Sari direct la conținut

Cum încearcă Rusia să-i convingă pe migranții din țările vecine să lupte în Ucraina: De la „experiență militară neprețuită”, la amenințări

HotNews.ro
Pliant al armatei ruse adresat migrantilor din Rusia, Foto: Telegram - SOTA
Pliant al armatei ruse adresat migrantilor din Rusia, Foto: Telegram - SOTA

Armata rusă a început să facă apel la migranți să i se alăture în lupta împotriva „naziștilor ucraineni” pentru „a intra în istorie de partea binelui” și ajuta la comemorarea legăturilor istorice dintre Rusia și fostele state sovietice care și-au câștigat independența după prăbușirea URSS.

Situația a fost sesizată pe pagina sa de Twitter de către cercetătorul independent Chris Owen după ce despre acest lucru a scris SOTA, un canal rusesc de știri ce operează în principal pe Telegram.

Jurnaliștii de la SOTA notează că recrutori ai armatei ruse au fost văzuți distribuind pliante migranților de la gara Vîhino din estul Moscovei și în stațiile unei linii a metroului din capitala rusă.

Pliantele împărțite stipulează că migranții care vor să se alăture armatei ruse ca voluntari pentru războiul din Ucraina trebuie să aibă vârsta între 18 și 40 de ani, să vorbească limba rusă și să îndeplinească anumite criterii legate de condiția fizică și nivelul de educație.

Cum încearcă armata rusă să-i convingă pe migranți să lupte în Ucraina

Pliantele enumeră și „avantajele servirii în Armata Rusă”:

  • opoziția comună față de naziștii din Ucraina sub cadrul OTSC (n.r. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă – alianța militară condusă de Rusia din care mai fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan);
  • oportunitatea de a câștiga experiență militară neprețuită în timpul operațiunii militare speciale;
  • oportunitatea de a deveni un Eroul al Rusiei și intra în istorie de partea binelui, cu șansa de a reînvia și comemora legăturile dintre popoarele înfrățite ale Rusiei, Kazahstanului, Belarusului, Kîrgîzstanului și Tadjikistanului;
  • lua parte direct la renașterea Rusiei Mare și popoarelor republicilor prietenoase.

Însă armata rusă nu vrea voluntari care:

  • nu susțin operațiunea militară specială a Rusiei din Ucraina;
  • susțin regimul nazist din Ucraina;
  • filmează sau distribuie înregistrări video care discreditează armata Federației Ruse.

Rusia își implică verbal aliații în război

După cum amintesc și jurnaliștii de la SOTA, OSTC nu este implicată în războiul de agresiune declanșat de Putin pe 24 februarie, în pofida afirmației cât se poate de clare făcute în pliante potrivit căreia invazia a fost lansată sub „cadrul” alianței.

Singura excepție în acest sens ar putea fi considerată cazul Belarusului, care a permis forțelor Moscovei să atace Ucraina de pe teritoriul său, fără a își implica însă direct propriile trupe în conflict.

Președintele Vladimir Putin a efectuat la începutul acestei săptămâni o vizită rară în Belarus, unii analiști notând că acesta s-a deplasat la Minsk pentru a pune noi presiuni pe dictatorul Aleksandr Lukașenko să se alăture războiului.

Este de asemenea interesant că în pliantele distribuite de armata rusă nu se face referire și la Armenia la categoria „popoarelor înfrățite” după gestul de frondă făcut de premierul Nikol Pașinian în timpul reuniunii OTSC de luna trecută.

Mobilizare forțată a migranților din Rusia

Cu toate acestea, s-ar părea că armenii nu sunt „discriminați” când vine vorba de voluntarii căutați de forțele armate ruse, jurnaliștii de la SOTA citând un cetățean armen care locuiește la Moscova și afirmă că poliția din capitala rusă a început să caute migranți care nu sunt cetățeni ai Rusiei.

Potrivit sursei citate, migranții sunt forțați să se înregistreze la birourile de registratură militară din capitala rusă și să se ofere „voluntari” pentru război, polițiștii amenințându-i că în caz contrar le vor face probleme la locul de muncă.

Chris Owen amintește că aceasta nu este o tactică nouă, migranții din Rusia fiind mobilizați cu forța de luni de zile.

„Având 5,5 milioane de migranți în Rusia în noiembrie 2021, autoritățile îi văd probabil ca un bazin ieftin de recrutare”, conchide acesta.

Însă tot jurnaliștii de investigație ruși au arătat că mercenarii Wagner au început să caute voluntari inclusiv în afara granițelor Rusiei încă din luna iulie, plasând anunțuri în acest sens în ziare din Kîrgîzstan și Uzbekistan.

Înspre sfârșitul lunii octombrie revista Foreign Policy a arătat într-un amplu material că mecenarii grupului Wagner condus de Evgheni Prigojin au început să facă recrutări chiar și în Afganistan, căutând comandouri instruite de armata americană.

Urmărește ultimele evoluții din a 301-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro