Sari direct la conținut

Creșterea AUR, confirmată și de INSCOP: Partidul lui Simion, al doilea după PSD în intenția de vot

HotNews.ro
Sondaj inscop - evolutie partide, ianuarie 2022, Foto: INSCOP
Sondaj inscop - evolutie partide, ianuarie 2022, Foto: INSCOP

​AUR crește în sondaje, partidul lui George Simion ajungând la 20,6%, potrivit unui sondaj INSCOP realizat în ianuarie. Cu acest scor AUR se clasează pe locul doi în topul preferințelor electoratului, după PSD care înregistrează totuși o ușoară scădere în prima lună a lui 2022.

Astfel, social-democrații sunt creditați cu o intenție de vot de 34,3% față de 36% în decembrie.

Potrivit INSCOP, și PNL e în scădere, având în ianuarie o intenție de vot de 16,6% față de 17% în luna precedentă.

USR înregistrează în schimb o ușoară creștere, de la 12,1% la 12,5%.

Explicațiile directorului INSCOP , Remus Ștefureac:

  • 1. Certurile dintre partidele coaliției aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afectează în mod direct intenția de vot. Deocamdată impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o amenințare majoră dacă relația dintre PSD și PNL nu se va armoniza și cele două partide nu vin cu soluții în locul disputelor politice. După catastrofala criză politică de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor să audă de certuri politice și nu vor avea niciun pic de răbdare și niciun gram de toleranță pentru partidele care le vor provoca.
  • 2. Tensiunile din coaliție și întârzierea oferirii de soluții la problemele sociale alimentează în continuare creșterea AUR. Dacă pe zona de securitate militară, din cauza amenințărilor Rusiei observăm o creștere foarte puternică a încrederii în NATO, în UE, în Occident, de bun augur pentru moralul națiunii, problemele sociale și politice domestice/interne vor alimenta în continuare adeziunea electorală la discursul ultra-populist.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group, în perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eșantionului a fost de 1162 de persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

Creșterea susținută a AUR în sondaje a fost inregistrată și de Avangarde, potrivit sondajului realizat în decembrie, partidul lui Simion având cea mai mare cotă din ultimul an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro