Sari direct la conținut

De ce Kramatorskul este adevărata țintă strategică în Donbas

HotNews.ro
Militari ucraineni langa Kramatorsk, Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia
Militari ucraineni langa Kramatorsk, Foto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

După cucerirea orășelului Soledar de către mercenarii Wagner, punctul cel mai fierbinte al războiului din Ucraina este bătălia pentru Bahmut și localitățile limitrofe. Vorbim de un oraș nu foarte mare, Bahmutul având, înainte de război aproximativ 70 de mii de locuitori. Importanța lui pe planul tactic general al războiului este cel puțin discutabilă.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că controlul asupra lui Soledar „nu va permite neapărat forțelor rusești să exercite controlul asupra liniilor de comunicații terestre ucrainene critice spre Bahmut”, premiul cel mare.

De ce irosesc rușii atâtea resurse și oameni pentru cucerirea Bahmutului?

Pentru că ar fi primul succes major pe care ar putea să-l prezinte populației de acasă de câteva luni. Pentru că au fost nevoiți să se retragă din Herson și Harkov, iar prestigiul armatei ruse, deja știrbit vizibil de la începutul războiului, suferă grav.

De cealaltă parte, apărătorii orașului, care la rândul lor au suferit pierderi importante, au transformat rezistența în ruinele orașului într-un motiv de mândrie națională și de sfidare la adresa rușilor.

În același timp, atât timp cât armata rusă își concentrează cele mai bune unități în acest sector, nu le poate folosi în altă parte, din start acesta fiind un mare câștig pentru ucraineni.

Acest lucru înseamnă că luptele pentru cucerirea orașului Bahmut, care cel mai probabil se vor desfășura „din casă în casă”, ca în Soledar, vor necesita un efort considerabil și un număr de oameni și mijloace pe care ambele părți cu greu și le pot permite în acest moment, scrie Il Giornale.

Soldatii ucraineni ataca pozitiile rusesti langa Bahmut (foto:LIBKOS / AP / Profimedia)

Rusia are în continuare probleme logistice evidente care îi încetinesc înaintarea (luptele pentru Soledar au durat mai mult de o lună), evidențiate de faptul că odată cu capturarea orașului nu a mai existat impulsul de înaintare care este de așteptat atunci când inamicul se retrage.

De cealaltă parte, Ucraina suferă din cauza oboselii soldaților și a uzurii mijloacelor după cele două contraofensive din vară care au dus la eliberarea regiunii Harkov și a orașului Herson.

Serviciul german de informații externe este alarmat de pierderile pe care armata ucraineană le-ar suferi în lupta împotriva forțelor ruse în orașul Bahmut, din estul Ucrainei, a informat vineri Der Spiegel, citat de Reuters.

Astfel, serviciul de informații BND a declarat în cadrul unei întâlniri secrete de săptămâna aceasta cu un grup de parlamentari ai Bundestag-ului, care se concentrează pe securitate, că armata ucraineană pierde un număr de trei cifre de soldați în fiecare zi, a spus Spiegel, citând informațiile primite.

BND a avertizat că dacă Bahmut este capturat de către forțele ruse, acest lucru ar avea consecințe semnificative, deoarece ar permite Rusiei să facă progrese suplimentare. De asemenea, a mai spus că armata rusă își folosește propriii soldați drept carne de tun în Bahmut, a adăugat Spiegel.

Orașul Kramatorsk este cheia apărării ucrainene în Donbas

Bahmutul, ca și alte orașe din zonă, a fost puternic fortificat după 2014, ceea ce face ca un atac să fie o acțiune foarte dificilă pentru ruși, dar este ultimul centru major de populație înainte de Kramatorsk și Sloviansk, ambele orașe de o importanță mult mai mare.

Având în vedere că înaintarea rusă se desfășoară dinspre sud-est datorită dezvoltării liniei frontului, pentru a ajunge la Kramatorsk, armata rusă trebuie să ocupe și Bahmutul pentru a evita să lase în urmă focare periculoase de rezistență.

Bahmutul este important pentru Kiev pentru că permite guvernului Zelenski să arate aliaților occidentali că armata ucraineană este capabilă să reziste impactului armatei ruse, mai mult decât din motive militare, iar în acest scop toate resursele sunt folosite pentru apărarea orașului.

Soldați ucraineni în tranșee pe frontul din Bahmut (foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia)

Ce vrea Moscova la Kramatorsk

Cu toate acestea, Kramatorsk este adevăratul centru nervos al apărării ucrainene în Donbas.

Orașul de aproximativ 159.000 de locuitori este important pentru „închiderea” Donbasului. Prin urmare, cucerirea orașului Kramatorsk ar permite confiscarea unui nod cheie al sistemului rutier și feroviar: din oraș pornesc linii care duc la Donețk, la Harkov și în centrul Ucrainei.

Terenul din jurul orașului este relativ plat, cu dealuri la aproximativ 200/300 de metri deasupra nivelului mării și, mai ales, este presărat cu câmpuri cultivate, ceea ce facilitează înaintarea formațiunilor mecanizate și blindate.

Mai la vest de Kramatorsk, situația se schimbă ușor, cu prezența unor zone umede și a unor zone împădurite, dar credem că în planurile Moscovei, în acest moment, nu există dorința de a merge mai departe.

Având în vedere valoarea strategică și politică ridicată a cuceririi orașului, Kremlinul ar obține de fapt și un rezultat propagandistic foarte mare, care ar putea fi folosit pe frontul intern, adică „eliberarea” Donbassului, deși lipsește încă o felie discretă de teritoriu.

Kievul riscă prăbușirea frontului

Dacă Kramatorsk și Sloviansk ar cădea în mâinile Rusiei, este posibil ca întregul front ucrainean din această regiune să se prăbușească, având în vedere dificultățile cu care se confruntă armata de la Kiev, care în prezent duce lipsă de vehicule blindate și tancuri, iar cele promise de Occident, în special SUA și Marea Britanie, sunt puține și cel mai probabil nu vor ajunge pe linia frontului decât peste câteva săptămâni.

Prin urmare, drumul spre Kramatorsk nu va fi ușor pentru ruși, dar acolo se va juca soarta conflictului din Donbas, nu la Soledar sau la Bahmut.

Surse: Il Giornale,Der Spiegel, Reuters, HotNews.ro

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro