Sari direct la conținut

Corupție la Bruxelles: „Instituțiile europene au fost naive și slabe” / Cum vor aleșii PE să remedieze problema?

HotNews.ro
Parlamentul European, Foto: Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia
Parlamentul European, Foto: Abdesslam Mirdass / AFP / Profimedia

Comisia specială a Parlamentului European pentru interferențe externe a prezentat numeroase recomandări pentru a consolida „transparența” și „integritatea” instituției, care a fost zguduită de suspiciuni de corupție care implică Qatar și Maroc, potrivit AFP.

Eurodeputații au aprobat cu o largă majoritate (441 de voturi pentru, 70 împotrivă și 71 de abțineri) acest raport transparent, care nu are forță juridică obligatorie.

Adoptarea acestui raport final marchează finalul activității comisiei speciale, înființată în 2020 pentru a combate dezinformarea și tentativele de ingerință străină, dar a cărei misiune a căpătat o nouă dimensiune odată cu ancheta anticorupție de la Bruxelles în care au fost implicați mai mulți eurodeputați.

Raphaël Glucksmann (S&D, stânga), președintele comisiei speciale, a cerut ca activitatea să fie continuată în cadrul unei comisii permanente.

Raportul final stabilește o „nouă abordare a problemelor de securitate” pentru Parlament și instituțiile europene, a declarat presei eurodeputatul francez.

„De foarte mult timp, instituțiile europene au fost naive și slabe. Acest raport este un pas important pentru a construi o UE mai puternică”, spune el.

Declarații de avere și rapoarte de finanțare

În special, comisia specială recomandă o mai mare transparență pentru deputați, prin introducerea unei declarații de avere la începutul și la sfârșitul mandatului, crearea unui registru care să conțină informații despre vizitele primite de aleși și de cabinetele acestora, precum și obligația de a furniza numele terților care le finanțează deplasările, a declarat Nathalie Loiseau (Renew, liberali), coraportor al textului.

Ea a cerut, de asemenea, „o mai mare securitate pentru a proteja activitatea deputaților europeni”.

Securitatea „a fost un cuvânt murdar de ani de zile în acest Parlament”, a regretat ea. „Trebuia să fim o instituție deschisă, dar am devenit o instituție deschisă la intruziuni dăunătoare”.

Comisia specială a cerut executivului european de la Bruxelles să preia aceste recomandări și să le facă obligatorii.

La preluarea mandatului în fruntea Comisiei Europene, în 2019, Ursula von der Leyen și-a anunțat intenția de a crea „un organism etic independent” responsabil cu monitorizarea „transparenței și integrității” instituțiilor europene, dar acest organism nu a văzut încă lumina zilei.

„Suntem extrem de nerăbdători”, a conchis Raphaël Glucksmann. „Apărarea democrației nu poate aștepta”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro