Sari direct la conținut

Cum a reușit să fugă rusul care urma să fie extrădat din Italia în SUA? Presa italiană vorbește de o adevărată rețea

HotNews.ro
carabinieri, Foto: Fucarini/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia
carabinieri, Foto: Fucarini/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Artem Uss, om de afaceri rus și fiul guvernatorului unei regiuni din Siberia, care se confruntă cu o decizie de extrădare din Italia în Statele Unite, a scăpat din arestul la domiciliu, a declarat joi poliția italiană, relatează Reuters.

Artem Uss este acuzat în Statele Unite pentru transport de petrol din Venezuela, încălcând sancțiunile, și pentru fraudă bancară.

Suspectul a fugit de miercuri după-amiază, când brățara electronică a emis o „alarma”, a spus poliția Carabinierilor într-un comunicat.

Ofițerii au mers la domiciliul său din Basiglio, la marginea orașului Milano, doar pentru a constata că a plecat, iar acum îl caută activ, au adăugat carabinierii.

Cotidianul italian Corriere vorbește de o întreagă rețea care a ajutat la fuga acestuia, dar și la plecarea soției sale. În plus, implicarea serviciilor rusești nu este neglijată.

O afacere pe care Casa Albă o urmărește cu îngrijorare și care riscă să deschidă un caz diplomatic între Italia, Rusia și Statele Unite.

Artem Uss s-ar afla deja în altă țară

Câteva cadre surprind fuga lui Artem Uss: Mașina cu un complice la volan care îl aștepta în fața complexului Cascina Vione și care pleacă în zona rurală din jurul localității Basiglio (Milano)

Investigațiile carabinierilor de la unitatea de investigații din Milano și ale companiei Corsico se bazează pe câteva puncte fixe.

  • Primul se referă la prezența unor complici – bărbatul din mașină – și a unei rețele care a planificat și organizat evadarea lui Uss.
  • Apoi, în ciuda faptului că în dispozițiile judecătorilor Curții de Apel se indica faptul că soția sa era persoana care trebuia „să aibă grijă de Uss și să asigure toate nevoile sale de trai”, femeia se întorsese în Rusia încă din 13 martie, întrucât îi informase pe judecători – prin intermediul avocaților lui Uss – că avea grijă de unul dintre copiii săi.
  • În fața Curții de Apel, ea a declarat că trebuia să lipsească din Italia între 13 martie și 17 aprilie, exact în momentul audierii de extrădare în SUA, care a avut loc marți, 21 martie, cu o zi înainte de evadare. Prin urmare, se bănuiește că absența femeii din motive familiale nu a fost întâmplătoare.
  • Ipoteza cea mai credibilă este că bărbatul de 40 de ani se afla deja în altă țară. Anchetatorii au urmărit urmele mașinii – înregistrată pe numele unei terțe părți – și încearcă acum să reconstituie traseul exact al acesteia.

Este probabil ca Uss să aibă documente false, cu identități de conveniență, deoarece în urma analizelor efectuate la frontiere și în listele aeriene nu există nicio urmă a trecerii sale.

Cine i-ar fi putut furniza aceste documente?

Uss și familia sa dispun de resurse financiare pe care anchetatorii le descriu ca fiind „nelimitate”, atât de mult încât ei cred că ar fi putut organiza singur întreaga evadare.

Dar, având în vedere declarațiile anterioare ale purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov („misiunile diplomatice rusești vor face tot ce le stă în putință pentru a proteja interesele lui Uss”), implicarea serviciilor Moscovei nu este deloc exclusă, scrie Corriere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro