Sari direct la conținut

Cum a murit „beluga-spion” a Rusiei? Semne bizare găsite pe cadavrul cetaceului și suspiciune de „act criminal”

HotNews.ro
Cum a murit „beluga-spion” a Rusiei? Semne bizare găsite pe cadavrul cetaceului și suspiciune de „act criminal”
​Beluga Hvaldimir. Sursa foto: OLIVIER BORDE / Bestimage / Profimedia

Organizațiile care militează pentru apărarea drepturilor animalelor au transmis miercuri că balena Hvladimir, beluga devenită celebră în Norvegia, a fost ucisă de focuri de armă, după ce hamul său ciudat a stârnit suspiciuni că cetaceul a fost antrenat de Rusia ca spion, scrie AFP.

Organizațiile NOAH și One Whale au anunțat că au depus o plângere la poliția norvegiană, solicitându-i să deschidă o „anchetă penală”.

Poreclită „Hvaldimir”, într-un joc de cuvinte care utilizează cuvântul norvegian pentru balenă, „hval”, și care face referiri la presupusele legături ale animalului cu Moscova (la celebrul prenume Vladimir, mai exact), beluga albă a apărut pentru prima dată în largul coastei din regiunea Finnmark, din nordul îndepărtat al Norvegiei, în 2019.

Beluga a fost găsită moartă sâmbătă, într-un golf de pe coasta de sud-vest a Norvegiei.

Corpul său a fost transportat luni la o filială locală a Institutului veterinar norvegian, pentru autopsie.

Raportul este așteptat „în termen de trei săptămâni”, a anunțat o purtătoare de cuvânt a institutului.

„Avea multiple răni de gloanțe pe corp”, a declarat, pentru AFP, directoarea organizației One Whale, Regina Crosby Haug, care a precizat că a văzut luni cadavrul lui Hvaldimir.

One Whale a fost înființată pentru a urmări beluga, care a devenit o celebritate în Norvegia.

„Rănile de pe balenă sunt alarmante și de o natură care nu poate exclude un act criminal – este șocant”, a declarat șefa NOAH, Siri Martinsen, într-un comunicat.

„Având în vedere suspiciunea unui act criminal, este crucial ca poliția să fie implicată rapid”, a spus ea.

O a treia organizație care urmărea, de asemenea, mișcările balenei, Marine Mind, a afirmat că a găsit cadavrul lui Hvaldimir plutind în apă sâmbătă, în jurul orei locale 14:30 (12:30 GMT).

„Nu era nimic care să dezvăluie imediat cauza morții”, a declarat directorul Marine Mind, Sebastian Strand, pentru AFP. „Am văzut semne, dar este prea devreme să spunem ce erau”, adăugat el.

El a spus că unele dintre semnele de pe corpul cetaceului au fost probabil cauzate de păsări marine, dar a precizat că nu există nicio explicație pentru alte tipuri de semne, în acest stadiu.

Cu o vârstă estimată între 15 și 20 de ani, Hvaldimir era relativ tânăr pentru o balenă beluga, care poate trăi între 40 și 60 de ani.

Când a fost găsit în 2019, biologii marini norvegieni i-au îndepărtat un ham artificial, care avea un suport pentru o cameră video, dar și cuvintele „Equipment St. Petersburg” imprimate în limba engleză pe încuietorile din plastic.

Oficialii norvegieni au spus că este posibil ca Hvaldimir să fi scăpat dintr-o incintă și să fi fost antrenat de marina rusă, deoarece părea să fie obișnuit cu oamenii.

Moscova nu a emis niciodată nicio reacție oficială la speculațiile potrivit cărora cetaceul ar putea fi un „spion rus”.

INTERVIURILE HotNews.ro