Sari direct la conținut

Danemarca înăsprește măsurile împotriva enclavizării comunităților de imigranți

HotNews.ro
Protest al unor musulmani din Copenhaga, Foto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia
Protest al unor musulmani din Copenhaga, Foto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

Danemarca va face şi mai restrictivă o lege controversată ce vizează reducerea proporţiei de locuitori „non-occidentali” în cartierele defavorizate, conform unei propuneri anunţate miercuri de guvernul social-democrat de la Copenhaga, informează AFP și Barrons.

Într-un nou proiect de lege, ministrul de interne Kaare Dybvad Bek propune ca procentul de populaţie de origine „non-occidentală” în fiecare cartier să nu depăşească 30% peste 10 ani, în vreme ce planul actual, adoptat de dreapta politică acum trei ani, prevede un procent de 50%.

Danemarca este de mulţi ani una din ţările europene cu cea mai restrictivă politică de imigraţie, aceeaşi linie fiind urmată şi de premierul social-democrat Mette Frederiksen de la instalarea la guvernare în iunie 2019.

Într-un comunicat, ministrul de interne argumentează că o proporţie prea mare de străini din ţări non-occidentale „măreşte riscul de a vedea crescând o societate paralelă religioasă şi culturală”.

El vrea însă să dispară din lege termenul controversat de „ghetou” pentru desemnarea cartierelor sensibile, la o viitoare revizuire a legislaţiei privind „societăţile paralele”.

Până acum era descris în lege ca „ghetou” orice cartier de peste 1.000 de locuitori şi cu o populaţie de peste 50% de origine „non-occidentală”, întrunind cel puţin două din următoarele patru criterii: peste 40% din locuitori nu au nici loc de muncă, nici calificare; peste 60% dintre cei între 39-50 de ani au absolvit cel mult liceul; infracţionalitatea este triplă faţă de media naţională; venitul brut al locuitorilor este mai scăzut cu 55% faţă de media regională.

Cincisprezece cartiere se încadrează în această categorie, iar 25 sunt considerate ca „expuse”. Lista este actualizată în fiecare an în luna decembrie.

În aceste cartiere, delictele sunt sancţionate de două ori mai sever decât în alte părţi, iar creşa este obligatorie pentru toţi copiii de la vârsta de un an, în caz contrar familiilor fiindu-le retrase alocaţiile.

Legea mai prevede limitarea la 40% în aceste cartiere, până în 2030, a numărului de locuinţe sociale ocupate de familii, măsură foarte controversată dat fiind că le obligă pe unele să se mute la un moment dat.

Propunerea urmează să fie luată în discuţie de partidele parlamentare. Potrivit institutului naţional de statistică, 11% din cei 5,8 milioane de locuitori ai ţării sunt de origine străină, dintre care 58% sunt cetăţeni ai unui stat clasat ca „non-occidental”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro