Curtea Constituțională a Bosniei suspendă legile separatiste ale Republicii Sârbe, considerate un atac împotriva ordinii constituționale

Curtea Constituțională a Bosniei a suspendat temporar, vineri, legile separatiste care au fost adoptate de parlamentul Republicii Sârbe și semnate de liderul naționalist al regiunii, Milorad Dodik, fiind considerate un atac la adresa ordinii constituționale, relatează Reuters.
Curtea a avertizat că implementarea acestor legi înainte de a se pronunța definitiv în privința lor ar avea „consecințe grave și inevitabile”, punând în pericol ordinea constituțională și juridică și suveranitatea Bosniei și Herțegovinei.
Forul a reacționat ca răspuns la apelul lansat de înalți oficiali ai statului, care susțin că legislația respectivă reprezintă un atac la adresa ordinii constituționale, pentru care reprezentanții Republicii Sârbe au fost anchetați de procurori.
„Toți cei care se năpustesc asupra statului Bosnia și Herțegovina trebuie să știe că vor suporta consecințele”, a declarat Denis Becirovic, membrul bosniac al Președinției tripartite, într-o conferință organizată vineri de urgență.
Becirovic a cerut EUROFOR, forța UE de menținere a păcii, să aducă efective de rezervă și să le desfășoare în puncte strategice din Bosnia.
Tensiunile sunt mari în Bosnia după decizia de săptămâna trecută a unei instanțe de stat de a-l condamna pe naționalistul pro-rus Milorad Dodik, președintele Republicii Sârbe, la un an de închisoare și de a-i interzice să mai facă politică timp de șase ani.
Dodik a respins verdictul, iar în ziua următoare parlamentul regional a adoptat o legislație care interzic poliției federale și sistemului judiciar central să opereze pe teritoriul Republicii Sârbe.
Statul Bosnia și Herțegovina, care a suferit un conflict etnic sângeros în anii `90, este scindat de atunci în două regiuni autonome – Republica Sârbă și Federația pe care o împart croații și bosniacii. Cele două sunt legate printr-un guvern central slab, care nu a reușit să depășească diviziunile persistente.
Șeful SIPA, agenția de securitate de stat a Bosniei, a negat vineri că poliția Republicii Sârbe i-ar fi forțat ofițerii să părăsească incinta sediului din principalul oraș al regiunii, Banja Luka.
Comentând articolele conform cărora Ministerul de interne al Republicii Sârbe le-ar fi solicitat angajaților SIPA să vacanteze clădirea, el a spus: „Nu e nimic, numai o solicitare obișnuită, o scrisoare”.
Milorad Dodik a respins instant hotărârea Curții Constituționale a Bosniei, acuzând forul că funcționează în ilegalitate întrucât nu are judecători sârbi.
Totodată, el le-a cerut sârbilor care lucrează în SIPA, în instanța de stat, în procuratură și în Înaltul consiliu judiciar să renunțe la locurile lor de muncă din aparatul central, astfel încât să poată fi angajați în instituțiile Republicii Sârbe.