Sari direct la conținut

Dacian Ciolos va fi audiat in Parlamentul European in 15 ianuarie

HotNews.ro

Comisarul european propus de Romania, Dacian Ciolos, va fi audiat de comisia parlamentara pentru agricultura a Parlamentului European vineri, 15 ianuarie, intre orele 9-12 (ora Bruxelles-ului), informeaza un comunicat al PE.

Audierea va avea loc in Bruxelles, urmand ca doar audierile comisarilor programati pentru datele de 18 si 19 ianuarie sa aiba loc in Strasbourg.

Membrii viitoarei Comisii Europene vor participa la un seminar la Bruxelles in 21 decembrie, informeaza European Voice (EV). Tematica este modul de functionare a Comisiei si ce indatoriri au comisarii. Asa ca Dacian Ciolos va participa la cel de-al doilea team buiding, dupa intalnirea din 8 decembrie, in care membrii colegiului vor invata metodele de lucru si reguli de transparenta.

Seminarul de la Bruxelles va contine intalniri cu cei de la secretariatul general si serviciul legal si va pune accentul pe metodele de lucru. La final va exista si o sedinta foto.

Potrivit EV, majoritatea celor 26 de comisari si-au ales sefii de cabinet si sunt in faza avansata cu selectia adjunctilor acestora.

Vineri, comisarii propusi de statele membre trebuie sa trimita raspunsurile scrise la chestionarele trimise de Parlamentul European in vederea audierii.

Raspunsurile lui Ciolos la chestionar

Ce il califica pentru functia de comisar?

– Sunt un produs al deschiderii UE spre est. M-am format profesional si mi-am dezvoltat activitatea profesionala sub semnul extinderii europene, ceea ce mi-a intarit convingerile personale si profesionale,

– Sunt inginer agronom. M-am specializat in economie rurala si mediu, cu un accent particular pe sistemele de productie agricola si dezvoltare rurala.

– Activitatea mea profesionala m-a facut sa lucrez pe teren, cu agricultorii, cu actorii rurali si in domeniul cooperarii internationale pentru dezvoltare agricola. Ea m-a condus spre munca in administratia guvernamentala romana, in legatura cu negocierile europene pe agricultura si apoi la nivel politic.

– Cariera mea a fost consacrata agriculturii si dezvoltarii rurale, iar declaratia mea de interese – prevazuta de Codul de conduita al comisarilor – care este publica, demonstreaza ca nu am interese personale legate de o activitate economica in domeniu de care as raspunde in Comisie. Este de la sine inteles ca ma angajez sa am actualizata aceasta declaratie.

Ciolos asigura ca va respecta regulile din colegiu, ca va avea o relatie deschisa cu presedintele Barosso si ca se va feri de orice conflict de interese. Mai mult, el arata ca va asigura punerea in practica a politicilor, actelor juridice si a bugetului politicii agricole comune europene si a politicilor europene in general. El spune ca va promova o politica deschisa si transparenta intre el, cabinetul sau si directoratul general de care va raspunde, precum si in relatia cu ceilalti comisari. Nu in ultimul rand, arata totala deschidere colaborarii cu Parlamentul European.

Prioritatile mandatului sau

– Agricultura europeana si spatiul rural intr-o UE cu 27 de membri a castigat mult in diversitate. Aceasta diversitate trebuie integrata in propunerile viitoare ale Comisiei.

– PAC trebuie sa fie in continuare reformata pentru a tine cont de noua realitate agicola si a spatiului rural european. Am intentia sa propun pentru perioada dupa 2013 o reforma care pune mai bine in valoare masurile deja luate si tin cont de realitatile subliniate mai sus.

– Prioritati:

  • Mentinerea si punerea mai bine in valoare a unei agriculturi durabile in intreaga UE. In acest sens, trebuie prevazute plati directe agricultorilor, cu respectarea anumitor reguli de baza legate de utilizarea terenurilor agricole. Remunerarea anumitor bunuri publice de baza in combinatie cu masuri de „cross-compliance”, conditiile de distributie a ajutoarelor directe vizavi de chestiunea gasirii unui echilibru atat la nivelul diferitelor categorii de agricultori, cat si la nivelul statelor membre trebuie discutate. Trebuie discutate in profunzime si va trebui sa ascultam toti partenerii agricoli si sociali interesati.

  • O orientare eficienta a productiei agricole fata de piata, combinata cu mecanisme destinate a asigura un grad suficient de siguranta pentru agricultori in situatii de criza. Trebuie sa luam mai bine in considerare marea volatilitate a pietelor agricole demonstrata prin variatia fara precedent a preturilor in 2008 si criza economica ce a urmat in 2009. Aceste realitati demonstreaza necesitatea de a avea niste plase de siguranta suficient de eficiente pentru ca stabilitatea agriculturii noastre sa nu fie afectata ireversibil. Sectorul laptelui din UE a fost afectat de o scadere a cererii. Evenimentele recente au subliniat necesitatea de a aduce la un nivel suficient de siguranta acest sector economic major care constituie agricultura si, prin prelungire, industria agroalimentara.

  • O politica de dezvoltare rurala intarita. Ea trebuie sa sustina punerea in valoare a bogatiei rurale in termeni economici, sociali si de mediu, dar sa si asigure modernizarea agriculturii in regiunile europene in concordanta cu presiunile concurentiale ale pietei, exigentele consumatorilor si ale contribuabililor si asteptarile cetatenilor in materie de calitate a vietii. Politica rurala europeana va trebui sa sprijine investitiile, inovarea, diversificarea oportunitatilor economice si mobilizarea resurselor si a actorilor locali.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro