Sari direct la conținut

Curtea de Justiție a UE i-a ridicat imunitatea de europarlamentar lui Carles Puigdemont, Spania se pregătește să facă o nouă cerere de extrădare

HotNews.ro
Carles Puigdemont, Foto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia
Carles Puigdemont, Foto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia

Tribunalul Uniunii Europene a ridicat miercuri imunitatea pe care o avea în calitate de membru al Parlamentului European liderul tentativei eșuate de obținere a independenței Cataloniei, care este căutat pentru mai multe capete de acuzare în Spania, transmite Reuters.

Decizia este o lovitură pentru Carles Puigdemont, care trăiește într-un exil autoimpus în Belgia, deoarece ar putea deschide calea pentru ca acesta să fie în cele din urmă extrădat în Spania, așa cum au cerut autoritățile spaniole de șase ani.

El a fugit din Spania în 2017 pentru a evita urmărirea penală în urma unei declarații de independență de scurtă durată care a determinat Madridul să preia controlul direct asupra bogatei regiuni.

În hotărârea sa, tribunalul cu sediul în Luxemburg a respins apelul depus de Puigdemont și a susținut decizia Parlamentului European de a ridica imunitatea sa și a altor doi eurodeputați separatiști catalani autoexilați, Toni Comin și Clara Ponsati.

Puigdemont a precizat că cei trei eurodeputați vor face apel la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. „Ne vom apăra drepturile fundamentale până la capăt”, a scris el pe Twitter.

În ianuarie, Curtea Supremă a Spaniei a renunțat la acuzațiile de răzvrătire împotriva lui Puigdemont, după ce o reformă a codului penal al țării a abolit această infracțiune. Răzvrătirea era o infracțiune cu o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare.

Cu toate acestea, el se confruntă în continuare cu acuzații de nesupunere și deturnare de fonduri, care prevăd pedepse cu închisoarea de până la opt ani.

Judecătorul Curții Supreme spaniole, Pablo Llarena, a declarat că va înainta o nouă cerere de extrădare către autoritățile belgiene pentru ca Puigdemont să fie judecat pentru acuzațiile mai puțin grave. Încercările anterioare ale Spaniei de a-l extrăda pe Puigdemont în timpul șederilor sale în Germania, Belgia și Italia au eșuat.

Spania și-a modificat anul trecut codul penal pentru a elimina vechea lege privind răzvrătirea, în temeiul căreia unii politicieni separatiști au fost condamnați la pedepse de până la 13 ani de închisoare după tentativa eșuată de independență a Cataloniei din 2017. Premierul Pedro Sanchez i-a grațiat ulterior pe cei condamnați în urma evenimentelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro