Sari direct la conținut

Criză politică la Sofia: Bulgarii vor merge la urne pe 27 octombrie, a șaptea oară în trei ani

HotNews.ro
Criză politică la Sofia: Bulgarii vor merge la urne pe 27 octombrie, a șaptea oară în trei ani
Alegeri în Bulgaria Foto: Hristo Vladev/NurPhoto/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria vor fi organizate pe 27 octombrie, a anunțat luni președintele Rumen Radev, ca urmare a eșecului partidelor parlamentare de a forma o majoritate. Un guvern interimar condus de Dimitar Glavchev va fi învestit pentru a conduce țara până la alegeri.

„Mâine voi emite decretul pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate pentru 27 octombrie”, a declarat Rumen Radev la scurt timp după ce Glavchev i-a prezentat guvernul interimar.

Bulgaria se află într-o criză politică profundă după ce protestele anticorupție a dus la destrămarea coaliției de guvernare condusă de partidul de dreapta GERB. Scrutinul din octombrie va fi al șaptea în care bulgarii sunt chemați la urne în doar trei ani.

GERB, care în prezent este cel mai mare partid parlamentar, formațiunea reformistă „Continuăm schimbarea” (PP) și partidul ITN au primit, pe rând, mandat să formeze guvernul, după alegerile din 8 iunie, dar au eșuat în încercarea de a forma o majoritate.

Scrutinul din 8 iunie a fost convocat după ce un guvern format din GERB și PP s-a prăbușit în urma neînțelegerilor generate de o rotativă guvernamentală. Ambele formațiuni au viziuni pro-europene, dar sunt marcate de rivalități personale.

Criza politică de la Sofia a afectat perspectivele țării de a accede la zona euro, cât și aderarea la Schengen unde are candidatură comună cu România.

De asemenea, Bulgaria are mare nevoie de un guvern stabil pentru a nu pierde banii din PNRR ca urmare a neîndeplinirii reformelor agreate.

INTERVIURILE HotNews.ro