Sari direct la conținut

Coronavirus SUA: Rezultate preliminare pozitive pentru vaccinul experimental împotriva Covid-19 produs de Inovio

HotNews.ro
Vaccin Covid-19, Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccin Covid-19, Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Compania americană de biotehnologie Inovio a anunțat marți rezultate preliminare încurajatoare pentru proiectul său de vaccin împotriva noului coronavirus, administrat pe 40 de voluntari în Statele Unite, relatează AFP.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, vaccinul a provocat un răspuns al sistemului imunitar la 94% dintre participanții care au urmat așa-numitul studiu clinic în faza 1, adică cu două injecții la patru săptămâni.

Vaccinul Inovio, numit INO-4800, implică injectarea unui cod genetic ADN în corpul persoanei pentru a declanșa un răspuns imun specific împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.

Vaccinul este injectat sub piele cu un ac, apoi este activat de un dispozitiv asemănător unei periuțe de dinți, care oferă un mini impuls electric, de o fracție de secundă, permițând ADN-ului să pătrundă în celulele corpului pentru a-și îndeplini misiunea acolo.

Inovio, finanțat deja de Departamentul Apărării al SUA și ONG-ul CEPI, anunță, de asemenea, că a fost selectat prin programul președintelui Donald Trump pentru a încerca să producă sute de milioane de doze de vaccin până în ianuarie 2021, Operația „Warp Speed”.

Vaccinul companiei este singurul vaccin ADN „stabil la temperatura camerei mai mult de un an” și „care nu trebuie să fie înghețat pentru transport sau să fie păstrat ani de zile”, a spus CEO-ul Inovio, Joseph Kim.

Acesta este un avantaj important pentru vaccinarea populațiilor din țările în curs de dezvoltare, unde lanțul de frig este mai complex de respectat.

23 de proiecte pentru vaccinul Covid-19 au început studiile clinice, adică pe oameni, potrivit London School of Hygiene & Tropical Medicine, iar mai multe au trecut deja în a doua fază, care presupune injectarea vaccinului pe mii sau zeci de mii de voluntari.

Vaccinul companiei americane de biotehnologie Moderna și cel al Universității Britanice din Oxford, aliat cu laboratorul AstraZeneca, sunt printre cele mai avansate în studiile la scară largă, precum și mai multe proiecte chineze, în special cel al companiei CanSinoBIO care a obținut deja autorizație pentru administrare pentru soldații chinezi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro