Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte marti asupra sesizarii referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa se pronunte marti in cazul sesizarii fata de dispozitiile din Codul civil referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex. Pe 27 octombrie, Curtea a amanat pentru 29 noiembrie pronuntarea in acest caz, data la care va decide daca va trimite Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg o serie de intrebari, scrie Agerpres.
„A trebuit sa amanam pentru ca (…) partile au depus o cerere prin care se solicita Curtii de Justitie Europene cateva intrebari preliminare cu privire la pozitia lor fata de aceste aspecte. De asemenea, si acum unele parti au depus memorii suplimentare, ba chiar au cerut sa analizam mai cu atentie situatia”, a anuntat atunci presedintele CCR, Valer Dorneanu.
In iulie, Asociatia ACCEPT si Coalitia anti-discriminare au prezentat cazul sotilor Relu Adrian Coman si Robert Clabourn Hamilton, cetatean american, care au dat in judecata statul roman in urma refuzului de recunoastere a casatoriei lor care a fost oficiata in 2010 la Bruxelles.
Iustina Ionescu, avocatul cuplului care doreste recunoasterea in Romania a casatoriei intre persoanele de acelasi sex, a anuntat in octombrie ca a solicitat CCR sa adreseze doua intrebari Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg pentru clarificarea termenului de ‘soti’.
‘Prima (intrebare – n.r.) se refera la felul in care este inteles termenul ‘soti’ in Directiva 38/2004. (…) Daca directiva europeana intelege ‘soti’ indiferent de orientarea sexuala. Adica si sotii de acelasi sex, casatoriti intr-un stat membru al UE, in conditiile in care statul gazda, Romania, nu are legislatie care sa permita casatoria intre persoane de acelasi sex’, a explicat Ionescu.
Ea a precizat ca a doua intrebare se refera la felul in care legislatia europeana intelege sa trateze in mod egal cetatenii europeni, indiferent daca este vorba despre un cetatean din Belgia sau un cetatean din Romania si familia sa.
Iustina Ionescu a sustinut ca, potrivit raspunsului primit din partea Inspectoratului General pentru Imigrari, cei doi clienti ai sai sunt considerati soti si au drepturi conform directivei europene pentru primele trei luni cat stau in Romania, iar dupa aceea nu mai sunt subiecte de drept ale acestui act normativ.
Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton si Asociatia ACCEPT au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate privind dispozitiile din Codul civil care nu recunosc casatoriilor dintre persoane de acelasi sex.
Exceptia de neconstitutionalitate ridicata se refera la dispozitiile art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil.
Art. 277 din Codul civil – Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria – prevede la alin.(2): ‘Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania; iar la alin. (4) – Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile’.
Pe de alta parte, in luna mai, Coalitia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativa de revizuire a Constitutiei, care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, initiativa fiind semnata de 3 milioane de cetateni.
In luna iulie, CCR a constatat ca aceasta propunere legislativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei indeplineste conditiile privind exercitarea initiativei.
Curtea indica, in motivarea deciziei, ca prin inlocuirea sintagmei ‘intre soti’ cu sintagma ‘intre un barbat si o femeie’ se realizeaza doar o precizare in privinta exercitarii dreptului fundamental la casatorie.
‘Examinand redactarea art. 48 alin. (1) din Constitutie, propusa de initiatorii revizuirii, Curtea constata ca aceasta nu este de natura sa faca sa dispara sau sa inlature, elimine ori anuleze institutia casatoriei. De asemenea, toate garantiile dreptului la casatorie, astfel cum sunt consacrate in textul constitutional de referinta, raman neschimbate. Prin inlocuirea sintagmei ‘intre soti’ cu sintagma ‘intre un barbat si o femeie’ se realizeaza doar o precizare in privinta exercitarii dreptului fundamental la casatorie, in sensul stabilirii exprese a faptului ca aceasta se incheie intre parteneri de sex biologic diferit, acesta fiind, de altfel, chiar semnificatia originara a textului’, se explica in motivare.