Sari direct la conținut

Cum afli la ce secție de votare poți vota la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024

HotNews.ro
Sectie de votare, Foto: Hotnews
Sectie de votare, Foto: Hotnews

Până la ora 15:00 votaseră mai mulți români atât față de ultimele alegeri locale, din 2020, (plus 170.000), cât și față de ultimele europarlamentare din 2019 (plus 300.000), dar diferențele au scăzut în ultimele ore.

Românii sunt așteptați la urne duminică, 9 iunie, pentru a vota în cadrul alegerilor locale și europarlamentare. Ei pot merge la secțiile de vot între orele 7 și 22.

Pentru alegerile locale, cetățenii pot vota la secția arondată conform domiciliului sau reședinței lor. Votul în străinătate nu este permis pentru aceste alegeri.

Pentru locale, există liste speciale complementare care includ cetățenii UE cu reședință în România, permițându-le să voteze pentru autoritățile locale, conform Expert Forum.

Pentru a putea vota la adresa de reședință, alegătorii trebuie să obțină dovada reședinței cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor (până la 10 aprilie inclusiv). De asemenea, alegătorii se pot înscrie în Registrul Electoral cu adresa de reședință cel târziu cu 45 de zile înainte de scrutin, pentru a vota pe listele permanente de la reședința lor, cu condiția ca reședința să fie înregistrată cu 60 de zile înainte de alegeri. În cazul în care nu se înscriu în registru, alegătorii pot vota fie la domiciliu, fie la reședință.

Unde pot vota la alegerile locale 2024

Alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință, dacă este cazul:

  • în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) dacă nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței
  • în localitatea de reședință (unde au viza de flotant)
  • pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor (25 aprilie), dar doar dacă au obținut dovada reședinței cu 60 de zile înaintea datei alegerilor – adică până cel târziu pe 10 aprilie (inclusiv). În acest caz, vor fi radiați de pe lista permanentă din localitatea de domiciliu și îşi exercită dreptul de vot la scrutinul pentru care au solicitat înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă numai în circumscripţia electorală unde îşi au reşedinţa.

Pe listele suplimentare, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu, pe liste permanente.

Ei pot vota în localitatea de reședință doar dacă și-au stabilit reședința cu șase luni înaintea datei alegerilor. Dacă nu s-au încadrat în această perioadă, pot vota doar la adresa de domiciliu.

Alegătorul respectiv nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința, sau invers. Votul multiplu este infracțiune prevăzută de Codul Penal.

Alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie 2024. Altfel, nu pot vota la alegerile locale. În străinătate nu se votează la alegerile locale.

Poți afla care este secția ta de votare pe registrulelectoral.ro, după ce completezi formularul cu CNP și numele de familie.

Ulterior, vei fi direcționat către pagina unde îți va fi indicată secția arondată.

Site-ul culege date pentru geolocalizare astfel încât să poată realiza drumul către secție.

Unde pot vota la alegerile europarlamentare 2024

În schimb, pentru alegerile europarlamentare care sunt organizate tot pe 9 iunie, se poate vota pe lista permanentă la secția de votare unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de votare din afara localității respective, pe listele suplimentare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro