Sari direct la conținut

Cum arată planul de pace pentru Ucraina care a ajuns pe masa lui Donald Trump

HotNews.ro
Cum arată planul de pace pentru Ucraina care a ajuns pe masa lui Donald Trump
Donald Trump alături de generalii H.R. McMaster (stânga) și Keith Kellog, doi dintre oficialii importanți ai administrației sale din 2017-2021 (FOTO: Susan Walsh / Associated Press / Profimedia Images)

Doi consilieri cheie ai fostului președinte Donald Trump i-au prezentat un plan de a pune capăt războiului din Ucraina dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie, condiționând continuarea ajutorului american pentru Kiev de intrarea în negocieri de pace cu Rusia, scrie Reuters.

General-locotenentul în retragere Keith Kellog, unul dintre consilierii lui Trump pe probleme de securitate națională, a declarat într-un interviu că planul prevede de asemenea ca Rusia să fie avertizată că SUA își vor spori ajutoarele militare către Ucraina, dacă Moscova refuză să se așeze la masa negocierilor.

Planul a fost redactat de Kellog și Fred Fleitz, ambii servind ca șefi de cabinet ai Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă în timpul președinției lui Trump dintre 2017 și 2021.

Cei doi propun de asemena ca un armistițiu să fie încheiat pe baza liniei frontului în momentul începerii discuțiilor de pace.

Fleitz susține că fostul președinte a avut o reacție pozitivă cu privire la plan, după ce i-a fost prezentat.

„Nu pretind că a fost de acord cu el sau că a fost de acord cu fiecare cuvânt din el, dar am fost mulțumiți să primim răspunsul pe care l-am primit de la el”, a declarat Fleitz.

Însă Steven Cheung, purtătorul de cuvânt al campaniei prezidențiale a lui Trump, a declarat pentru Reuters că ar trebui considerate ca fiind oficiale doar comentariile făcute de fostul președinte sau membri ai echipei sale care au primit aprobare în acest sens.

Consilierii lui Trump propun un plan de pace pentru Ucraina contrar dorințelor aliaților NATO din Europa

Strategia prezentată de Kellog și Fleitz este unul dintre cele mai detaliate planuri redactate de consilieri ai fostului președinte republican, care a declarat în mod repetat că va pune capăt rapid războiului din Ucraina dacă va reveni la Casa Albă în urma alegerilor din noiembrie.

Reuters comentează că adoptarea propunerilor ar marca o schimbare de paradigmă privind asistența americană pentru Ucraina și asupra încheierii războiului, fiind probabil ca ea să se confrunte cu o opoziție puternică din partea statelor membre ale UE, dar și congresmeni republicani din partidul lui Trump.

Ambasadorii Marii Britanii și Franței pe lângă ONU au reiterat chiar săptămâna trecută în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate a organizației că poziția țării lor este că pacea poate fi încheiată doar după ce Rusia se retrage de pe teritoriul Ucrainei.

Kremlinul a declarat anterior în mod repetat că orice plan de pace, inclusiv unul avansat de o posibilă administrație Trump 2, va trebui să reflecte „noile realități” de pe teren, o referință la revendicarea Moscovei ca Ucraina să accepte pierderea teritoriilor sale pe care Vladimir Putin le-a declarat anexate la Rusia în septembrie 2022 – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

„Valoarea oricărui plan constă în nunanțe și luarea în considerare a stării de fapt reale de pe teren”, a reiterat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în noi comentarii făcute pentru agenția Reuters.

„Președintele Putin a afirmat în mod repetat că Rusia a fost și rămâne deschisă negocierilor, luând în considerare starea de fapt reală de pe teren. Rămânem deschiși negocierilor”, a insistat Peskov.

Ministerul de externe al Ucrainei nu a dat curs solicitării Reuters pentru comentarii, însă planul de pace avansat de președintele Zelenski încă din iarna lui 2022 cere ca Rusia să își retragă toate trupele de pe teritoriul Ucrainei.

Intrarea Ucrainei în NATO, pusă pe stop pentru a-l duce pe Putin la masa negocierilor de pace

Elementele cheie ale planului redactat de cei doi consilieri ai lui Donald Trump au fost prezentate într-un document făcut public în luna aprilie de „America First Policy Institute”, un think tank favorabil fostului președinte.

Kellog și Fleitz ocupă funcții de conducere în această organizație. Kellog afirmă că este crucial ca SUA să aducă Ucraina și Rusia la masa negocierilor rapid dacă Trump redevine președinte.

„Le spunem ucrainenilor: Trebuie să veniți la masă și, dacă nu veniți la masă, susținerea din partea SUA va seca. Iar lui Putin îi spui: El trebuie să vină la masă și dacă nu vii la masă, atunci le vom da ucrainenilor tot ce au nevoie să vă ucidă pe teren”, spune general-locotenentul în retragere.

Potrivit documentului publicat de acesta și Fleitz, Moscova va fi încurajată să vină la masa negocierilor și cu promisiunea că procesul de intrare a Ucrainei în NATO va fi suspendat pentru o perioadă lungă de timp.

Neclar ce se va întâmpla cu teritoriile ucrainene ocupate de ruși

Fleitz insistă că Ucraina nu trebuie să cedeze formal teritorii sub acest plan, însă admite că este puțin probabil ca Kievul să recâștige controlul eficace asupra teritoriilor sale ocupate de ruși, dacă propunerea va fi adoptată.

„Îngrijorarea noastră este că acesta a devenit un război de uzură care va ucide o generație întreagă de bărbați tineri”, spune Fleitz.

Atât acesta, cât și Kellog, afirmă că o pace de durată în Ucraina va necesita garanții de securitate suplimentare pentru Ucraina. Fleitz adaugă că „înarmarea Ucrainei până la dinți” va fi probabil un element cheie în acest sens.

„Președintele Trump a afirmat în mod repetat că o prioritate de top în al doilea său mandat va fi negocierea unei încheieri rapide a războiului ruso-ucrainean”, a reiterat și purtătorul de cuvânt al campaniei sale, Steven Cheung.

„Războiul dintre Rusia și Ucraina nu ar fi avut loc niciodată dacă Donald J. Trump era președinte. Atât de trist”, a adăugat el.

Campania lui Joe Biden a declarat pentru Reuters că Trump nu este interesat să îl confrunte pe Putin.

„Donald Trump îl laudă pe larg pe Vladimir Putin de fiecare dată când are ocazia și a transmis clar că el nu îi va ține piept lui Putin și nu va lua atitudine pentru democrație”, a declarat James Singer, purtătorul de cuvânt al președintelui american în exercițiu.

Putin a cerut Ucrainei să renunțe la teritoriile sale și intrarea în NATO

Putin a declarat înaintea summitului de pace pentru Ucraina ce a avut loc în Elveția mai devreme în cursul acestei luni că va pune capăt imediat ostilităților dacă Kievul recunoaște cele 4 regiuni revendicate de Moscova ca aparținând Rusiei și va renunța la aspirațiile de a intra în NATO.

Mai mulți analiști consultați de Reuters și-au exprimat îngrijorările că planul lui Kellog și Fleitz ar putea oferi Moscovei un avantaj considerabil în negocierile de pace.

„Ceea ce descrie Kellog este un plan direcționat către renunțarea din partea Ucrainei a tuturor teritoriilor sale pe care Rusia le ocupă acum”, afirmă Daniel Fried, fost secretar de stat asistent care a lucrat la politicile Washingtonului față de Rusia.

În timpul unui miting electoral ce a avut loc mai devreme în cursul acestei luni, Trump le-a spus susținătorilor săi că președintele Volodimir Zelenski este „poate cel mai grozav agent de vânzări din toate timpurile” și că acesta mereu pleacă acasă de la Washington cu ajutoare în valoare de zeci de miliarde de dolari.

„Nu se termină niciodată. Voi rezolva această problemă înainte de a prelua Casa Albă, în calitate de preşedinte ales”, a declarat Donald Trump, comentarii interpretate de unii drept o sugestie că el va tăia ajutoarele militare pentru Ucraina.

Fostul președinte republican nu a spus însă explicit acest lucru.

Urmărește ultimele evoluții din a 853-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro