Sari direct la conținut

Cum a ajuns in Guvern Marcel Pavaleanu, fostul consilier arestat pentru o evaziune de 35 de milioane de euro? Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova: "Nu e copil de pe strada, e baiat cu facultate, cu vechime, cu alea"

HotNews.ro
Marcel Pavaleanu, Foto: Observatorulph.ro
Marcel Pavaleanu, Foto: Observatorulph.ro

„Nu e copil de pe strada, e baiat cu facultate, cu vechime, cu alea” – asa explica pentru HotNews.ro presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, ascensiunea lui Marcel Pavaleanu in administratie, cariera care a culminat cu un post la Guvern. Pavaleanu, fost consilier la Secretariatul General al Guvernului, a fost arestat preventiv la sfarsitul saptamanii sub acuzatia de evaziune fiscala de 35 de milioane de euro. Traseul lui Marcel Pavaleanu pana la Secretariatul General al Guvernului si apoi in arest preventiv, pentru presupuse infractiuni de spalare de bani, porneste de la PSD Plopeni, unde era presedinte de organizatie, si trece prin compania de stat Ploiesti Industrial Parc, detinuta de Consiliul Judetean Prahova.

  • Cu ce se ocupa Pavaleanu la Guvern? Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma: Se ocupa cu patrimoniul RAPPS/ Secretariatul General al Guvernului: Era la primirea corespondentei

Pentru a incerca sa aflam cat mai multe despre cariera lui Pavalean, in absenta unor lamuriri de la Guvern, HotNews.ro l-a contactat pe Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova. Pe fostul consilier il gasim fie in societati din subordinea CJ Prahova, fie in apropierea familiei Cosma, via lui Razvan Alexe, prezentat in presa locala drept interlop. Contactat de HotNews.ro, Mircea Cosma, a afirmat ca il cunostea pe Marcel Pavaleanu inca din 2005-2006, pe cand acesta era un tanar de 26-27 de ani.

„Pai, cum sa nu-l cunosc. Il cunosteam. Aaaa. In ce in prejurari?! Nici nu-mi aduc aminte. Cred ca-l cunosc din 2005-2006”, a declarat presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, pentru HotNews.ro. In anul 2012, Marcel Pavaleanu a fost ales membru al Consiliului de Administratie al SC Ploiesti Industrial Parc SA, societate comerciala detinuta integral de Consiliul Judetean Prahova. Pavaleanu era presedintele organizatiei PSD a orasului prahovean Plopeni cand a fost promovat „la judet”, dupa cum isi aminteste presedintele CJ Prahova. Pavaleanu mai avea un dosar de evaziune fiscala deschis in 2011, dupa cum relata presa locala a vremii. Ce calitati l-au recomandat, in aceste conditii, pe seful de atunci al PSD Plopeni in conducerea companiei publice prahovene, l-am intrebat pe presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.

„Adica nu e copil de pe strada, e baiat cu facultate, cu vechime, cu alea. (…) Are facultate? Are, deci nu e de pe strada. Are vechime? Are. Deci nu e de pe strada. A facut parte, ca acum s-a suspendat, a avut functia de presedinte al organizatiei PSD Plopeni. L-au propus aia de acolo, de acolo a facut parte. Lucruri simple”, afirma Cosma, care este si presedintele PSD Prahova.

Legaturile lui Pavaleanu cu Razvan Alexe, impuscat intr-o incaierare

Pavaleanu a terminat Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune a Universitatii „Alexandru Ioan Ghica” in anul 2004. In CV-ul sau oficial, ramane o „gaura” de vreo 4 ani, in care nu apare niciun loc de munca.

In 2008-2012, Pavaleanu a fost consilier parlamentar la deputatul social-democrat Razvan Turea. In paralel lucra si la doua firme de constructii: director adjunct al S.C. Grup Cons Expert S.R.L (2009-2011 si in 2012) si administrator al S.C. Marconstruct Company S.R.L (2011-2013).

La SC Grup Cons Expert, patronul este Razvan Alexe, cel care avea sa fie si el urmarit penal intr-o cauza disjunsa din dosarul lui Pavaleanu, deschis pentru presupuse infractiuni de spalere de bani comise in perioada 2012 – 2013, conform procurorilor. De asemenea, Alexe este cel care ia cu imprumut de la Pavaleanu 35.000 de euro.

Cealalta firma, Marconstruct Company, a fost a lui Pavaleanu in totalitate, incepand cu 2011, insa i-a cedat-o, in ianuarie 2013, Ceciliei Stroe, una dintre cele 5 persoane care aveau sa fie arestate preventiv alaturide Pavaleanu in cazul de spalare de bani.

Cum a ajuns, totusi, procedural, Pavaleanu in CA al Industrial Parc Ploiesti SA, compania detinuta 100% de CJ Prahova? Tot presedintele Consiliului Judetean, Mircea Cosma, aduce lamuriri: „A fost aprobat conform ordonantei 109. A fost aprobat de AGA, AGA e a Consiliului Judetean, e un grup de 7 consilieri care aproba consiliile de administratie”.

Ordonanta 109/2011, privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, a fost aprobata de Guvernul Boc, la presiunea Fondului Monetar International si a Comisiei Europene, pentru eliminarea situatiilor in care sefii companiilor de stat sunt numiti din randul clientelei politice, nu pe principiul performantei.

„Consiliul de Administratie s-a facut dupa ordonanta 109, dar nu prin adoptarea managementului privat, pentru ca acel parc are profit”, a precizat Mircea Cosma cum au stat lucrurile in cazul numirii lui Pavaleanu la compania judetului.

In urma problemelor penale pe care le are, Pavaleanu s-a autosuspendat din functia de presedinte al PSD Plopeni, iar seful CJ Prahova, Mircea Cosma, invoca prezumtia de nevinovatie in cazul mai tanarului sau coleg de partid.

„Om vedea, deocamdata la toata lumea e prezumtia de nevinovatie. Dar pentru ca a fost si presedinte pe organizatie, s-a autosuspendat, conducerea organizatiei a luata de un viceprimar (al orasului Plopeni – n.r.). Asteptam sa vedem cum merge ancheta”, a mai declarat presedintele CJ Prahova.

Mircea Cosma este, insa, mai transant cand este intrebat daca exista legaturi intre fiul sau, deputatul Vlad Cosma, si Marcel Pavaleanu.

„Eu, ca sa va spun exact, m-am uitat si eu pe materialul ala de urmarire, e public. Daca va uitati si dumneavoastra, vedeti ca nu exista fiu-miu acolo, sunt alte firme, e treaba lor. (a facut Vlad Cosma afaceri cu Pavaleanu?) Nu, nu, nu, ca fiu-miu nu face afaceri. El are singura firma pe care a avut-o, una singura, cu internetul (Oznet – n.r.), ca el a fost campion mondial de pagini de internet, la Chicago. Deci nu are treaba activitatea lui Pavaleanu cu ce facea fiu-miu, adica nu-s pe aceeasi lungime de unda”, spune transant Cosma senior.

In schimb, Cosma junor recunostea, in martie 2013, ca il cunoaste pe Razvan Alexe, patronul lui Pavaleanu la firma SC Grup Cons Expert. „Este o cunostinta. (…) Sunt prietenul tuturor prietenilor mei. Indiferent de statutul lor. Alexe a fost impuscat intr-o rafuiala, intr-un cazinou. Am citit si eu ca e interlop. Cunoscandu-l, v-as contrazice. Nu are dosare penale. Nu inteleg care e interlopismul. La un moment dat era intr-un cazinou, s-au impuscat unii si l-au nimerit pe el”, declara deputatul Vlad Cosma despre azvan Alexe, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.

„Eu nu m-am nascut bogat, eu am trait la bloc. Nu m-au dat parintii nici la Scoala Americana, nici nu m-au dus cu limuzina la scoala”, isi justifica Vlad Cosma relatia cu Alexe.

Dar cine sunt consilierii judeteni care l-au propulsat pe Marcel Pavalean la Parcul Industrial? AGA Parcului Industrial Ploiesti este formata din 7 consilieri judeteni, dintre care 2 social-democrati, dupa cum spune Mircea Cosma. Cei doi consilieri judeteni PSD din AGA sunt Rares Dan Enescu si Ion Ionica, conform hotararii CJ Prahova de constituire a Adunarii Generale, conultate de HotNews.ro. Enescu este secretarul general al PSD Prahova, organizatia social-democrata condusa de Cosma. Conform presei locale, anterior Enescu a fost chiar consilier al presedintelui CJ Prahova, Mircea Cosma, pozitie din care a ocupat, el insusi, o perioada, un loc in Consiliul de Administratie al Parcului Industrial Ploiesti.

Ionica Ion, celalalt consilier judetean PSD din AGA Parcului Industrial, care l-a sustinut pe Pavaleanu in Consiliul de Administratie, este vicepresedinte al PSD Ploiesti, filiala condusa de primarul Ploiestiului, Iulian Badescu, un rival al lui Mircea Cosma in judet si in partid.

Cu ce se ocupaPavaleanu in Guvern? Cosma: Se ocupa cu patrimoniul RAPPS/ Secretariatul General al Guvernului: Primea scrisorile

Marcel Pavaleanu a stat in Consiliul de Administratie al SC Parc Industrial Ploiesti SA din 2012 pana prin februarie 2013, cand a plecat la Secretariatul General al Guvernului. In 21 ianuarie 2013, cu cateva zile inainte de plecarea la SGG, Pavaleanu i-a cedat firma Marcontrusct Company, pentru 200 de lei, Ceciliei Stroe, cea care avea sa devina co-inclupata cu el in dosarul de evaziune fiscala si spalere de bani.

Pe site-ul SGG, Pavaleanu figureaza la categoria „functionari eliberati din functie”. Potrivit declaratiilor de avere si de interese depuse, Pavaleanu a lucrat la SGG in perioada februarie-mai 2013. Potrivit unui raspuns transmis de Secretariatul General al Guvernului ziarului observatorulph.ro, Marcel Pavaleanu era consilier in cadrul Compartimentului de Relatii Interinstitutionale al SGG, si se ocupa cu „primirea si selectarea corespondentei”.

Practic, presedintele filialei PSD din orasul Plopeni, economist de profesie, a fost detasat de la Parcul Industrial Ploiesti, pe o perioada de 6 luni, la SGG, pentru a primi si selecta corespondenta, conform informatiilor emise de Secretariatul General al Guvernului.

In schimb, presedintele PSD Prahova si al Consiliului Judetean, Mircea Cosma, sustine ca Pavaleanu fusese adus de fapt la Regia Autonoma Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), care functioneaza in subordinea SGG-ului. „Nu era angajat la SGG, eu stiu ca era angajat la RA-APPS, personal contractual si era detasat la chestia aia a SGG-ului. Nu stiu ce facea atunci, cred ca se ocupa de patrimoniul RA-APPS”, a declarat, pentru HotNews.ro, Mircea Cosma.

Seful judetului Prahova a mai mentionat ca, probabil, Pavaleanu se ocupa de dosarele prin care RAAPPS scotea la vanzare o serie de imobile din patrimoniul Regiei.

Cosma: „Daca stia cineva, nu-l punea acolo. Oraganele statului trebuiau sa fie preventive”

Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, este convins ca Marceal Pavaleanu a fost propulsat in administratie din cauza faptului ca „organele statului” nu au facut informari „preventive” in privinta problemelor penale ale presedintelui supspendat al PSD Plopeni.

„Ganditi-va ca daca stia cineva nu-l punea nimeni acolo! (…) Aici, treaba asta e a altor organe, nu e a organului politic. El il propune. Daca nimeni nu ne sesizeaza ca asa se intampla, nu stie nimeni ce face fiecare, ca nu scrie totdeauna in ziare. Noi ce mai stim stim din presa. Dar faptul ca tara plateste atatea organe ale statului, astia ar trebui sa fie preventivi, dar Romania a uitat activitatea preventiva. Ca se anunta, nu e pune acum in sedinta asta, se anunta lista de candidati. Atunci ar trebui sa ne ajute cineva, ca de aia e publica.

In general, nu ne informeaza, ca asa e procedura, nu se informeaza. Ar trebui facuta si munca asta de preventie, ca nu are rost sa pierdem noi jumatate de ora in discutii d-astea, ca daca a fost asa sau nu, ca nu e treaba mea de presedinte sa stiu astea pe dinafara, in primul rand. In al doilea rand, Consiliul Judetean are 11 parcuri industriale, daca am sti la fiecare cum a intrat in consiliul de administratie…”, a declarat presedintele PSD Prahova, Mircea Cosma, pentru HotNews.ro. El a precizat ca Pavaleanu a fost promovat in administratie in urma unor „recomandari” de la PSD Plopeni.

In 18 octormbrie, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu a fost arestat, alaturi de alte cinci persoane, intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de aproape 150 de milioane de lei. Fostul angajat al SGG Marcel Pavaleanu si alte cinci persoane – Enica Victoria, Stroe Cecilia Cristina, Serban Bogdan Ionut, Stefanescu Elena Giluela si Emilia Loredana Dobre – sunt acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in perioada 2012-2013, inculpatii din acest dosar s-ar fi folosit de un lant comercial fictiv, in care erau incluse aproximativ 60 de societati comerciale de pe raza judetului Prahova si a municipiului Bucuresti, din care o parte aveau comportament tip „fantoma”, simuland operatiuni comerciale de achizitie/livrare marfuri si servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.

Ulterior, sumele de bani rezultate din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost retrase in numerar din conturile bancare ale societatilor comerciale, prin simularea unor operatiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme, prejudiciul fiind estimat, pana in prezent, la 149.800.000 lei. De asemenea, procurorii au cerut, in acelasi dosar, mandate de arestare pe numele altor doua persoane, respectiv Razvan Alexe si Corneliu Popa, cauza fiind disjunsa.

Citeste si:

Fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului, Marcel Pavaleanu, ramane in arest

Marcel Pavaleanu, apropiat al familiei baronului PSD de Ploiesti Mircea Cosma, retinut pentru evaziune fiscala si spalare de bani; prejudiciul este de 35 milioane euro

Republica de la Ploiesti si cazul Pavaleanu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro