebuie să fie obligați la două săptămâni de izolare, în încercarea de a lupta împotriva pandemiei coronavirusului, care a ucis deja peste 40.000 de oameni în Marea Britanie. Ministrul de Interne, Priti Patel, a făcut anunțul pe 22 mai, potrivit Le Figaro, citat de Rador.
„Pe măsură ce lumea începe să iasă din ceea ce sperăm că este cel mai rău moment al pandemiei coronavirusului, trebuie să privim spre viitor și să protejăm publicul britanic prin reducerea riscului de cazuri care traversează frontiera noastră”, a spus ministrul. „Pasagerii care sosesc în Regatul Unit vor trebui să se izoleze timp de 14 zile și vor putea fi contactați în mod regulat în toată această perioadă pentru a asigura respectarea acestei măsuri”, se precizează într-un comunicat emis de Home Office.
Această perioadă de 14 zile, care va fi revizuită de guvernul britanic la fiecare trei săptămâni, se referă la toate sosirile pe uscat, pe mare și prin aer, indiferent dacă călătorii locuiesc sau nu în Regatul Unit. Călătorii în carantină vor putea totuși să iasă și să-şi cumpere mâncare sau medicamente, să ia mijloace de transport în comun și să schimbe cazarea, dacă este necesar, scrie „The Guardian”. Dacă nu îşi permit să-şi asigure nicăieri carantina, guvernul îi va ajuta să găsească o soluție pe cheltuiala sa. În schimb, contravenienţii vor fi supuși unei amenzi de 1.000 de lire sterline (1.118 de euro). Controale aleatorii vor fi puse în aplicare și expulzarea străinilor poate fi considerată „ca o ultimă soluție” în cazul nerespectării regulilor, potrivit guvernului. Nerezidenților li se poate refuza intrarea în țară dacă nu se supun acestei carantine.
Excepție fac, totuși, transportatorii rutieri și personalul medical, precum și cei din Irlanda, dar nu și pentru călătorii care sosesc din Franța, așa cum sugerau recent Londra și Parisul. Inițial scutită de acest sistem de carantină, Franța a fost definitiv integrată în el și și-a anunțat intenția de a introduce o măsură reciprocă. Pentru că argumentul unui risc crescut de infecții provenite din străinătate nu este bine înţeles în timp ce Regatul Unit rămâne tocmai una dintre țările cele mai afectate de pandemie. „Introducem această carantină, deoarece numărul de infecții scade (în Regatul Unit), iar proporția infecțiilor provenite din străinătate crește”, a justificat ministrul Sănătății, Matt Hancock, pe canalul de televiziune Sky News.
Serviciul Național de Statistică (ONS) a estimat la peste 5.500 numărul de infecții zilnice la sfârșitul lunii mai în Anglia. Și conform unui studiu al autorităților de sănătate engleze (PHE England) și cercetătorilor de la Universitatea din Cambridge, virusul și-a accelerat ușor răspândirea în anumite regiuni de la începutul ieşirii din izolare. Însuşi consilierul științific al guvernului, Patrick Vallance, a estimat, în fața presei, că decizia de a impune această carantină a fost mai mult o decizie politică decât una care ţine de știință pe care guvernul susține că o urmează cu scrupulozitate.
„Sper foarte mult ca oamenii să poată urca într-un avion, să plece în vacanță în această vară, dar trebuie să începem cu o abordare prudentă”, a adăugat el pe fondul temerilor că alte țări ar putea face același lucru pentru britanici. După cum au anunțat mai multe ziare, sunt avute în vedere mai multe „îmblânziri” ale acestei măsuri. Guvernul britanic intenționează să autorizeze punți aeriene sau coridoare internaționale cu țări care au o „rată de transmisie scăzută”. Țările cu care Regatul Unit ar putea crea poduri aeriene vor fi selectate în funcție de importanța lor economică pentru britanici, de nivelul de risc de transmitere a virusului, de numărul de pasageri în cauză și de măsurile în vigoare pe aeroporturi, potrivit „The Times”.
Astfel, călătorii care sosesc din Grecia, Australia și Portugalia ar putea evita carantina, potrivit ziarului „Daily Telegraph”. Cotidianul conservator relatează că premierul Boris Johnson este „personal în favoarea” unor punţi aeriene după critici din rândurile conservatorilor și apeluri de alarmă venite din partea a peste 300 de patroni din aviație și turism.
Proprietarii și directorii generali ai companiilor de turism și din horeca intenționează să-şi concedieze până la 60% din personal, dacă măsurile de carantină vor fi introduse de guvern, luni, indică un studiu realizat de Survey Monkey în perioada 31 mai -1 iunie cu 124 manageri de companie și publicat marți. „Continuând proiectele de carantină fără a ține cont de consecințele economice, guvernul alege să ignore daunele pe care le va provoca întreprinderilor, locurilor de muncă și vieții tuturor celor ale căror locuri de muncă vor fi pierdute”a declarat George Morgan-Grenville, CEO al tour operator Red Savannah, vârful de lance al campaniei anti-carantină. Grupul IAG, proprietarul British Airways și Iberia, a anunțat că intenționează să ia măsuri legale împotriva deciziei guvernului britanic.
Unele țări europene ar fi gata să stabilească aceste „bule de călătorie” sau „coridoare turistice”, începând cu luna iulie, pentru a primi turiștii britanici care ar fi scutiți de carantină la întoarcerea lor, a explicat, vineri, „Financial Times”. Potrivit cotidianului economic britanic, care citează oficialii guvernamentali din diferite capitale, Londra și Ankara ar fi aproape de un acord de reluare a legăturilor din 15 iulie, iar Portugalia ar putea încheia un astfel de acord înainte de sfârșitul lunii iunie.
În Spania, ministrul Turismului, Reyes Maroto, a vorbit joi despre experimentarea „bulelor turistice” din a doua jumătate a lunii iunie în anumite provincii, în special cu sosirea a 6.000 de turiști germani în arhipelagul Baleare cu operatorul TUI. Până acum, reticent faţă de perspectiva primirii călătorilor din zonele cu o rată mare de infecție, Reyes Maroto a precizat totuși că Spania speră că va putea primi în curând călători din Marea Britanie, „principala sa piață turistică”, explică „Financial Times”.
Între timp, Grecia a decis să-şi redeschidă aeroporturile către toate zborurile internaționale – inclusiv britanice – începând cu 1 iulie, cu teste aleatorii la sosiri, adaugă acelaşi „Financial Times”. (Le Figaro)