Sari direct la conținut

Crima la comandă din Grecia: Bărbatul care a deranjat „Mafia din Mykonos” avea afaceri și în România, poliția încearcă să îl identifice pe asasinul plătit. Ce se știe până acum

HotNews.ro
Crima la comandă din Grecia: Bărbatul care a deranjat „Mafia din Mykonos” avea afaceri și în România, poliția încearcă să îl identifice pe asasinul plătit. Ce se știe până acum
Ofițeri criminaliști greci (Imagine generică), FOTO: Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia

Asasinatul care a șocat opinia publică din Grecia marți ține prima pagină a ziarelor elene și miercuri, presa locală scriind pe larg despre inginerul geodez care ar fi deranjat „Mafia din Mykonos” și că acesta a avut afaceri inclusiv în România, în timp ce polițiștii încearcă să îl identifice pe criminal.

„Cine a dat ordinul pentru crimă?”, titrează To Vima, unul dintre cele mai mari ziare din Grecia, relatând că telefonul mobil al victimei, inginerul geodez Panagiotis Stathis, se află în laboratoarele de criminalistică ale poliției elene și că anchetatorii speră că acesta poate deschide calea soluționării cazului.

Potrivit investigației preliminare, Stathis ar fi fost de cel puțin 5 ani în vizorul așa-zisei „Mafii din Mykonos”, cunoscută pentru afacerile sale imobiliare și legăturile cu construcțiile ilegale de pe insulă, una dintre cele mai populare destinații turistice din Grecia. Inginerul în vârstă de 54 de ani ar fi primit mai multe mesaje de amenințare, dar și-a continuat lucrările de cartografiere și afacerile pe care le desfășura cu firma în care era unul dintre cei doi asociați.

Un punct esențial al anchetei îl reprezintă acum un incident care a avut loc în 27 septembrie 2021, când persoane necunoscute l-au atacat și l-au bătut grav pe Stathis. El a depus plângere la momentul respectiv, însă cazul nu a fost soluționat. Presa elenă scrie că inginerul ar fi refuzat să îi identifice pe atacatorii săi și că el a mai fost atacat de două ori pe Mykonos, dar că nu a depus plângere.

Autoritățile se axează în principal pe activitățile profesionale pe care victima le-a desfășurat pe insula Mykonos, încercând să identifice persoanele care au comandat asasinatul. Stathis, despre care presa elenă scrie că a lucrat ca inspector în construcții înainte să intre în afaceri, a fost a fost unul dintre cei mai cunoscuți geodezi ai insulelor Ciclade și cel cu cea mai mare activitate pe Mykonos.

„El a contribuit foarte mult la definirea ZOE (Zonei de control rezidențial), care există aici, în Mykonos. A fost una dintre cele mai vechi de aici de pe insulă. Toate hărțile topografice vechi cu care am lucrat erau ale lui”, a declarat pentru presă un topograf din Mykonos.

Victima asasinatului avea afaceri imobiliare pe Mykonos și în alte insule

Numele lui Stathis a fost asociat cu cele mai mari lucrări de topografie de pe insulă în ultimii 24 de ani. De altfel, bărbatul de 54 de ani a cumpărat el însuși mai multe terenuri și imobile pe Mykonos, dar și pe alte insule din Ciclade.

„A lucrat și a făcut topografie pe insulele noastre și în Mykonos din 1997. Era preocupat doar de munca lui (…) am căzut din nori când am aflat de moartea subită și nedreaptă a inspectorului”, a spus primarul orașului Mykonos, Christos Veronis.

Ta Nea, cel mai mare ziar din Grecia, scrie însă că viața lui Stathis s-a schimbat dramatic cu 3 ani în urmă, când acesta a câștigat două milioane de euro la un joc de noroc organizat de OPAP, o fostă companie a statului elen care deține drepturile exclusive de a organiza loterii și pariuri sportive în Grecia.

„Toată lumea știe de atunci că după un anumit moment a început să dezvolte și alte activități. A fost implicat în domeniul imobiliar, cumpărând și vânzând și și-a extins activitățile în alte insule”, a declarat avocatul Stelios Garipis, care era familiar cu activitățile lui Stathis.

Stathis și-a extins activitățile inclusiv în România, potrivit presei elene

„Pentru cei care au cunoscut victima și mai ales asociații și activitățile sale din ultimii ani, era mai mult sau mai puțin de așteptat (n.r. să fie ucis). Părea să fie o schimbare în comportamentul lui, care a fost radicală. Îl cunoșteam cu toții ca poate cel mai bun topograf, cu multe cunoștințe. El se angajase să cartografieze întreaga insulă pentru cartea funciară din Mykonos. Pe lângă asta, cunoștea perfect legislația și era o persoană foarte inteligentă, care ajuta pe toată lumea”, a relatat el.

Avocatul consideră însă că afacerile lui Stathis de pe o altă insulă, nu Mykonos, au fost cele care probabil „i-au deranjat pe unii”.

TA Nea scrie că anchetatorii au luat la verificat proiectele și tranzacțiile imobiliare ale lui Stathis, nu doar în Mykonos, ci și în Ios, Paros și Serifos și că în ultimii ani activitățile profesionale ale bărbatului de 54 de ani și ale partenerului său s-au extins și în România.

Potrivit Termene.ro, Panagiotis Stathis apare ca asociat al unei companii radiate în prezent (ALPLA Plastic SRL), parte a unui conglomerat multinațional.

Partenerul de afaceri al lui Stathis a fost cel care a alertat poliția după crima care a avut loc marți dimineață.

Filmul crimei la comandă care a șocat Grecia

Ekathimerini relata marți că crima a avut loc la ora 8:23 la colțul străzilor Kritis și Eikostis Pemptis Martiou, aflate în suburbia Psychiko din nordul Atenei. Stathis a fost împușcat în timp ce se afla în mașina sa de către un atacator aflat pe o motocicletă, care s-a apropiat de autoturism și a tras cel puțin 15 gloanțe, fugind apoi rapid de la locul faptei.

Momentul a fost surprins de o cameră CCTV din apropiere, pe înregistrare putând fi auzit cum asasinul trage mai multe gloanțe în rafală rapidă, înainte de a se opri pentru câteva secunde. Apoi, poate fi auzit un ultim foc, probabil „lovitura de grație” dată bărbatului după ce criminalul s-a apropiat de el.

„L-au vrut mort”, a declarat cu o zi în urmă pentru Ta Nea Giorgos Kalliakmanis, președintele de onoare al asociației ofițerilor de poliție din sud-estul Atticii.

Surse din poliție citate de presa locală afirmă că asasinul l-ar fi urmărit pe Stathis de la domiciliul său până la firma din Psychiko și a deschis focul asupra sa de îndată ce bărbatul de 54 de ani a oprit mașina pentru a parca. El se afla într-un autoturism BMW înregistrat pe numele partenerului său de afaceri.

Polițiștii au exclus însă rapid ipoteza ca ucigașul să îl fi vizat pe partenerul de afaceri deoarece Stathis era cel care folosea cu regularitate mașina, chiar dacă nu era înregistrată pe numele său. Autoturismul BMW avea geamuri antiglonț, ceea ce sugerează că Stathis se temea pentru viața lui. Însă geamurile au cedat după ce asasinul a tras mai multe gloanțe de la distanță scurtă.

Asasinul și-a planificat cu mare grijă fapta

Ultimele informații transmise miercuri de presa din Grecia afirmă că asasinul făcuse repetiții, cunoștea bine zona și își planificase atât apropierea de locul în care intenționa să îl împuște pe Stathis, cât și punctul de evadare. Camerele CCTV au surprins motocicleta la fața locului luni dimineața și marți dimineața, cu 90 de minute înainte ca asasinul să îl execute pe Stathis.

Filmările arată clar motocicleta, polițiștii distingând plăcuțele de înmatriculare, care sunt false. Presa elenă scrie că plăcuțele au chiar și o ștampilă KTEO falsă. KTEO este rețeaua de centre de inspectare tehnică a autoturismelor din Grecia, similar cu RAR în România. 

Ta Nea scrie că ucigașul a luat măsuri excepționale pentru a nu trezi suspiciuni și că plăcuțele de înmatriculare nu ar fi atras probabil atenția polițiștilor dacă l-ar fi oprit aleatoriu în trafic. Sursa citată afirmă că este posibil ca ucigașul să fi fost un asasin plătit din străinătate, care să fi fugit deja din Grecia.

„Nu pot să cred că P. a avut de-a face cu făptașii cu, cu… tot ceea ce îți poți imagina, cu interese financiare, cu lucruri de genul acesta. Eu cunosc un bărbat așa cum l-am cunoscut 25 de ani, care a fost curat în toate relațiile lui”, a spus un prieten al lui Stathis pentru televiziunea MEGA TV din Grecia.

INTERVIURILE HotNews.ro