Sari direct la conținut

Cum a rămas o țară de 10 milioane de locuitori fără curent electric

HotNews.ro
Cum a rămas o țară de 10 milioane de locuitori fără curent electric
O stradă din Havana cu un graffiti al steagului Cubei, țară care trece prin cea mai gravă criză economică din ultimele decenii: Yamil Lage / AFP / Profimedia

Electricitatea s-a oprit vineri în Cuba, afectând întreaga populație de 10 milioane de locuitori a insulei, după ce una dintre principalele sale centrale electrice s-a oprit, potrivit Ministerului Energiei din Cuba.

Vineri seara, autoritățile au anunțat că a fost restabilit curentul pentru aproximativ 20.000 de locuitori ai capitalei, Havana, care are o populație de 2 milioane de locuitori.

Întreruperile de curent sunt dese în Cuba dar s-au agravat în ultimele luni. Iar situația a devenit critică în ultimele trei zile, astfel încât guvernul a trecut la măsuri dure.

Joi seara, a anunțat că școlile se vor închide și majoritatea lucrătorilor de la stat vor rămâne acasă vineri, într-un efort de a economisi energie. Dar nu a fost suficient, iar vineri la 11 dimineața, centrala termoelectrică Antonio Guiteras, cea mai mare centrală din țară, a clacat.

Cauzele sunt infrastructura învechită, dificultățile de întreținere și lipsa de combustibil. În unele provincii din afara Havanei, penele de curent durează până la 20 de ore.

Președintele Cubei, Miguel Díaz-Canel, a scris pe X că acordă „prioritate absolută” rezolvării problemei și că „nu se va odihni” până când curentul electric va reveni.

Prim-ministrul Cubei, Manuel Marrero, a dat vina pentru întreruperea curentă pe infrastructura care se deteriorează, penuria de combustibil și cererea în creștere în rândul populației sale.

În timp ce cererea de energie electrică a crescut, oferta de petrol a fost foarte limitată. Aliatul și principalul furnizor de petrol al Cubei, Venezuela, a redus cantitatea pe care le trimite pe insulă. Transporturile de petrol din alte țări, precum Rusia și Mexic, au fost, de asemenea, mult diminuate.

Autoritățile au spus că nu știu cât timp va dura pentru a restabili puterea pe întreaga insulă.

Chiar dacă cubanezii sunt obișnuiți cu pene de curent, acest eveniment special i-a zguduit pe mulți. Oamenii și-au exprimat îngrijorarea față de situație, iar un locuitor a spus că s-a simțit ca și cum țara ar fi atins „fundul sacului”.

„Este incredibil”, a spus un locuitor din Havana. „Nu văd o soluție la această problemă.”

Guvernul Cubei a dat mult timp vina pe embargoul american vechi de zeci de ani pentru multe dintre deficiențele economice ale insulei, inclusiv dificultățile în achiziționarea de combustibil și piese de schimb pentru fabricile sale. Donald Trump a crescut sancțiunile în timp ce era președinte, iar pandemia a avut un impact devastator asupra industriei turistice a insulei, una dintre cele mai profitabile surse de venit pentru economia dominată de stat.

Criza economică a îngreunat deja viața cubanezului obișnuit, cu deficite de alimente, medicamente și combustibil.

INTERVIURILE HotNews.ro