Sari direct la conținut

Cu cifrele pe masă: Salariul președintelui României, comparat cu leafa celorlalți șefi de stat din Europa

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Emmanuel Macron si premierul Viktor Orban, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Klaus Iohannis, Emmanuel Macron si premierul Viktor Orban, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Klaus Iohannis, bugetarul numărul unu din România, a cărui leafă de 25.000 de lei (5.100 euro brut) ar putea fi impusă ca plafon pentru ceilalți angajați la stat, are cel mai mic salariu brut în rândul președinților europeni. Dacă nu introducem în discuție puterea de cumpărare din fiecare țară, reiese că șeful statului e reprezentativ, din acest punct de vedere, pentru concetățenii săi, dat fiind că românii sunt și ei codași la salarii în Europa.

Până ce va veni și analiza Ministerului Finanțelor pe marginea propunerii privind „bugetarii de lux”, care ar putea să fie supraimpozitați cu 16%, Panorama.ro pune unitatea de măsură, adică salariul președintelui României, în context extern. Cât câștigă ceilalți șefi de stat din Europa, prin comparație cu omologul lor român?

Înainte de a pune lupa pe salariile liderilor europeni, ne uităm la vârful piramidei globale, când vine vorba de venituri de lider politic. Acolo stă confortabil prim-ministrul din Singapore, care e de multă vreme și de departe cel mai bine plătit șef de stat din lume. Are un salariu de 166.000 de euro/lună sau 2 milioane de euro pe an. Sunt incluse și niște bonusuri aici, pe care nu le-am putut desprinde.

Citește continuarea pe Panorama.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro