Sari direct la conținut

Cum motivează CEDO că a respins solicitarea lui Călin Georgescu de a relua turul doi anulat / Curtea „nu a fost nici în acord, nici în dezacord” cu CCR

Calin Georgescu își depune dosarul de candidatură . Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Calin Georgescu își depune dosarul de candidatură . Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) explică, într-un document publicat vineri, motivele pentru care a decis să declare drept „inadmisibilă” solicitarea lui Călin Georgescu ca statul român să reia organizarea turului doi al alegerilor prezidențiale anulate. CEDO explică printre altele că „nu a fost nici în acord, nici în dezacord” cu decizia CCR de anulare a alegerilor. 

CEDO a publicat vineri un document unde oferă răspunsuri la mai multe întrebări privind procesul deschis de Călin Georgescu. Despre acest document a relatat inițial News.ro

La întrebarea „a anulat Curtea Europeană alegerile din România?” reprezentanții CEDO răspund: „Nu”. 

„Curtea Constituţională a României a fost cea care a decis să anuleze alegerile prezidenţiale, deoarece a constatat că au existat nereguli în vot care au ridicat suspiciuni cu privire la corectitudinea alegerilor. Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu a judecat corectitudinea alegerilor sau decizia de anulare”, precizează CEDO. 

Mai departe, se menționează că procesul a fost deschis la CEDO de Călin Georgescu: „El s-a plâns în temeiul articolului 3 Protocolul 1 la Convenţie (dreptul la alegeri libere) că decizia Curţii Constituţionale a României de anulare a alegerilor prezidenţiale a fost nedreaptă faţă de el”.

„Curtea Europeană nu a fost nici de acord, nici în dezacord cu Curtea Constituţională”

CEDO susține că nu s-a pronunțat în niciun moment asupra deciziei CCR. 

„Curtea Europeană nu a fost nici de acord, nici în dezacord cu Curtea Constituţională. Curtea Europeană a constatat că Parlamentul României este singura autoritate legislativă din ţară, nu Preşedinţia, prin urmare, dreptul la alegeri libere pentru alegerea legislativului, astfel cum este garantat de Convenţia Europeană, nu se aplică în acest caz”, se explică în document. 

Dreptul la alegeri libere stabilește că statele trebuie „să asigure libera exprimare a opiniei poporului în alegerea legislativului”, punctează CEDO. 

„Ca atare, se aplică numai alegerilor legislative, nu şi alegerilor prezidenţiale”, a detaliat CEDO. 

CEDO: Georgescu s-a plâns că nu a avut parte de un proces echitabil, dar plângerea sa nu se referea la un proces 

CEDO susține că a examinat toate argumentele lui Călin Georgescu, și explică de ce a constatat că cererea lui este inadmisibilă. 

„Curtea a examinat toate argumentele domnului Georgescu. Acesta s-a plâns în temeiul articolelor 6 şi 13 că nu a avut parte de un proces echitabil. Dar cauza sa nu se referea la un proces, astfel încât această plângere era inadmisibilă, deoarece nu era relevantă pentru fapte”, conform CEDO. 

„Domnul Georgescu nu a prezentat niciun argument de fapt şi de drept în sprijinul plângerilor sale, astfel încât nu a oferit Curţii niciun element de luat în considerare”, conform documentului. 

CEDO precizează că decizia în cazul lui Călin Georgescu nu poate fi atacată, fiind definitivă. 

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu este afiliată Uniunii Europene, iar cauza nu are nicio legătură cu apartenenţa României la UE”, mai precizează instituția.

INTERVIURILE HotNews.ro