Sari direct la conținut

Cum a devenit „Vito Perez Gonzalez” oligarhul Vladimir Plahotniuc

HotNews.ro
Cum a devenit „Vito Perez Gonzalez” oligarhul Vladimir Plahotniuc

Oligarhul Vladimir Plahotniuc, dat în urmărire internaţională de Chişinău şi pus pe lista sancţiunilor de către Statele Unite, UE şi Marea Britanie, a obţinut acte de identitate mexicane, fapt confirmat şi de şeful Inspectoratului General al Poliţiei din Republica Moldova, Viorel Cernăuţeanu. Însă, potrivit unei investigaţii a Ziarului de Gardă (ZdG) de la Chişinău, documentele ar fi false şi ar fi fost trimise din Mexic de un cetăţean mexican pe numele unei tinere din Rusia stabilite în Dubai, Irina Ustina.

Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democraţii au pierdut puterea.

Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care fostul politician, cândva foarte influent în politica şi afacerile din Republica Moldova, este acuzat de escrocherie şi spălare de bani, de crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, îmbogăţire ilicită, exces de putere, corupere activă şi fals în acte publice.

Mai tânăr cu zece ani

Potrivit investigaţiei publicate joi de Ziarul de Gardă, citată de News.ro, paşaportul mexican i-a fost „eliberat” lui Plahotniuc în ianuarie 2024 şi este valabil timp de zece ani. Documentul de călătorie i-a fost transmis lui Plahotniuc la o adresă din Dubai pe numele unei rusoaice stabilite în cel mai populat oraş din Emiratele Arabe Unite. Aceasta este „urmărită” în mediul online de Fredolin Lecari, fost şef al Biroului Interpol Moldova şi fost şef al Poliţiei de Frontieră în perioada în care Plahotniuc era la guvernare.

Deşi autorităţile mexicane nu au răspuns solicitărilor ZdG de a confirma sau infirma autenticitatea paşaportului lui  Plahotniuc, mai multe date arată că acesta este fals. În paşaportul mexican, Plahotniuc este mai tânăr cu 10 ani decât în realitate.

Pe lângă paşaport, acesta are şi certificat de naştere, dar şi buletin de identitate „mexican”. În actele „mexicane” pot fi văzute primele imagini cu Plahotniuc după ce acesta a dispărut fără urmă din ţară în 2019.

Informaţia cu privire la faptul că Vladimir Plahotniuc are paşaport mexican a apărut pe site-ul oficial al Interpol şi a fost confirmată pentru ZdG de către Viorel Cernăuţeanu, şeful Inspectoratului General al Poliţiei.

Ziarul de Gardă a aflat că în 2024 Vladimir Plahotniuc, cetățean moldovean născut la 1 ianuarie 1966 în s. Pitușca, raionul Călărași, a devenit Vito Perez Gonzalez, cetățean mexican, născut la 28 decembrie 1975 în Tlaxcala, Mexic. Pașaportul mexican i-a fost „eliberat” pe 2 ianuarie 2024 și are o valabilitate de 10 ani.  

În pașaportul mexican, care are toate însemnele unui act oficial mexican, apare și prima fotografie cu Vladimir Plahotniuc de la dispariția sa din Republica Moldova.

Pe lângă pașaport, Plahotniuc a obținut și „credencial para votar”, un document oficial emis de Institutul Național Electoral (INE) din Mexic, care permite cetățenilor mexicani majori să participe la alegerile locale și federale din această țară. Este, de fapt, documentul cel mai acceptat ca identificare oficială în Mexic, fiind considerat cartea de identitate mexicană, care se eliberează doar după vârsta de 18 ani, mai scrie Ziarul de Gardă. 

Plahotniuc și cetățenia română

Pe site-ul Interpol, Plahotniuc apare cu patru cetăţenii, inclusiv cea română.

De altfel, nu este pentru prima dată când Vladimir Plahotniuc apelează la o altă identitate, reaminteşte Ziarul de Gardă. Pe 7 august 2009, oligarhul le-a cerut autorităţilor române să-i schimbe numele din Plahotniuc în Ulinici, numele de fată al mamei sale. Datele lui Vladimir Ulinici din România coincideau cu cele ale lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova, de la data şi locul naşterii până la numele copiilor săi. Ca reşedinţă în România, Plahotniuc a indicat o casă aflată în cartierul Pipera din Voluntari, lângă Bucureşti. Informaţiile despre schimbarea numelui au apărut inclusiv în Monitorul Oficial al României. 

În 2010, în timp ce deţinea funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, Plahotniuc a solicitat din nou statului român o schimbare de identitate, din Vladimir în Vlad Ulinici. În acel moment, politicianul apărea în Republica Moldova ca cetăţean al ţării cu numele Vladimir Plahotniuc, în timp ce în România, contrar legislaţiei, aceeaşi persoană purta numele de Vlad Ulinici, având inclusiv acte eliberate de autorităţile române, menţionează ZdG. 

Presa a scris ulterior că Vlad Ulinici a redevenit Vladimir Plahotniuc şi în România, după o nouă cerere de schimbare a numelui. Deşi a fost iniţiată urmărirea penală pe acest fapt, dosarul a fost ulterior clasat, scrie ZdG. 

În 2019, la scurt timp după ce Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova, s-a aflat că acesta avea şi un paşaport eliberat pe numele Novak Vladislav Vladimir, născut la 25 decembrie 1965. În acea perioadă a fost deschis un dosar penal în temeiul unor presupuse acţiuni ilegale ale angajaţilor Agenţiei pentru Servicii Publice, care trebuie să documenteze dubla identitate a persoanelor. În mai 2021, dosarul a fost clasat. 

INTERVIURILE HotNews.ro