Sari direct la conținut

David Cameron a fost păcălit. Cu cine a crezut șeful diplomației britanice că vorbește într-un apel video

HotNews.ro
David Cameron, Foto: Alex Brandon / AP / Profimedia
David Cameron, Foto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Ministrul britanic de externe David Cameron a avut un schimb de mesaje şi a purtat o convorbire video cu o persoană care pretindea că este fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, dar s-a stabilit ulterior că totul a fost, de fapt, o farsă, a declarat vineri Ministerul de Externe de la Londra, relatează Reuters și News.ro.

„În timp ce apelul video părea în mod clar să fie cu domnul Poroşenko, în urma conversaţiei, ministrul de externe a devenit suspicios”, a precizat Ministerul britanic de Externe într-un comunicat.

„Departamentul a investigat acum şi a confirmat că nu a fost autentic şi că mesajele şi apelul video au fost o farsă”, mai precizează ministerul de la Londra.

Comunicatul nu a oferit detalii despre ce s-a discutat în timpul schimburilor de mesaje şi al convorbirii, în afară de faptul că interlocutorul i-a cerut lui Cameron datele de contact ale altor persoane.

Ministerul de Externe precizează că David Cameron a ales să facă publică farsa, pentru „cazul în care înregistrarea video este manipulată şi folosită ulterior şi pentru a se asigura că şi alţii sunt conştienţi de acest risc”.

„Deşi îşi regretă greşeala, ministrul de externe consideră că este important să semnaleze acest comportament şi să intensifice eforturile pentru a contracara utilizarea dezinformării”, a precizat Ministerul de Externe.

Marea Britanie, care organizează alegeri naţionale pe 4 iulie, nu a precizat cine crede că este responsabil pentru această farsă.

Nu este prima victimă

Cameron nu este primul ministru de externe britanic care este ţinta unei farse. În 2018, ministrul de externe de la acea vreme, Boris Johnson, a discutat despre relaţii internaţionale şi poezie cu un apelant care a pretins că este premierul armean.

De asemenea, în ultimii ani, mai ales după invazia rusă din Ucraina, mulţi politicieni europeni au fost victimele unor false similare făcute de un cuplu celebru de umorişti ruşi, Vovan şi Lexus, despre care se spune că ar avea legături cu Kremlinul şi FSB.

În 2022, Marea Britanie a acuzat Rusia pentru apelurile false către doi miniştri şi o tentativă de apel către un al treilea. Videoclipuri ale unuia dintre aceste apeluri, către ministrul apărării de atunci, Ben Wallace, au apărut ulterior online, ceea ce a determinat Marea Britanie să spună că au fost trucate şi să ceară YouTube să le elimine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro