Cum i-au stricat războiul din Ucraina și Isărescu calculele domnului Ionescu: deși i-a crescut salariul, pe măsură ce anii trec își poate lua un apartament tot mai mic

Domnul Ionescu e furios. A ascultat de sfaturile prietenilor și a amânat să ia un credit pentru casă în 2021. Acum, deși i-a crescut salariul, cu aceiași bani poate cumpăra un apartament mai mic. Și avansul de 15% din valoarea apartamentului i-a crescut cu circa 10.000 de euro. Inflația, BNR, războiul din Ucraina și dezvoltatorii imobiliari – toți conspiră împotriva lui, spune dl. Ionescu oricui vrea să-l asculte.

În ianuarie 2021, dobânda cheie a BNR era de 1,25%, iar acum e 6,5%, ceea ce face ca un solicitant de credite să facă un efort financiar mai mare pentru a lua același apartament. În 2021, creditele în lei pentru populație se dădeau cu o dobândă medie de 3,86%, iar în decembrie 2024 dobânda urcase la peste 6%.
Cea la creditele în euro a urcat de la 3,84% la 7,21%.

Domnul Ionescu nu știe pe cine să dea vina: pe prietenii care l-au sfătuit prost, pe puterea de cumpărare tot mai mică, pe inflație, pe BNR…?
Am luat în calcul un credit pentru un apartament de 55 de metri pătrați pentru care ești pregătit să plătești un avans de 15%.
Deși salariul domnului Ionescu i-a crescut (datele sunt din buletinele statistice lunare ale INS, imobiliare.ro, iar cursul euro este cel mediu lunar comunicat de BNR pentru ianuarie 2021 și ianuarie 2025), efortul pentru plata avansului este considerabil mai mare.
Pentru un apartament în Cluj în 2021, avansul de 15% al dlui. Ionescu însemna puțin peste 15.000 de euro. Acum e de aproape 25.000 de euro. În 2021, i-ar fi fost necesari 10 ani și 5 luni pentru a-și lua apartamentul fără a apela la credit. Acum, cu salariu mult mai bun, trebuie să muncească cu 6 luni mai mult.

Iar dacă își face un calcul să vadă câți metri pătrați de apartament și-ar permite după 10 ani de muncă, constată că acum și-ar permite un apartament mai mic cu până la 30 metri pătrați, dacă ar sta în Cluj. E drept, sunt și orașe în care cumperi un apartment mai spațios (cum e cazul Capitalei).
E drept, nici băncile nu stau pe roze în privința profitabilității creditelor ipotecare. Mulți români care caută să-și cumpere un apartament ezită să își pună în aplicare planul de achiziție, așteptând fie scăderi ale dobânzilor la creditele bancare, fie o scădere a pieței imobiliare care să ducă la ieftinirea locuințelor.
Piaţa finanţărilor ipotecare noi în lei a crescut în prima jumătate a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale, dar bună parte din volumul creditelor ipotecare noi reprezintă de fapt refinanţări sau rescadenţări ale unor împrumuturi anterioare.
„Cred că am tot auzit în ultimii 10 ani oameni care spuneau vai, se prăbușește piața imobiliară…. E destul de ușor de văzut dacă mai e loc de creștere sau nu: se ia în calcul indicele de accesibilitate a locuințelor (Housing Affordability Index – HAI) care măsoară numărul de ani de muncă necesari unei persoane dintr-o anumită țară sau regiune pentru a-și cumpăra locuința”, explică Ciprian Dascălu, economistul-șef al BCR.
În ceea ce privește timpul necesar achiziționării unei locuințe cu 2 camere (55 mp), fără a lua în calcul cheltuielile de subzistență sau economisirea și fără sprijin financiar de la bănci, cel mai ridicat nivel al indicatorului este înregistrat în județul Cluj, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe, arată concluziile unui capitol din Raportul de Stabilitate publicat de Banca Națională, care arată cum se poziționează România pe piața imobiliară comparativ cu țările din jur.
- Pentru achiziția unei locuințe de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar sunt necesari aproximativ 12 ani în Viena, aproape 18 ani în Praga și în jur de 15 ani în Budapesta și Varșovia, mai arată BNR.
Dar domnului Ionescu îi pasă de asta cât negru sub unghie. El le bate acum prietenilor obrazul că l-au sfătuit prost. Și nu știe ce să facă: să aplice acum pentru apartamentul dorit sau să mai stea că poate-poate mai scad prețurile imobiliarelor. Sau, poate o să-i mărească șeful salariul.