Sari direct la conținut

Cum răspunde Hamas la acordul de încetare a focului în Gaza / Principalele prevederi ale acordului

HotNews.ro
Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israeliene, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hamas a emis marți o declarație în care afirmă că a transmis Egiptului și Qatarului răspunsul său cu privire la cadrul acordului de încetare a focului propus de acestea pentru Fâșia Gaza, potrivit Reuters.

În declarație se spune că mișcarea „a abordat propunerea într-un spirit pozitiv, asigurând o încetare a focului cuprinzătoare și completă, punând capăt agresiunii împotriva poporului nostru, asigurând ajutor, adăpost și reconstrucție, ridicând asediul asupra Fâșiei Gaza și realizând un schimb de prizonieri”.

Detaliile răspunsului Hamas nu au fost dezvăluite imediat, dar Qatar, care a ajutat la medierea propunerii care a fost transmisă Hamas săptămâna trecută și care ar implica, de asemenea, eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza, a declarat că răspunsul a făcut ca Doha să fie optimistă.

Secretarul de stat american Antony Blinken, aflat într-un turneu fulger în Orientul Mijlociu, a declarat că Washingtonul analizează răspunsul Hamas și că va discuta cu oficialii israelieni atunci când va vizita țara miercuri.

„Mai sunt încă multe de făcut, dar continuăm să credem că un acord este posibil și chiar esențial”, a declarat el într-o conferință de presă la Doha, împreună cu premierul și ministrul de externe din Qatar, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani.

După ce Hamas a emis o declarație în care a anunțat că și-a prezentat răspunsul la propunerea de încetare a focului, șeicul Mohammed a declarat că acesta a fost un „răspuns pozitiv”, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

Acordul propus, elaborat în urmă cu mai bine de o săptămână de șefii spionajului american și israelian în cadrul unei întâlniri cu egiptenii și qatarezii, ar asigura eliberarea ostaticilor rămași în Gaza în schimbul unei pauze lungi a luptelor.

Hamas a declarat anterior că orice acord trebuie să ducă la încetarea definitivă a războiului. Israelul a declarat că nu va opri definitiv războiul până când Hamas nu va fi distrus.

Surse apropiate discuțiilor au declarat că armistițiul va dura cel puțin 40 de zile, timp în care militanții vor elibera civilii dintre ostaticii pe care îi mai dețin. Ar urma alte etape, pentru a preda soldații și cadavrele ostaticilor, în schimbul eliberării palestinienilor încarcerați în Israel.

Singurul armistițiu de până acum, în noiembrie, a fost convenit inițial pentru doar patru zile și prelungit pentru o săptămână. Atunci, Hamas a eliberat 110 ostatici în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni aflați în închisorile israeliene.

Israelul și-a început ofensiva militară în Gaza după ce militanții din Gaza, condusă de Hamas, au ucis 1.200 de persoane și au luat 253 de ostatici în sudul Israelului, la 7 octombrie.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 27.585 de palestinieni au fost confirmați ca fiind uciși în campania militară a Israelului, iar alte mii de palestinieni se tem că sunt îngropați sub dărâmături.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro