Curtea Constituțională discută pe 19 decembrie sesizarea USR prin care contestă patru din cei nouă membri ai conducerii ASF, inclusiv pe președintele Leonardo Badea
Curtea Constituţională va dezbate, pe 19 decembrie, obiecţia de neconstituţionalitate depusă de USR cu privire la numirea unor membri ai Consililului ASF, printre care se numără şi preşedintele instituţiei, Leonardo Badea, transmite Mediafax. În textul sesizării, parlamentarii USR susţin că Leonardo Badea, numit pentru un al doilea mandat la şefia ASF, alături de Joszef Birtalan, Gabriela Aura Socol şi Sorin Bota, cel din urmă demisionând între timp, nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.
„Analizând CV-urile transmise comisiilor parlamentare competente din Camera Deputaţilor şi Senat (Anexele 3-6), constatăm că următorii membri ai Consiliului A.S.F. nu îndeplinesc condiţia de eligibilitate prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. a2) din OUG nr. 93/2012, respectiv <<să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare deminimum 8 ani de la data absolvirii studiilor prevăzute la lit. a1)>>”, susţin deputaţii partidului de Opoziţie, în sesizarea depusă la Curte, scrie Mediafax.
Astfel, USR face pentru fiecare membru al Consiliului ASF în parte CV-ul din care, susţin aleşii formaţiunii, reiese că aceştia nu îndeplinesc diferite condiţii pentru a ocupa funcţiile în care au fost numiţi.
- „a) Dl. Badea Leonardo, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: deputat şi senator la Parlamentul României; preparator, asistent, lector, secretar ştiinţific al consiliului, decan la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Valahia din Târgovişte; prorector la Universitatea Valahia din Târgovişte, profesor abilitat în domeniul finanţelor la Universitatea de Vest din Timişoara; preşedinte la A.S.F.; unele dintre acestea corespund criteriilor, însă nu este îndeplinită condiţia de vechime;
- b) Dl. Birtalan Jozsef, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: inginer la Fabrica de Asistenţă Tehnică şi Servicii Maşini-Unelte Bucureşti; director economic la Prezidiul Executiv UDMR Cluj-Napoca; vicepreşedinte executiv pe probleme economice la UDMR Cluj-Napoca; secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Transporturilor; vicepreşedinte la ANIMM; vicepreşedinte şi preşedinte la ANAP; administrator public al judeţului şi vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Harghita; membru al consiliilor de administraţie ale Romtelecom şi BCR; membru al consiliilor de supraveghere ale BCR şi Fondului Proprietatea; membru al Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor; preşedinte al Asociaţiei Micro-Întreprinzătorilor Odorheiu Secuiesc; niciuna dintre acestea nu corespunde criteriilor;
- c) Dl. Bota Marius Sorin Ovidiu, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: administrator şi director general la firme private din domeniul transporturilor, comerţului, consultanţei financiare; secretar de stat la Ministerul Transporturilor; deputat şi senator la Parlamentul României; niciuna dintre acestea nu corespunde criteriilor;
- d) Dna. Socol Aura Gabriela, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: analist economic şi financiar la Institutul Pro, consilier preşedinte la Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, expert la Ministerul Finanţelor Publice, consilier coordonator la A.S.F., cercetător la Institutul European din România, secretar de stat şi membru al plenului la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, expert la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, expert independent la Comisia Naţională pentru Trecerea la Moneda Euro, preparator, asistent, lector, conferenţiar şi profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti; unele dintre acestea corespund criteriilor, însă nu este îndeplinită condiţia de vechime„, arată deputaţii USR în sesizare.
Sursa citată conchide că „în considerarea tuturor argumentelor expuse mai sus, solicităm Curţii Constituţionale admiterea prezentei sesizări astfel cum a fost formulată şi pronunţarea unei decizii de constatare a neconstituţionalităţii Hotărârii Parlamentului nr. 37/2018 în ceea ce priveşte numirea domnului Badea Leonardo, a domnului Birtalan Jozsef, a domnului Bota Marius Sorin Ovidiu şi a doamnei Socol Aura Gabriela în funcţia de membru al Consiliului A.S.F”.
- Marius Bota, validat vicepreședinte ASF pentru piața de capital, și-a depus demisia din funcție imediat după publicarea deciziei în Monitorul Oficial / Surse HotNews.ro: Nu avea experiența necesară și nu a vrut să riște postul de deputat dacă era respins de CCR
Marius Bota
Foto: cdep.ro
HotNews.ro a scris în premieră că noii membri ai Consiliului ASF au luat act miercuri, 21 noiembrie, de demisia deputatului PSD Marius Bota din funcția de vicepreședinte al ASF, responsabil pentru piața de capital, conform mai multor surse din cadrul autorității.
Demisia acestuia este înregistrată la Parlament cu data de 15 noiembrie, a doua zi după publicarea în Monitorul Oficial a numirii sale. Un nume vehiculat pentru preluarea postului vacant este Gabriel Grădinescu, validat recent ca membru neexecutiv în ASF, care ar fi susținut pentru această poziție, de către vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, conform surselor HotNews.ro.
„Discuții despre posibila renunțare a acestuia la ocuparea funcției de vicepreședinte ASF au avut loc chiar înainte de validarea din Plen”, au precizat pentru HotNews.ro surse PSD încă din 14 noiembrie, ziua în care noua conducere ASF a fost validată de Parlament. ‘Își va da demisia după publicarea hotărârii de numire în Monitorul Oficial. Nu avea experiența necesară și exista riscul să fie demis de Curtea Constituțională. Bota nu a vrut să riște. Ar fi pierdut mandatul de deputat”, au declarat atunci pentru HotNews.ro alte surse parlamentare.