Cum isi bate joc premierul Victor Ponta de Occident
Cat a trecut de la vizita lui Victor Ponta in Statele Unite? Doua luni si ceva. La sfarsitul lunii octombrie, premierul Romaniei isi lua urmatorul angajament solemn la Washington, dupa intalnirea cu vicepresedintele SUA, Joe Biden: „Mi-a spus ca, pentru companiile americane, ideea de a avea o justitie independenta si eficienta este foarte importanta, lucru cu care sunt total de acord si l-am asigurat ca justitia va fi din ce in ce mai mult scoasa din bataliile politice interne (…) l-am asigurat ca principalul obiectiv este de a nu mai baga vreodata justitia in bataliile politice. Sunt convins ca acest lucru se va intampla din 2014”.
Esenta mesajului transmis de Casa Alba in urma vizitei efectuate de Ponta a fost: atentie la statul de drept! „Vicepresedintele a subliniat faptul ca succesul Romaniei ca partener democratic, cu un stat de drept puternic, este vital pentru intretinerea unui mediu de afaceri sanatos si ramane in mod considerabil printre interesele noastre comune”, se arata in comunicatul Casei Alba emis la finalul vizitei premierului in Statele Unite.
Premierului i-au trebuit cateva saptamani sa-si calce cuvantul dat. La inceputul lunii decembrie, in martea neagra, USL-ul premierului Ponta era sa faca praf justitia in Parlament. Atacul la justitie, temperat doar in urma presiunilor presei si la interventia partenerilor externi, s-a reluat in forta dupa a doua condamnare a lui Adrian Nastase. A fost momentul cand premierul Ponta si sustinatorii sai au marit presiunea pe sistemul de justitie, prin declaratii publice si aranjamente de culise.
Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat John Kerry, va face o vizita in Romania in perioada 10-11 ianuarie, pentru discutii referitoare la statul de drept. E posibil ca vizita sa fi fost aranjata inainte de noile atacuri la justitie, dar acest aspect nu are relevanta. Marea tema in discutie anuntata oficial a ramas neschimbata: statul de drept. Iar lucrurile nu s-au imbunatatit de la vizita lui premierului Ponta la Washington, dimpotriva, s-au degradat rapid si periculos.
In acest context, surpriza! In loc sa profite de vizita oficialului american pentru a explica, justifica sau corecta derapajele din justitie, premierul intoarce ostentativ spatele Statelor Unite.
Victor Ponta nu se va intalni de aceasta data cu emisarul american, cum s-a intamplat in timpul crizei politice din 2012. Statele Unite l-au trimis atunci la Bucuresti pe Philip Gordon, predecesorul doamnei Neuland.
„Programul premierului era facut de multa vreme, asa incat, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat si am tot mandatul premierului sa pot discuta orice fel de aspect pe care si partea americana si partea romana le considera necesare”, a aratat Titus Corlatean, citat de Agerpres.
A refuzat Victor Ponta intalnirea sau americanii i-au intros spatele? Toate informatiile obtinute de HotNews.ro indica faptul ca americanii au solicitat intalnire cu premierul, dar Ponta a refuzat-o.
Daca intr-adevar asa stau lucrurile, ar fi un gest diplomatic fara precedent de la iesirea Romaniei din comunism.
Ponta si partidul sau au intrat deja intr-o logica a razboiului cu tot Occidentul. O serie de evenimente recente ne arata cum lideri importanti din PSD dezvolta o puternica retorica anti-europeana si anti-occidentala.
Mircea Geoana declara deunazi ca „Nu putem fi urecheatul de serviciu al Europei”, Victor Ponta tocmai a acuzat un europarlamentar german de gandire nazista iar Adrian Nastase organiza cu putin timp inainte de a fi condamnat conferinte pe teme anti-europene alaturi de alti europarlamentari PSD.
Relevanta este si reactia consilierului sau onorific, Gyorgy Frunda, care a spus despre vizita inaltului oficial american ca este un semn ca „Uncle Sam ne priveste cu superioritate. Nu suntem colonie”.
Intr-un fel de incercare de a drege busuiocul, amicul premierului, deputatul PSD Sebastian Ghita, a spus ca Frunda bate campii si ca face declaratii idioate.
Din dorinta de a mai imblanzi tonul belicos al partidului sau impotriva Americii, Ghita a declarat pentru propria televiziune ca „Statele Unite reprezintă cel mai important partener strategic al României” si ca „relaţiile privilegiate pe care România le are cu SUA nu pot suferi de pe urma unor declaraţii generate de consilieri fără relevanţă reală”.
Toate aceste precizari complica si mai tare situatia premierului Ponta. Tocmai motivele expuse de prietenul sau Ghita, anume ca Statele Unite sunt cel mai important partener al Romanie, ridica urmatoarea intrebare legitima: in acest caz, cum de n-a gasit timp premierul sa intalneasca un inalt oficial american aflat in turneu prin Europa cu escala la Bucuresti? Orice alta activitate putea fi sacrificata, desigur, daca premierul dorea sa discute cu emisarul celui mai important partener al Romaniei.
Bataia asta de joc fara margini la adresa Occidentului se manifesta printr-un obositor dublu discurs. Victor Ponta s-a dezlantuit dupa condamnarea maestrului sau politic, Adrian Nastase, impotriva procurorilor DNA, impotriva judecatorilor de la Inalta Curte, impotriva „sistemului basist”, decretand ca fostul premier a fost condamnat politic, pe nedrept, la comanda presedintelui Basescu, din razbunare.
Ce spunea Victor Ponta acum nu mai departe de luna trecuta, despre institutiile anti-coruptie? Intr-un interviu acordat Euronews, difuzat pe 5 decembrie, premierul asigura opinia publica din Occident ca institutiile anticoruptie din Romania sunt foarte independente, ca lucreaza din plin si ca asta e foarte bine.
„As spune ca, din 2007, Romania a implementat toate institutiile noi, reglementarile pe care Comisia Europeana ne-a ajutat sa le facem. Rezultatele au fost absolut impresionante, deoarece multi politicieni, functionari publici au fost sanctionati pentru coruptie. Avem multe cazuri, avem institutii foarte independente, laudate foarte mult in toate rapoartele. As spune ca nu e mai multa sau mai putina coruptie comparativ cu media europeana si ca trebuie sa luptam impotriva coruptiei si sa facem totul mai transparent. (…) Dupa cum spuneam, institutiile anticoruptie sunt foarte active, investigheaza aproape pe toata lumea si cred ca acesta este un lucru bun. Acestea sunt organisme independente”. (Victor Ponta pentru Euronews, vezi fragmentul dupa minutul 10)
Asadar, nu instrumente basiste, anchete politice, razbunari, ci anchete independente. Asta spunea Ponta acum o luna la Euronews despre institutiile anticoruptie, pentru a relua o luna mai tarziu razboiul cu toate aceste institutii in incercarerea de a le demola cat mai repede.
Acesta nu se mai poate numi nici macar dublu discurs, ci o continua bataie de joc la adresa Occidentului si opiniei publice interne, un mod grosolan de a incerca sa-i pacaleasca pe toti. Ponta spune afara ce doreste fiecare sa auda pentru ca in tara sa actioneze exact pe dos, la vedere, in beneficiul coruptilor si impotriva statului de drept. Acest tip de duplicitate maxima a devenit cancerul democratiei romanesti.
P.S. Indiferent pe unde va fi umbland premierul Ponta vineri si sambata, ar mai putea salva ceva din imaginea premier sarit de pe axa occidentala cautand totusi un motiv sa revina cumva asupra gestului stupefiant de a intoarce spatele inaltului oficial american si sa gaseasca timpul necesar unei intrevederi importante.