Sari direct la conținut

Cum te protejezi de caniculă? Cum folosești corect aerul condiționat, cum eviți creșterea temperaturii în locuință și ce băuturi și alimente sunt de evitat?

HotNews.ro
Canicula in Bucuresti, Foto: Alex Ramsay / Alamy / Alamy / Profimedia
Canicula in Bucuresti, Foto: Alex Ramsay / Alamy / Alamy / Profimedia

​Traversăm o perioadă cu zile caniculare în aproape toată țara, iar medicii ne recomandă să evităm anumite alimente și băuturi, să folosim aerul condiționat corect, astfel încât să nu ne facă mai mult rău decât bine, să evităm deplasările între anumite ore și să purtăm haine lejere.

Cele mai importante recomandări ale Ministerului Sănătății pentru această perioadă:

  • Evitați pe cât posibil expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18.
  • Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
  • Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.
  • Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (magazin, spații publice, cinematografe).
  • Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă.
  • Purtați pălării de soare, haine lejere și largi, din fibre naturale, de culori deschise.
  • Beți zilnic cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.
  • Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
  • Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
  • Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.
  • O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.
  • Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc).
  • Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
  • Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea lor de sănătate.

Cum putem să limităm creșterea temperaturii în locuințe?

  • Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile.
  • Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință.
  • Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință.
  • Stingeți sau scădeți intensitatea luminii artificiale.
  • Închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.

Recomandări generale pentru situațiile de cod roșu:

  • Reduceți deplasările la cele esențiale.
  • Nu vă deplasați între orele 11 – 17.
  • Consumați lichide între 2 – 4 litri pe zi.
  • Nu consumați alcool.
  • Dacă faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă.
  • Nu scoateți afară copiii sub 3 ani decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20.
  • Evitați mâncărurile grele și mesele copioase.
  • Folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate; pentru problemele curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie.

Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice

  • Realizarea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de apărare a organismului.
  • Hidratare corespunzătoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe.
  • Alimentația va fi formată predominant din legume și fructe proaspete.
  • Se vor consuma alimente proaspete numai din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.
  • Se recomandă evitarea consumului de alcool și cafea în timpul caniculei.
  • Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, iar dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară precum și pălărie de protecție pe cap.
  • Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioadele caniculare persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să ia legătura ce medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice.
  • Menținerea cu rigurozitate a igienei personale.

Recomandări pentru persoanele care prin natura activității lor depun un efort fizic deosebit

  • Se va încerca dozarea efortului în funcție de perioadele zilei și se va evita excesul de efort în vârf de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activității.
  • Se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți.
  • Este total contraindicat consumul de cafea și alcool în această perioadă.
  • Utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale naturale și echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro