Curtea Constitutionala: Nu a existat conflict intre presedinte si Guvern legat de reprezentarea la Consiliul European
- Redactia Hotnews
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, cu unanimitate de voturi, ca nu a existat conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte legat de reprezentarea statului roman la Consiliul European din iunie, potrivit Agerpres.
Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.
Curtea a dezbatut miercuri sesizarea premierului Victor Ponta privind un posibil conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte referitor la reprezentarea statului roman la Consiliul European.
Prim-ministrul Victor Ponta, care a participat la sedinta publica a CCR de miercuri, a precizat ca sesizarea pe care a transmis-o Curtii nu se refera la actualul sef al statului, ci este o situatie pe care o vrea clarificata pentru cei care vor conduce Palatele Cotroceni si Victoria din noiembrie.
„Eu am cerut Curtii Constitutionale pentru viitorul presedinte al Romaniei, pentru viitorul prim-ministru sa stabileasca un cadru foarte clar, ca sa nu mai avem conflicte. Nu se refera la actualul presedinte, pentru ca dansul oricum nu o sa respecte decizia Curtii. Eu vorbesc de noiembrie (…), din noiembrie sa nu mai vada partenerii nostri externi un conflict intre presedinte si premier legat de Consiliul European. Mi-am dorit sa pregatim anii care urmeaza intr-un mod in care Romania sa fie reprezentata serios”, a explicat seful Executivului, care a participat la sedinta publica a CCR legata de sesizarea sa.
In opinia sa, atunci cand discutiile de la Consiliul European cad in atributiile Guvernului, presedintele ar trebui sa cedeze mandatul in favoarea premierului.
La randul sau, consilierul prezidential Claudiu Dinu a afirmat ca nu se poate cere CCR sa pronunte o decizie preventiva, pe viitor, in cadrul procedurii unui conflict intre autoritati si ca inainte de Consiliul European a existat o intreaga corespondenta intre presedinte si Guvern, in urma careia s-a ajuns la puncte comune referitoare la agenda.
„A fost sustinerea premierului un pic nuantata. (…) Noi am spus ca jurisprundenta CCR este suficienta si ofera toate criteriile necesare reprezentarii la Consiliul European. (…) Nu poti sa ceri CCR sa dea o decizie preventiva, interpretativa, pe viitor, ce se va intampla. Intai trebuie sa existe un conflict pe care Curtea sa fie chemata sa-l solutioneze si sa dea si solutiile ca pe viitor acesta sa nu se mai produca. (…) O decizie preventiva sau interpretativa intr-o procedura de conflict juridic de natura constitutionala nu isi gaseste rostul, din punctul meu de vedere, dar CCR va decide”, a afirmat Dinu, la CCR.
Prim-ministrul a sesizat Curtea referitor la aceasta speta pe 24 iunie si cerea CCR sa stabileasca faptul ca presedintele Romaniei trebuie sa-i delege atributia de reprezentare a Romaniei la reuniunea Consiliului European din 26 iunie.
Ponta afirma in sesizare ca nu contesta dreptul presedintelui de a reprezenta statul roman la reuniunile Consiliului European, ci doar modul discretionar, arbitrar in care acesta a ales sa colaboreze cu Parlamentul si Guvernul – chemat prin Constitutie sa garanteze obligatiile rezultate din actul aderarii.