Sari direct la conținut

Cât de greu este pentru Israel „să șteargă Hamas de pe fața pământului”? Marile semne de întrebare înaintea ofensivei terestre a Israelului în Fâșia Gaza

HotNews.ro
Tuneluri din Gaza, Foto: Yousef Masoud/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tuneluri din Gaza, Foto: Yousef Masoud/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ofensiva terestră a Israelului în Fâșia Gaza, controlată de Hamas, este o iminentă. Cel mai puternic indiciu este că armata israeliană a dat un ultimatum civililor să părăsească în 24 de ore nordul, iar oamenii au început să plece în timp ce Hamas le cere să nu părăsească zona.

Cert este că niciuna dintre părți nu poate ști exact la ce să se aștepte într-un război la sol. Israelul a promis o campanie care depășește orice ofensivă lansată vreodată, pentru a șterge Hamas „de pe fața pământului”, în timp ce Hamas și-a demonstrat capacitatea de a supraviețui și de a surprinde și va lupta într-un cadru urban dens, cu arme puternice.

„O ofensivă terestră va fi ca o incursiune în necunoscut” pentru forțele israeliene, a declarat pentru Reuters un oficial dintr-una dintre facțiunile militante palestiniene din Gaza.

„Metroul Gaza”, un avantaj, dar și o capcană

De cealaltă parte, oficialii israelieni au precizat clar că nu va fi o campanie rapidă sau ușoară.

„Scopul este acela de a distruge toate capacitățile militare și aparatul militar al Hamas și asta va cere o operațiune îndelungată”, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate israeliană.

„Majoritatea țintelor, a oamenilor, a echipamentelor, a logisticii sunt situate în subteran și este posibil ca ostaticii să fie localizați în subteran”, a spus sursa.

Hamas a construit sute de tuneluri în Gaza, rețea numită de israelieni „Metroul Gaza”.

Combatanţi, instalaţi până la o adâncime de 30-40 metri, circulă pe acolo fără a putea fi loviţi. Baterii de lansatoare de rachete ascunse la câţiva metri adâncime pot fi scoase printr-un sistem de trape pentru a trage şi a dispărea din nou.

Armata israeliană le-a bombardat intens în 2021. Dar, dacă o parte din această reţea îi este fără îndoială cunoscută, altele au rămas secrete şi îi vor complica operaţiunile, notează AFP.

Hamas îşi „cunoaşte tunelurile pe din afară”, afirmă Colin Clarke, director pentru cercetare de la Soufan Center din New York. „Unele sunt probabil minate. A te pregăti să te baţi într-un astfel de teren ar necesita informaţii ample, iar israelienii s-ar putea să nu le deţină”, afirmă el.

În plus, în luptele în spaţiu deschis, cel care se apără – respectiv Hamas – dispune de un avantaj tactic major.

„Toată lumea ştie că va fi o luptă îndelungată şi dificilă, cu multe pierderi”, admite pentru AFP Alexandre Grinberg, adăugând că există „roboţi şi alte mijloace speciale care permit intrarea în tuneluri”.

Pentru Hamas, susţine el, „este un avantaj care ar putea deveni o capcană. Tunelurile odată localizate, cei dinăuntru pot fi închişi, iar consemnul va fi „fără prizonieri”.

Operaţiunea va fi cu atât mai dificilă cu cât Hamas a luat ostatici zeci de civili, în majoritate israelieni, dar, de asemenea, potrivit presei din Israel, lucrători străini şi probabil militari.

Hamas: Planul de apărare a fost mai puternic decât cel de atac

Sute de mii de rezerviști sunt mobilizați de Israel pentru luptă împotriva militanților Hamas despre care un fost oficial al serviciului de securitate Shin Bet din Israel a spus că ar putea fi în jur 20.000 de persoane.

Purtătorii de cuvânt al Hamas au refuzat să comenteze Reuters despre orice operațiuni sau planuri militare.

Saleh Al-Arouri, adjunctul șefului politic al Hamas, a declarat pentru Al Jazeera că, înainte ca Hamas să declanșeze atacul asupra Israelului, avea un plan de apărare care era mai puternic decât planul său de atac.

Oficialii israelieni nu au dat niciun detaliu despre operațiunea în pregătire/. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat: „Ne pregătim pentru o ofensivă terestră”, iar scopul a fost de a deteriora puternic „infrastructura teroristă”, astfel încât să nu mai fie o amenințare pentru Israel.

Un oficial palestinian a spus că luptătorii din Gaza sunt pregătiți. „Mulți luptători ar prefera să se confrunte cu tancuri și forțe la sol, înarmate de capacitățile dezvoltate acumulate de-a lungul anilor”, a spus el.

Din 2007, când Hamas a preluat controlul asupra Gazei de la Autoritatea Palestiniană din Cisiordania, Israelul a lansat două incursiuni terestre majore, suferind pierderi în 2008 și 2014.

De data aceasta, Hamas a avut mai mult de pregătit, fără a face un secret sprijinul venit din partea Iranului, principalul dușman regional al Israelului.

Shalom Ben Hanan, un fost oficial de rang înalt al serviciului de securitate din Israel și acum membru al Institutului Internațional de Luptă împotriva Terorismului de la Universitatea Reichman din Israel, a declarat că o ofensivă terestră este singura modalitate de a distruge Hamas.

„Nu există un război steril. Vom avea victime”, a spus el, adăugând ă „vom lupta cu militari foarte experimentați și antrenați”. „Trebuie să fie o victorie decisivă”, a încheiat el.

Surse: Reuters, AFP

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro