Sari direct la conținut

Cum a șters Kamala Harris în doar 10 zile avantajul deținut de Trump în sondajele pentru alegerile din noiembrie

HotNews.ro
Cum a șters Kamala Harris în doar 10 zile avantajul deținut de Trump în sondajele pentru alegerile din noiembrie
Kamala Harris. Foto: Erin SCHAFF / AFP / Profimedia

Kamala Harris se bucură de o lună de miere în ochii publicului american și pare să reușească, cel puțin deocamdată, să relanseze lupta cu Donald Trump pentru Casa Albă, după retragerea din cursă a lui Joe Biden, arată sondajele citate de publicația The Hill, de Bloomberg și Reuters.

Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, a șters avansul deținut de fostul președinte Donald Trump în cursa pentru Casa Albă, cei doi candidați fiind acum aproape la egalitate, arată ultimele sondaje publicate.

Harris a redus decalajul față de Trump atât la nivel național, cât și în statele-cheie, care decid de cele mai multe ori lupta generală pentru președinție.

În acest moment, Harris îl devansează pe Trump în patru state-cheie, în timp ce fostul președinte este în avantaj în două, potrivit unui sondaj Bloomberg News/Morning Consult realizat în rândul alegătorilor înregistrați.

Harris îl conduce pe Trump în Michigan cu 11 puncte procentuale și cu două puncte în Arizona, Wisconsin și Nevada, potrivit sondajului. Trump are un avantaj de patru puncte în Pennsylvania și de două puncte în Carolina de Nord, în timp ce cei doi sunt la egalitate în Georgia.

În afară de Michigan și Pennsylvania, toate rezultatele se încadrează în marja de eroare.

Dacă rezultatul sondajului ar fi reprodus în ziua alegerilor, candidatul care câștigă Georgia ar fi ales președinte al SUA.

Într-un sondaj comandat de super PAC-ul democrat Progress Action Fund, Harris îl devansează pe Trump cu 48% la 47% în Georgia, Trump având un avans de două puncte în Arizona și Pennsylvania.

O sinteză a Cook Political Report (CPR), publicată miercuri, arată că Trump o conduce pe Harris cu 1,3 puncte – 47,5% sprijin față de 46,2%. În analiza anterioară, din 21 iulie, Trump îl conducea pe Biden cu 2,7 puncte – 47,4% sprijin față de 44,7%.

Toate rezultatele sondajului, care au fost publicate pentru prima dată de The Hill, se încadrează în marja de eroare.

Un alt sondaj național Reuters/Ipsos, Harris îl conduce pe Trump cu 43% la 42%, ceea ce se încadrează de asemenea în marja de eroare.

Harris urmează să-și aleagă vicepreședintele

Șirul de sondaje vine după ce Harris și-a consolidat rapid sprijinul în rândul democraților în urma deciziei lui Biden de a se retrage din cursa prezidențială, pe fondul îngrijorărilor legate de vârsta și forma sa fizică care îi ofereau un scor slab în lupta cu Trump.

Harris, care va fi desemnată oficial drept candidata democrată luni, urmează să anunțe numele candidatului pentru funcția de vicepreședinte, înainte de a porni într-un turneu în statele care vor decide alegerile din 5 noiembrie.

Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, senatorul de Arizona Mark Kelly și secretarul pentru transporturi Pete Buttigieg, printre alții, se află pe lista candidaților.

În timpul unui eveniment de campanie desfășurat marți în Atlanta, Georgia, Harris a declarat că impulsul în cursă se schimbă și că există semne că Trump „simte” acest lucru.

Harris, care l-a atacat pe Trump pe tema problemelor sale juridice și a pozițiilor sale privind asistența medicală și avortul, l-a provocat pe rivalul său să își respecte angajamentul de a participa la o dezbatere în septembrie, după ce republicanul a spus că ar putea sări peste eveniment.

„Ei bine, Donald, sper că vei reconsidera decizia de a ne întâlni în dezbatere”, a spus ea. „Pentru că, așa cum se spune, dacă ai ceva de spus, spune-mi-o în față”, a spus ea.

În ultimele săptămâni, Trump a încercat să o prezinte pe Harris, drept o candidată cu poziții progresiste extreme pe teme precum imigrația și avortul.

În timpul unui miting de campanie desfășurat săptămâna trecută în Carolina de Nord, Trump a criticat-o și a acuzat-o că este o „extremistă radicală de stânga-liberală, din San Francisco”, apreciind că prin comparație, senatorul Bernie Sanders pare un moderat.

Trump o acuză pe Harris că a „devenit neagră” din motive politice

Trump și-a continuat atacurile sugerând în mod fals miercuri, la cea mai mare adunare anuală a jurnaliștilor de culoare din țară, că Harris și-a minimalizat anterior etnia.

„Ea a fost întotdeauna de origine indiană și a promovat doar moștenirea indiană. Nu am știut că este de neagră, până acum câțiva ani, când s-a întâmplat să devină de neagră, iar acum vrea să fie cunoscută ca fiind neagră”, a spus Trump, stârnind o serie de huiduieli din partea unui public de aproximativ 1.000 de persoane.

„Așa că nu știu, este indiană sau este neagră?” a continuat Trump. „Dar știți ce, eu respect ambele (variante), dar ea evident că nu, pentru că a fost indiană până la capăt, iar apoi, dintr-o dată, a făcut o cotitură și a devenit – a devenit neagră”, a mai spus el.

Harris, care este de origine indiană și jamaicană, s-a autoidentificat de mult timp ca fiind atât de neagră, cât și asiatică. Ea este prima persoană neagră și prima persoană americană de origine asiatică care ocupă funcția de vicepreședinte.

La câteva ore după comentariile lui Trump, Harris le-a spus membrilor unei asociații istorice studențești de culoare, Sigma Gamma Rho, că remarcile acestuia i-au reamintit de cei patru ani de mandat ai fostului președinte republican.

„A fost aceeași dovadă de dezbinare și lipsă de respect”, a spus Harris. „Poporul american merită mai mult”, a subliniat ea.

INTERVIURILE HotNews.ro