Curtea Constituțională din Bulgaria a decis recalcularea rezultatelor alegerilor parlamentare, la patru luni de la desfășurarea scrutinului

Curtea Constituțională a dispus miercuri Comisiei Electorale Centrale să recalculeze rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din cauza numărului mare de încălcări constatate de experții în cauza constituțională, scriu publicația bulgară Mediapool și Bloomberg.
CEC nu va efectua o nouă numărare a buletinelor de vot din scrutin, ci doar va anunța noi rezultate, ținând cont de concluziile expertizelor Curții Constituționale.
Potrivit informațiilor furnizate pentru Mediapool de experți familiarizați cu cazul, există șanse mari ca „Velichie”, care a terminat puțin sub pragul electoral de 4% să intre în Parlament întrucât au fost găsite mai multe voturi nule decât cele anunțate inițial de CEC. Intrarea acestei formațiunii în Parlament va schimba aritmetica parlamentară și va amenința fragila majoritate guvernamentală a coaliției conduse de GERB.
Cu toate acestea, totul depinde de recalculările finale ale Comisiei Electorale Centrale.
Curtea Constituțională a ordonat experților să inspecteze documentele electorale în 1.777 de secții de votare, ceea ce reprezintă aproape 20% din totalul secțiilor din țară.
Curtea a constatat că în 46,75% din secțiile de votare inspectate a existat un rezultat diferit de rezultatul oficial al CEC în ceea ce privește numărul de voturi efective.
În 35,78% din secțiile de votare, numărul de buletine de vot nule disponibile nu corespunde, de asemenea, cu ceea ce a fost anunțat de CEC după ultimele alegeri parlamentare.
Ultimele alegeri anticipate de la sfârșitul lunii octombrie sunt considerate de mulți experți drept unele dintre cele mai viciate organizate de Bulgaria. Suspiciunile de cumpărare și control al voturilor au fost larg răspândite.
Cererile de anulare a alegerilor au fost depuse de mai multe formațiuni bulgare. În alegerile din 27 octombrie, „Velichie” a rămas în afara parlamentului cu mai puțin de 30 de voturi lipsă. Formațiunea a primit un sprijin de 3,999%, în timp ce pentru a intra în Adunarea Națională erau necesare mai mult de 4%.
Dacă Velichie trece pragul electoral după renumărarea voturilor, sprijinul parlamentar pentru coaliția cvadruplă de guvernare va deveni foarte fragil. În prezent, GERB, BSP, ITN și DPS-Dogan au o majoritate de 126 de voturi parlamentare, iar intrarea lui Velichie va reduce cel mai probabil această majoritate la 121 de voturi, la limita majorității.
Bulgaria se confruntă cu o criză politică majoră începând din 2021 când fostul premier Boiko Borisov a renunțat la putere. De atunci, au fost organizate șapte scrutinuri parlamentare, dar niciunul nu a reușit să producă o majoritatate parlamentară care să dea un guvern stabil.