Crin Antonescu: PNL va continua sa colaboreze cu PC, inclusiv cu Dan Voiculescu, chiar daca am avut convingerea ca a avut o relatie cu Securitatea
Liberalii vor continua sa colaboreze cu Partidul Conservator, inclusiv cu presedintele fondator al acestui partid, Dan Voiculescu, iar PNL nu va cadea victima propagandei „unui om care nu a clarificat raporturile sale cu Securitatea”, a declarat vineri liderul liberalilor, Crin Antonescu, co-presedinte al Uniunii Social Liberale, transmite Agerpres.
„Lucrurile nu au mers din 1990 cum as fi vrut eu si nu sunt dispus azi nici sa fac pe prostul si nici sa ma las victima propagandei unui om care nu a clarificat raporturile sale cu Securitatea nici macar cat le-a clarificat CNSAS in ceea ce-l priveste pe Dan Voiculescu. Am facut cu votul, cu sustinerea si in numele PNL o alianta politica cu PC, al carui presedinte de onoare e Dan Voiculescu, si cu PSD, al carui presedinte de onoare e Ion Iliescu. (…) Nu am ipocrizia pe care vad ca o au tot felul de anticomunisti recenti si antisecuristi partiali in aceste zile. Voi duce si voi respecta aceasta intelegere, voi colabora cu Partidul Conservator in intregimea sa, inclusiv cu Dan Voiculescu atata vreme cat elementele acestei intelegeri politice si proiectele politice ale acestei aliante vor fi respectate de fiecare dintre parti”, a afirmat Antonescu.
El a precizat ca nu a discutat cu Dan Voiculescu, dar a aratat ca stia de la inceput ca asupra acestuia planeaza o serie de suspiciuni „cat se poate de serioase”.
„Eu nu am fost la Grivco, asa ca domnul Basescu, cu caciula in mana, ca sa-i spun lui Dan Voiculescu ‘Pleaca din alianta cu care ai candidat si vino sa facem guvern impreuna’. N-am avut vreodata relatii de afaceri cu domnul Voiculescu, nu scriu o carte despre dansul. Eu nu sunt nici responsabil si nici pasionat nici de trecutul domnului Voiculescu, nici de problemele eventuale pe care le poate avea legat de asta. Eu cu domnul Voiculescu – asum rolul major pe care il joaca in PC – am incheiat o intelegere politica din motive politice foarte clare, cu obiective foarte clare, si stiind ca asupra sa planeaza suspiciuni cat se poate de serioase si am avut eu insumi convingerea ca, lucrand in comertul exterior, a avut o relatie cu Securitatea”, a explicat Crin Antonescu.
El si-a exprimat convingerea ca la inceputul anilor ’90 ar fi fost utila o lege a lustratiei care sa interzica accesul in functii de decizie fostilor demnitari comunisti, nomenclaturii superioare de partid si colaboratorilor si ofiterilor fostei Securitati. In opinia liderului PNL, o astfel de lege ar fi impiedicat aceste categorii de persoane sa participe la reorganizarea societatii, dar lucrul acesta nu s-a reusit.
„O majoritate a romanilor a ales in trei randuri – in 1990, 1992 si 2000 – ca presedinte democratic al Romaniei un lider de varf al PCR, pe Ion Iliescu. De asemenea, o majoritate a romanilor, in 2004 si mai ales in 2009, a ales ca presedinte al Romaniei un om ale carui raporturi cu Securitatea nu au fost niciodata clarificate. Nici de institutiile abilitate, nici de domnia sa insusi. (…) Pe parcursul acestor ani oameni importanti in PCR, oameni legati direct sau indirect de fosta Securitate au avut un succes extraordinar in politica, in afaceri tare de tot, in mai toate activitatile publice si rentabile din Romania”, a sustinut Crin Antonescu.
Liderul PNL i-a acuzat de ipocrizie pe cei care au reactionat cu surprindere la decizia ICCJ in cazul Dan Voiculescu.
„Pe masura ce Voiculescu a devenit un personaj important in viata publica romaneasca, am crezut sincer ca, avand in vedere activitatea sa profesionala si locurile de munca dinainte de 1990, a fost ofiter cu grad important in Securitate. Ipocrizia cu care descopera azi unii ca ‘vai de mine, ce nenorocire, s-ar putea ca domnul Voiculescu sa fi colaborat cu Securitatea’ este caraghioasa. (…) Nu puteai lucra in comertul exterior inainte de 1990, nu puteai sa fii seful Serviciului Valuta in Ministerul Finantelor inainte de 1990, nu puteai sa fi rezident la Anvers al Navrom sau ce a mai fost domnul Basescu inainte de 1990 fara sa ai o anume relatie, aprobare sau sustinere din partea Securitatii. Astea sunt niste realitati, cine vrea sa le ia pe bucati, le ia pe bucati”, a sustinut Antonescu.
ICCJ a respins, joi, recursul formulat de presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu si a mentinut verdictul de colaborare cu fosta Securitate dat de Curtea de Apel Bucuresti. Decizia ICCJ este definitiva.