Cum a ajuns realitate bancul "cum te cheama pui de dac?" Mii de romani obtin cetatenie ungara fara sa aiba niciun stramos ungur. Vezi in text care sunt mizele
Din 2011 si pana in prezent, populatia Ungariei s-a marit cu aproximativ 500.000 de oameni din toate statele cu minoritate maghiara, majoritatea fiind din Transilvania, a anuntat recent premierul Ungariei, Viktor Orban. Cine sunt insa acesti noi cetateni care locuiesc in Romania? „Va garantez ca nu sunt toti maghiari (…) Sunt multi romani care au aplicat pentru cetatenie maghiara”, a declarat pentru HotNews.ro un fost ministru liberal. Si nu sunt cazuri izolate. Unul dintre romanii get-beget care au aplicat pentru dubla cetatenie este Magdalena Suciu, dintr-o comuna din judetul Alba. Ea a declarat pentru HotNews.ro ca „foarte multi colegi de-ai mei din Abrud care nu stiu o boaba ungureste, dar au avut nume maghiarizat in familie, poseda acum dubla cetatenie”.
- HotNews.ro a contactat Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca, birou care ajuta persoanele ce doresc dubla cetatenie sa isi faca dosarele, si a aflat cat de simplu este pentru un roman fara descendenta/ascendenta maghiara sa obtina cetatenie.
- Un mare avantaj pe care il obtin romanii cu cetatenie ungara il reprezinta faptul ca nu au nevoie de vize pentru a calatori in Statele Unite ale Americii, Australia sau Canada.
De la 1 ianuarie 2011 a intrat in vigoare o noua lege care permite obtinerea cetateniei ungare, printr-o procedura simplificata fata de conditiile de pana atunci. In prezent, pot primit cetatenie ungara persoanele cu ascendenti maghiari, care cunosc limba si care au un cazier curat. Nu mai este nevoie de rezidenta permanenta in Ungaria sau de test de cunostinte.
Din ianuarie 2011 si pana in luna mai 2013, fusesera inaintate de catre cetateni din toate statele cu minoritati maghiare 420.000 de cereri de obtinere a cetateniei ungare, dintre care aproximativ 300.000 de catre cetateni romani, potrivit Reuters. Dintre acestia din urma, majoritatea este formata din etnici maghiari din Harghita si Covasna, insa exista numeroase referiri si la romani fara descendenta/ascendenta maghiara care au obtinut cetatenia ungara prin aceasta noua procedura.
Marturia unei romance get-beget despre obtinerea cetateniei ungare: Foarte multi colegi de-ai mei din Abrud care nu stiu o boaba ungureste, dar au avut nume maghiarizat in familie, poseda acum dubla cetatenie
Unul dintre romanii get-beget care au aplicat pentru dubla cetatenie este Magdalena Suciu, de loc dintr-o comuna din judetul Alba. Ea a declarat pentru HotNews.ro ca a solicitat in primavara acestui an cetatenia ungara, dupa ce ar fi aflat ca mai multi prieteni, romani fara ascendenti maghiari, au obtinut-o fara probleme. Suciu sustine ca asociatia culturala romano maghiara din Abrud s-a oferit sa o ajute in acest demers, explicandu-i ca dubla cetatenie i-ar oferi mai multe facilitati.
„Foarte multi colegi de-ai mei din Abrud care nu stiu o boaba ungureste, dar au avut nume maghiarizat in familie, poseda acum dubla cetatenie. Au luat-o pentru ca pot pleca mai usor in Statele Unite„, explica Suciu.
Solicitarea ar fi facut-o in primavara, urmand sa se prezinte la un interviu la consulatul maghiar, insa pana cum n-a primit un raspuns. In dosarul trimis a depus certificatul de nastere al bunicii al carui nume fusese maghiarizat pe vremea imperiului austro-ungar in Soci Clara.
Intre timp, Magdalena Suciu afirma ca a renuntat la idee, descurajata in primul rand de tatal sau, care i-ar fi relatat despre dramele din perioada cand Romania a pierdut Transilvania de Nord in urma Dictatului de la Viena. „Apoi, mi-am spus ca nu vreau sa am pe constiinta faptul ca sunt cetatean roman care ofera posibilitatea statului maghiar sa aiba in Transilvania atatia cetateni”, afirma Suciu.
Ovidiu Silaghi: Am multe cunostinte care au aplicat si care sunt romani-romani. Motivatia – intrare fara viza in SUA, Canada, Australia, dar si asistenta medicala
HotNews.ro l-a contactat si pe Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, dupa ce ziarul Transilvania Reporter a scris ca si acesta ar fi obtinut cetatenia ungara. „Nu e adevarat. Se poate verifica. E o aberatie a unui senator, Valer Marian. Dar am multe cunostinte care au aplicat si care sunt romani-romani„, a declarat pentru HotNews.ro Ovidiu Silaghi. Acesta a afirmat ca „a fost o manevra foarte desteapta pe care a facut-o Orban [premierul Ungariei, Viktor Orban – n.red.], luand modelul de la Basescu cu cetatenii moldoveni. De aia nu s-a mai putut comenta nimic„.
Intrebat care este motivatia pentru care un numar mare de cetateni romani solicita cetatenia ungara, Silaghi a declarat ca explicatia este „foarte simpla. Faptul ca primesc pasaport maghiar si le da voie sa intre in Canada, Statele Unite, Australia, deci peste tot unde nu poti intra cu pasaport romanesc, poti intra cu pasaport maghiar, asta ar fi un motiv. Si asistenta medicala. Sunt aici in zona foarte multi care lucreaza prin Statele Unite, prin Canada, si lor le simplifica toata procedura„.
„Statistic da foarte bine la Uniunea Europeana sa zica ca populatia tarii a crescut cu 500.000. Si va garantez ca nu sunt toti maghiari cei care au aplicat, pentru ca legea este extrem de permisiva la ei, trebuie sa fi avut un stramos care sa fi stat pe teritoriul Ungariei o perioada. Ori aici in zona toti au avut stramosi care au fost pe teritoriul Ungariei din moment ce a fost o perioada de ocupatie. Sunt multi romani care au aplicat pentru cetatenie maghiara, va dau doua exemple asa din minte: Radu Adrian vi se pare ca suna ungureste sau Radu Vasile, vi se pare ca suna ungureste? Dar au dubla cetatenie„, a explicat fostul ministru al Transporturilor.
Acesta a precizat ca situatia „nu mi se pare normala, dar nu poti face nimic impotriva acestui val din moment ce repet noi am inceput, nu au inceput ei„.
Ce sanse are un reporter HotNews.ro fara etnie maghiara sa obtina cetatenia – Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Nu o sa aveti probleme din cauza faptului ca nu aveti maghiari in familie
Pentru a afla direct de la sursa cum se construieste un dosar pentru obtinerea cetateniei ungare, HotNews.ro a sunat la Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca. Acesta este unul dintre birourile infiintate de catre Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), cu scopul de a oferi consiliere in pregatirea dosarelor pentru persoanele care doresc sa obtina cetatenia ungara.
Reporterul HotNews.ro i-a spus reprezentantului Centrului pentru Democratie din Cluj-Napoca ca nu are ascendenti maghiari si ca nici nu cunoaste limba. Vezi mai jos raspunsul reprezentantului centrului, care sunt sansele ca reporterul HotNews.ro sa obtina dubla cetatenie si cat costa intocmirea dosarului:
Rep: Ma numesc Maria Gheorghe si vreau sa stiu cum sa pot sa imi fac dosarul pentru ca sa obtin cetatenia ungara. Numai ca eu sunt cetatean roman, fara descendenta maghiara. Credeti ca am sanse sa imi fac dosarul? Eu am un bunic din Cluj si numele lui a fost maghiarizat. Cum sa fac?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Pai daca sunteti romanca cu origine transilvaneana, atunci aveti sanse.
Rep: Cat costa sa fac dosarul?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Ceea ce va costa este traducerea actelor oficiale in limba maghiara. Depinde pana unde trebuie sa mergeti inapoi cu actele.
Rep: Si ce acte ar trebui sa fac, ca sa stiu sa imi fac lista?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Certificat de nastere al dvs. Sunteti casatorita, divortata sau vaduva?
Rep: Nu.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Niciuna dintre acestea. Atunci trebuie doar certificatul de nastere si pe linie materna sau paterna, cum va este mai usor dvs, mergeti inapoi la cineva care a fost cetatean al Ungariei. Asta depinde de unde este originara familia. Din Cluj ati zis?
Rep: Din Cluj, da. Bunicul a fost de acolo, deci ar trebui pe linie paterna.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Atunci mergeti pe linie paterna. Din Cluj inseamna judetul sau municipiul?
Rep: Municipiul.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Municipiul. Atunci mergeti inapoi pana inainte de data de 18 ianuarie 1945. Cineva din familie sa fie nascut inainte de aceasta data.
Rep: Da, este bunicul.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Acesta este bunicul pe linie paterna?
Rep: Da.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Atunci despre bunic ce aveti acasa?
Rep: Pai dar asta este problema, ca stiu de la parintii mei ca numele lui a fost maghiarizat si ca as putea sa il gasesc la biserica. Dar nu stiu exact.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: N-are importanta. Deci intrebarea mea este: dvs. acasa aveti un document oficial statal, adica certificat de nastere, casatorie sau deces al acestui bunic?
Rep: Am, trebuie sa am certificatul de deces, da.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Pai bun. Il aduceti. Atunci de la tatal dvs. certificatul de nastere daca il aveti.
Rep: Da.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Bun, atunci cele trei certificate trebuie sa le aduceti: al dvs. si al celor doi stramosi. Astea trebuiesc aduse pentru a fi traduse. Apoi trebuie sa faceti un CV in forma de compunere scris de mana dvs., dar in limba maghiara.
Rep: Ma mai intereseaza un lucru, numele maghiarizat al bunicului il gasesc numai la biserica sau si undeva la administratia locala, la evidenta populatiei?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Nu stiu, dar acest lucru nu are absolut nicio importanta pentru ca pe nimeni nu intereseaza de la consulat daca numele este maghiarizat sau nu. Pe ei ii intereseaza doua lucruri: unu la mana, dumneavoastra sa demonstrati ca sunteti dintr-un teritoriu care candva a apartinut ori Ungariei ori Austro-Ungariei, doi la mana – dumneavoastra la consulat sa vorbiti cu ei limba maghiara. Altceva pe ei nu ii intereseaza.
Rep: Asa, ca mai am si problema asta cu limba maghiara. Deci daca nu o invat pana atunci, nu am nicio sansa?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Pai pana la depunerea actelor ar fi bine.
Rep: Si trebuie sa o invat bine-bine sau pot sa invat cateva formule, nu stiu, de adresare?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Pai acuma noi doi stam de vorba in limba romana. Tot asa, si la consulat se va sta de vorba cu dumneavoastra. Stiti? In plus trebuie sa faceti fotografii 3/4 cu dumneavoastra, mergeti si le faceti, si cam atat ar fi. Deci daca aveti actele, atunci…
Rep: Deci ziceti ca nu este o problema daca numele bunicului in certificatul de deces e Gheorghe, nu Gyorgy?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: E foarte bun. E perfect. Ceea ce este important este locul geografic de unde este acest om.
Rep: Deci e important ca e din Cluj?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Exact, regiunea geografica.
Rep: Cat m-ar costa aceste traduceri?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Deci la noi 15 lei pe document, adica 3 documente ar fi 45, iar fotografiile acolo unde le faceti, asta depinde de tarifele pe care le practica fotografii, nu stiu sa va spun ce tarif au ei.
Rep: La dvs. au mai venit cetateni romani care nu au descendenta maghiara, cum e cazul meu, cu un bunic cu numele maghiarizat? Sa vad daca am sanse.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Deci v-am spus: sanse, dvs, ca si descendenta unui om transilvanean, aveti. Asta este 50%. Pentru ca cealalta 50% este reprezentata de cunoasterea limbii maghiare.
Rep: Deci trebuie neaparat sa o invat, altfel nu am nicio sansa.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Da sigur. Deci din punct de vedere al familiei sunteti ok, pentru ca legea nu este doar pentru unguri, este pentru oricine care poate demonstra ca a avut stramosi din Transilvania sau alte zone care au apartinut fostului stat maghiar sau austro-ungar. Asadar dvs. nu o sa aveti probleme din cauza descendentei sau din cauza faptului ca nu aveti maghiari in familie. Ati spus ca sunteti de origine clujeana si puteti demonstra acest lucru.
Rep: Da.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Bun, atunci asta o puteti demonstra. Ideea este ca cu dvs. la consulatul maghiar de aici sau de oriunde din Romania si la ambasada se va sta de vorba in limba maghiara, care este limba lor oficiala. Si atuncea trebuie sa indepliniti si conditia aceea. In rest, deci nu ma doare mana, pot sa va dau programare aici la noi, va facem actele, dupa aceea puteti primi programare si acolo, doar ca daca nu vorbiti cu ei ungureste, atunci vi se mentioneaza pe dosar ca nu intelegeti si nu vorbiti limba maghiara. Atata. Dar in rest nu este absolut nicio problema sa obtineti aceasta cetatenie.
Rep: Si o sa mi se respinga dosarul, nu, daca imi scriu ca nu inteleg si nu vorbesc maghiara?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Pai in cazul in care cu ei dvs. nu stati de vorba in limba romana, atunci da.
Rep: Dar ca un sfat din experienta dvs, cam cat mi-ar lua sa invat sa pot purta o discutie in maghiara?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Pai din pacate eu nu am experienta necesara, ca limba materna este limba maghiara in cazul meu. Din cate stiu exista manuale de conversatie care incep cu niste lucruri banale, de exemplu: buna ziua, as dori asta sau chestii din astea si asta ar fi prima treapta. Ideea este sa se vada in cazul in care mergeti la consulat ca sunteti dispusa sa folosit limba si ca intr-adevar va straduiti sa vorbiti cu ei si sa intelegeti ce va spun ei. Nu este un procedeu usor, nici limba nu este o limba usoara. Deci v-ar lua sa zicem 6 luni sau un an, dar asta insemnand sa faceti zilnic ceva exercitii si chiar sa va puneti pe treaba.
Rep: Au fost oameni care au fost respinsi ca nu stiau maghiara?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Da, au fost. Deci pe criteriu de limba au fost respinsi oameni.
Rep: Si au mai fost probleme? Ma gandesc la ce probleme as putea sa mai intampin.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Deci daca situatia este asa cum mi-ati prezentat-o dvs, asta este singura problema pe care o puteti intampina. A, o alta problema este daca se descopera despre dumneavoastra ca aveti ceva infractiuni la activ in Ungaria.
Rep: Nu, nu se pune problema.
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Bun, pai atuncea…
Rep: Daca reusesc la anul sa obtin cetatenia, asta inseamna ca pot sa imi fac pasaport ungar, nu?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Da.
Rep: Adica pot sa ma duc in State fara viza?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Puteti, doar ca daca aveti pasaportul in maghiara atunci trebuie sa completati pe site-ul Ambasadei SUA din Budapesta ceva formular. Dupa ce completati formularul, mergeti fara viza in State si acolo, cum sa va spun, si cetatenii romani daca obtin o viza pot avea surpriza ca pe primul aeroport american unde aterizeaza sa fie intorsi din drum pentru ca nu sunt simpatici. Acum nu stiu in cazul maghiarilor care se duc fara viza care este rata acestora care sunt intorsi din drum, dar asta o puteti eventual consulta. Dar din moment ce sunt pe fara viza, inseamna ca nu preau au oameni care sa fie intorsi. Ideea este urmatoarea: daca aveti pasaportul maghiar, nu va imbarcati automat. Mai intai completati un formular de pe site-ul ambasadei Statelor Unite din Budapesta si doar dupa aceea va imbarcati in avion. Oricum, pana acolo mai este cale lunga.
Rep: Juramantul asta care trebuie depus…
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Juramantul este o propozitie de 15 cuvinte, adica o fraza.
Rep: Adica o pot invata pe de rost?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Da, aia nu e o problema. Pentru ca juramantul nu o sa-l depuneti singura. In general cand oamenii sunt chemati la juramant, atunci sunt chemati sa zicem 30, 40, 50 de persoane, deci nu o sa fiti singura si acolo toata lumea spune acelasi text.
Rep: Auziti, dar cati oameni ati mai avut pana acum ca mine?
Centrul pentru Democratie din Cluj-Napoca: Destui, destui, au fost. Au fost oameni. Deci, cum sa va zic, orice etnic roman trebuie sa inteleaga ca el daca demonstreaza ca este de aici din Transilvania sau din alt teritoriu care a apartinut candva acestui fost stat are 50% din sanse. Celelalte 50% reprezinta cunoasterea limbii. In rest, nimeni nu se uita, pentru ca legea nu este centrata pe unguri, pentru ca nu s-ar putea asa ceva. Deci legea este centrata pe cei care pot demonstra ca sunt originari de aici.
Lorand Kopenetz, presedintele Asociatiei Culturale a Maghiarilor din Rosia Montana si Abrud: Oricine poate aplica, nu ai cum sa demonstrezi apartenenta la natiune
Lorand Kopenetz este presedintele Asociatiei Culturale a Maghiarilor din Rosia Montana si Abrud si le acorda asistenta celor care doresc sa isi intocmeasca dosarele de obtinere a cetateniei. Contactat de HotNews.ro si intrebat daca a avut cetateni romani, fara descendenta maghiara, care au obtinut cetatenia ungara pentru ca stramosii lor locuiesc sau au locuit pe teritoriul care candva a apartinut ori Ungariei ori Austro-Ungariei, acesta a declarat: „asta e baza legii, oricine poate aplica, nu ai cum sa demontrezi apartenenta la natiune. (…) Legea nu e pe baza etnica, esti ce te declari ca esti„.
Acesta a afirmat ca nu cunoaste numarul romanilor fara ascendenti maghiari care au obtinut cetatenia. „Eu zic ca e un lucru bun ca un cetean roman sa aiba un avantaj undeva. Nu vad un lucru rau. Daca tara asta nu te ajuta nicicum…„, a explicat Lorand Kopenetz, precizand ca multi aplica pentru cetatenie „pentru obtinerea dreptului la munca” in anumite state in care exista restrictii pentru romani si pentru a intra in state unde romanii nu pot calatori decat dupa obtinerea unei vize.
„Inclusiv in Germania, am un exemplu cu niste prieteni. Sotia avea cetatenie maghiara si automat a obtinut si sotul si permis de munca„, a declarat acesta.
Intrebat daca nu este o minciuna ca romani care nu au nicio legatura cu Ungaria sa obtina cetatenie ungara doar pentru obtinerea unor avantaje, Lorand Kopenetz a afirmat ca „daca legea era pe baze etnice, era o minciuna. (…) Nu e niciun pacat ca cineva sa invete limba maghiara si sa obtina cetatenia, daca el asa se simte, este liber„.
In ceea ce priveste cazul romanilor care nu cunosc nici limba maghiara, dar aplica pentru obtinerea cetateniei, Lorand Kopenetz a declarat ca din cauza cunoasterea limbii sunt cele mai multe cazuri de dosare respinse: „Sunt stricti pentru legea e lege. Avem cursuri noi la Abrud pentru cei care nu cunosc bine limba si dupa cateva luni de cursuri au aplicat„.
„Dar aici, la noi, majoritatea celor care au fost la cursurile de maghiara vin din familii in care s-a vorbit totusi maghiara sau au vorbit vecinii, unii au vorbit in copilarie si apoi nu au mai folosit limba, dar sunt familiarizati cu ea. Deci nu e ca cineva din Bucuresti sau care nu a auzit limba niciodata si unde trebuie un an sau doi de studiu„, a continuat acesta.
Si apoi la acel interviu de limba trebuie sa ai „un nivel satisfacator, de baza, nu o sa te intrebe de scriitori, ci de unde esti, cine esti, ce doresti„, a explicat presedintele Asociatiei Culturale a Maghiarilor din Rosia Montana si Abrud.
Cum se obtine cetatenia ungara
Legea care permite obtinerea cetateniei ungare printr-o procedura simplificata a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011. Conform acesteia, pot primit cetatenie ungara persoanele ai caror stramosi erau cetateni ungari inainte de 1920 sau intre 1938 si 1945, potrivit Agerpres. Spre deosebire de legea anterioara, in noua lege rezidenta permanenta in Ungaria nu mai este o cerinta obligatorie pentru obtinerea cetateniei ungare. Cei care vor sa obtina cetatenia ungara trebuie sa vorbeasca limba maghiara si sa aiba cazier curat (Sursa).
Conditiile pentru obtinerea cetateniei ungare:
- sa vorbesti limba maghiara
- sa ai un inaintas care a fost cetatean maghiar
- un cazier judiciar curat
Viktor Orban: Populatia Ungariei s-a marit cu 500.000 de oameni, majoritatea maghiari din Transilvania
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi ca populatia Ungariei s-a marit cu aproximativ 500.000 de oameni din afara granitelor tarii, majoritatea fiind maghiari din Transilvania, potrivit Antena 3.
Declaratia a fost facuta in cadrul festivitatii de depunere a juramantului de catre persoana cu numarul 500.000 care a obtinut cetatenia ungara. Este vorba despre preotul franciscan Bojte Csaba, din Deva, care a depus juramantul la Budapesta, iar la eveniment au participat premierul Ungariei, Viktor Orban, vicepremierul Semjen Zsolt si presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, scrie Ziare.com.
Vicepremierul Semjen Zsolt a declarat ca „mai importante decat aceste cifre sunt destinele acelor oameni din Transilvania, facuti ‘bozgori’, ‘oameni fara tara’, care s-au luptat pentru identitatea lor maghiara (…). Este un proces iremediabil, fiindca urmasii tuturor acestor oameni vor fi cetateni ungari. Vreau sa le multumesc sutelor de oameni care fac ca in noile pasapoarte sa nu mai apara numele de Covaci, ci Kovacs, si in loc de Cluj-Napoca, Kolozsvar. Am unificat natiunea, deci nu am trait degeaba”.
Din ianuarie 2011 si pana in luna mai a acestui an, fusesera inaintate 420.000 de cereri de obtinere a cetateniei ungare, dintre care aproximativ 300.000 de catre cetateni romani (Sursa). Dintre acestia, majoritatea este formata din etnici maghiari din Harghita si Covasna, insa exista numeroase referiri si la romani fara descendenta/ascendenta maghiara care au obtinut cetatenia ungara prin aceasta noua procedura.
Care sunt avantajele obtinerii cetateniei ungare pentru romani
Un mare avantaj pe care il obtin romanii cu cetatenie ungara il reprezinta faptul ca nu au nevoie de vize pentru a calatori in Statele Unite ale Americii, Australia sau Canada.
Romanii au acces limitat pe piata muncii in noua tari din Uniunea Europeana: Austria, Germania, Belgia, Franta, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Spania (Sursa). Restrictiile vor fi ridicate, cel mai probabil, de la 1 ianuarie 2014. Restrictiile nu se aplica insa si pentru unguri, astfel ca cetatenii romani care obtin si cetatenie ungara au dreptul sa lucreze fara permis de munca in toate aceste state.
Ungaria este stat membru Schengen si, in consecinta, romanii care obtin cetatenia ungara devin cetateni ai unei tari Schengen si au drepturile de care beneficiaza aceasta (trecerea frontierei intre tarile din acest spatiu fara opriri pentru control si prezentare de acte de identitate).