Sari direct la conținut

De ce Netanyahu este dintr-odată mult mai puțin prietenos cu Putin / Două motive

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: Ronaldo Schemidt / AFP / Profimedia Images
Benjamin Netanyahu, Foto: Ronaldo Schemidt / AFP / Profimedia Images

Netanyahu are două motive imediate pentru a schimba politica și a sprijini Ucraina, dezvăluie pentru CNN un fost ofițer de informații israelian care a fost profund implicat în relația militară a Israelului cu Rusia.

„În primul rând, Rusia și-a diluat foarte mult forțele în Siria, deoarece a fost nevoie de ele în Ucraina. Amenințarea Israelului din partea lor este acum neglijabilă”, a spus ofițerul.

„În al doilea rând, Rusia folosește acum drone și rachete iraniene pe câmpul de luptă, iar Israelul are acum o oportunitate valoroasă de a furniza Ucrainei sisteme de apărare, astfel încât să vedem cât de bine se descurcă într-un război real. Într-o zi s-ar putea să ne confruntăm cu aceleași arme iraniene”, a adăugat ofițerul, spune Anshel Pfeffer într-un editorial pe CNN.

Israelul ar putea ajuta militar Ucraina

De la începutul ofensivei rusești în Ucraina, în februarie anul trecut, Israelul a încercat să rămână neutru în acest conflict, spre exemplu nefurnizând arme Kievului, în ciuda cererilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Israelul a susținut totodată că are legături privilegiate cu Moscova, statul evreu având peste un milion de cetățeni provenind din fosta Uniune Sovietică, iar Rusia dispune de trupe în Siria, vecina Israelului.

Recent însă, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că țara sa ia în considerare un ajutor militar pentru Ucraina, oferindu-se totodată ca mediator în conflictul dintre Kiev și Moscova.

„Orice tentativă – realizată sau chiar nerealizată, dar anunțată – de a livra armament suplimentar, nou sau de altă natură, este și va duce la o escaladare a acestei crize. Toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”, a insistat Zaharova.

Referințe:

___

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro