Sari direct la conținut

Cum un serial Netflix redeschide un caz vechi de 40 de ani. Papa Francisc doreşte să se elucideze misterul dispariţiei tinerei Emanuela Orlandi la Vatican

HotNews.ro
Manifestație la Vatican pentru rezolvarea cazului Emanuela Orlandi, Foto: Andrew Medichini / AP / Profimedia
Manifestație la Vatican pentru rezolvarea cazului Emanuela Orlandi, Foto: Andrew Medichini / AP / Profimedia

Unul dintre cele mai mari mistere din Italia – dispariţia unei eleve la Vatican în urmă cu 40 de ani – a intrat marţi într-un nou capitol când fratele ei s-a întâlnit cu un investigator al Vaticanului căruia Papa Francisc i-a dat mână liberă să ajungă la capătul firului anchetei, oriunde ar putea duce aceasta, relatează Reuters.

În ultimele patru decenii au fost deschise morminte, au fost exhumate oseminte şi teorii ale conspiraţiei au abundat în încercări de a determina exact ceea ce s-a întâmplat cu Emanuela Orlandi.

Fiica unui angajat al Vaticanului a cărui familie locuia în Vatican, Emanuela Orlandi, pe atunci în vârsta de 15 ani, nu s-a mai întors acasă pe 22 iunie, 1983, după o lecţie de muzică la Roma.

Cazul, care a făcut obiectul unor investigaţii în Italia şi la Vatican, a revenit în atenţie la nivel mondial după lansarea la sfârşitul anului trecut pe Netflix a serialului „Vatican Girl”.

În ianuarie, procurorul şef al Vaticanului Alessandro Diddi a redeschis o anchetă anterioară neconcludentă a Vaticanului, având la bază dosare ale predecesorului său pensionar.

Fratele mai mare al Emanuelei, Pietro, şi avocatul familiei, Laura Sgro, s-au întâlnit marţi după-amiază, la Vatican, cu procurorul Alessandro Diddi.

Teoriile despre dispariţia tinerei Orlandi sunt diverse. În anii 1980, presa italiană a speculat că tânăra a fost răpită într-o încercare de a asigura eliberarea lui Mehmet Ali Agca, turcul închis în 1981 pentru că a încercat să-l asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea.

În 2019, două morminte din Vatican au fost exhumate şi redeschise după ce s-a aflat că Emanuela ar fi putut fi îngropată acolo. Însă nu au fost găsite rămăşiţe umane, reaminteşte The Guardian.

În 2018, oasele găsite în timpul lucrărilor la ambasada Vaticanului din Roma au declanșat o frenezie media care sugerează că ar putea aparține lui Orlandi sau Mirella Gregori, o altă adolescentă care a dispărut în același an. Testele ADN au fost negative.

Luna trecută, camera inferioară a Italiei a aprobat înființarea unei comisii parlamentare care să investigheze disparițiile ambelor fete.

Poliția nu a exclus niciodată posibilitatea ca Orlandi să fi fost răpită și posibil ucisă din motive fără legătură cu Vaticanul sau să fi fost victimă a traficului de persoane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro