Sari direct la conținut

Cum „se antrenează” Biden și Trump pentru prima mare dezbatere electorală / Ce strategii vor adopta cei doi?

HotNews.ro
Repetiții maraton, consultări în grupuri mici, întâlniri de campanie: fiecare în felul său, Joe Biden și Donald Trump își intensifică pregătirile pentru dezbaterea de joia viitoare, prima mare întâlnire între cei doi candidați la Casa Albă, potrivit AFP.
Biden si Trump, Foto: Profimedia Images
Biden si Trump, Foto: Profimedia Images

Joi, președintele se va îndrepta spre Camp David, o reședință de campanie a liderilor americani situată în apropiere de Washington, pentru a se pregăti pentru această viitoare confruntare.

Puține detalii au fost făcute publice despre pregătirile democratului în vârstă de 81 de ani, în afară de faptul că va participa fostul său șef de cabinet de la Casa Albă, Ron Klain, și că vor avea loc repetiții în timpul cărora un participant – a cărui identitate nu este cunoscută – va juca rolul lui Donald Trump.

În tabăra Trump nu va exista nicio repetiție generală, ne asigură ei, nu fără un anumit dispreț pentru tabăra adversă.

„Spre deosebire de Joe Biden, (Donald Trump) nu are nevoie să fie pregătit de asistenții săi și nici dopat cu substanțe chimice”, a criticat Jason Miller, un consilier al miliardarului republican.

El a continuat spunând că Donald Trump, deși este cu doar trei ani mai tânăr decât Joe Biden, a dat dovadă de o „rezistență extraordinară”.

„O seară minunată”

În absența acestor antrenamente clasice, fostul președinte s-a înconjurat în ultimele zile de senatori influenți și de candidați la vicepreședinție pentru a discuta despre problemele care vor fi probabil abordate, cum ar fi politica externă și imigrația, potrivit presei.

Republicanul, care a fost condamnat pentru o infracțiune penală la New York la sfârșitul lunii mai, trebuie de asemenea să schițeze o strategie solidă în cazul în care problemele sale judiciare vor ieși la iveală.

Dezbaterea din 27 iunie, programată la ora 21:00 (01:00 GMT vineri) la Atlanta, este a treia întâlnire de acest gen între cei doi bărbați.

„Va fi o seară minunată”, i-a asigurat Donald Trump pe susținătorii săi la un miting, previzionând audiențe similare cu cele ale finalei ultra-populare a Super Bowl-ului de fotbal american.

Nerăbdător să evite haosul primei dezbateri din 2020 – în timpul căreia cei doi candidați au petrecut o oră și jumătate țipând unul la celălalt și întrerupându-se reciproc – CNN a adoptat o serie de reguli menite să reglementeze dialogul.

Avortul, democrația…

Joe Biden și-a expus strategia de dezbatere într-un interviu recent pentru ABC.

El intenționează să-l „lase să spună ce gândește” și „să-l împingă într-o direcție în care va vorbi, de exemplu, despre suspendarea Constituției”.

„Tot ce trebuie să fac este să ascult ceea ce spune – să le reamintesc oamenilor ce spune, ce cred eu și ce crede el”, a spus președintele.

Tabăra Biden mizează așadar pe reținere în fața exceselor și ieșirile miliardarului republican, pe care președintele democrat îl prezintă drept un pericol pentru democrație.

Dacă Joe Biden a dorit o dezbatere mult mai devreme decât de obicei – aceste mari dueluri au loc de obicei în toamnă – este pentru că mizează pe faptul că americanii l-au uitat cumva pe Donald Trump și că ar fi suficient pentru a le reîmprospăta memoria.

Președinta echipei sale de campanie, Jen O’Malley Dillon, indicase încă de la sfârșitul lunii mai că președintele american îl va ataca pe Donald Trump pe tema dreptului la avort, a apărării democrației și a proiectelor sale de „reduceri de taxe pentru miliardari”.

Test de anduranță

Dar, dincolo de fond, este vorba, poate mai ales, de forma fizică și mentală de care trebuie să-i convingă Joe Biden, cel pe care susținătorii lui Donald Trump îl acuză că este senil.

A trecut mult timp de când președintele american, al cărui mers prudent și vorbire uneori greoaie îi trădează vârsta, a apărut în direct, în picioare, pentru o emisiune de o oră și jumătate.

Susținătorii săi speră să regăsească același nivel de energie ca în timpul discursului său despre starea Uniunii în fața Congresului, în martie.

La acea dată, Donald Trump a insinuat, fără cea mai mică dovadă, că democratul ar fi luat cocaină.

Ca și cum ar fi anticipat că Joe Biden va fi din nou în formă maximă, republicanul a repetat marți aceste acuzații în legătură cu dezbaterea.

„Îl vor dopa cu siguranță!”.

INTERVIURILE HotNews.ro