De ce nu a blocat Guvernul Ponta candidaturile Partidului Miscarea Populara la parlamentarele partiale
Guvernul Ponta a evitat sa introduca intr-o ordonanta de urgenta de modificare a legii electorale o prevedere care ar fi putut interzice partidelor noi, cum este PMP, sa participe la alegerile legislative partiale din 25 mai, pentru ca exista riscul ca intreaga ordonanta sa fie declarata necontitutionala de catre Curtea Constitutionala. Aceasta reiese din explicatiile oferite, miercuri, HotNews.ro de catre ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea.
In 24 martie 2014, Guvernul Ponta a publicat in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta 12/2014, care modifica Legea electorala 35/2008.
Initial, Legea 35/2008 prevedea la articolul 48, alin. 17 ca la alegerile legislative partiale nu pot participa partidele si candidatii independenti care nu participasera la alegerile la termen.
„La alegerile partiale pot participa numai partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale au indeplinit pragul electoral prevazut de prezentul titlu, individual sau intr-o alianta politica ori electorala. Alegerile partiale se desfasoara intr-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmand a fi declarat castigator”, prevedea articolul 48, alin. 17 al Legii 35/2008.
Numai ca in anul 2010, in urma unei exceptii de neconstitutinalitate ridicate la cererea actualului deputat Remus Cernea, Curtea Constitutionala a decis ca articolul 48, alin. 17 din Legea 35/2008 este neconstitutional.
Cum deciziile Curtii sunt obligatorii si se aplica in termen de 45 de zile, din anul 2010 alegerile aveau sa se organizeze practic fara articolul 48, alin. 17 din legea electorala.
Astfel, alegerile partiale care s-au organizat de atunci in Romania nu au avut o acoperire in Legea 35/2008, intrucat odata cu interdictia pentru candidatii independenti a fost eliminata si prevederea care stipula ca „alegerile partiale se desfasoara intr-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmand a fi declarat castigator”.
In aceasta situatie, Autoritatea Electorala Permanenta a fost cea care a ramas sa interpreteze si sa adapteze cadrul legal.
Contatat de HotNews.ro, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea (UNPR), a declarat ca acesta este motivul pentru care Guvernul a decis sa umple in martie 2014, prin ordonanta de urgenta, acest „vid legislativ”.
Astfel, ordonanta 12/2014 a reintrodus aliniatul 17 al articolului 48 al Legii 35/2008, intr-o noua forma, care sa prevada termenul de „alegeri partiale”, precum si modul in care se decide candidatul castigator.
„Alegerile partiale se desfasoara intr-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmand a fi declarat castigator. In caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie”, prevede noul art. 48, alin. 17, inrodus de Guvernul Ponta III, in martie 2014.
„In urma deciziei Curtii Constitutionale, a existat un vid legislativ si anume acolo unde se vorbea despre ce fel de tipuri de alegeri sunt – intr-un tur sau in doua – si in stabilirea rezultatului. Pri ordonanta, s-a completat acest vid legislativ fara a se avea initiative noi si revenindu-se in forma anterioara deciziei Curtii, adica s-a stabilit ca alegerile se fac intr-un singur tur si ca cel mai bine clasat castiga„, a explicat Nicolicea, pentru HotNews.ro.
Guvernul Ponta nu a reintrodus interdictia pentru candidatii independenti de a participa la alegerile partiale, interdictie care fusese eliminata de Curtea Constitutionala in anul 2010.
Exceptia de necontitutionalitate care a determinat decizia 503/2010 a Curtii Constitutionale se referea, insa, doar la candidatii independenti, nu si la partidele care nu participasera sau care nu intrasera in Parlament la alegerile la termen.
Guvernul Ponta a mentinut, insa, posibilitatea ca partidele infiintate dupa alegerile la termen sa participe la alegerile partiale.
Ministrul Eugen Nicolicea a explicat ca Guvernul a evitat sa reintroduca interdictiile pentru partidele noi, pentru ca exista riscul ca ordonanta sa fie atacata la Curtea Constitutionala si toate prevederile sale sa fie respinse, inclusiv mentiunile necesare privind alegerile partiale.
„Mentionez ca aceasta ordonanta nu se refera la vreo interzicere a vreunui partid sau candidat independent de a participa, iar acest punct nu a fost atins de aceasta ordonanta de urgenta, pentru ca exista posibilitatea sa fie contestata si sa cada si cealalata prevedere a sa„, a justificat Nicolicea aceasta decizie a Guvernului.
- PMP se pregateste de alegerile legislative partiale
Partidul Miscarea Populara este principalul beneficiar al mentinerii posibilitatii ca si partidele infiintate dupa alegerile la termen sa candideze la alegerile partiale.
PMP a fost infiintat in ianuarie 2014, neparticipand astfel la alegerile parlamentare la termen din 9 decembrie 2012. Pe forma vechii legi 35/2008, de dinainte de decizia de neconstitutionalitate din anul 2010, PMP nu ar fi putut intra in alegerile partiale.
Insa, dupa ce interdictiile au fost eliminate prin decizia Curtii Constitutionale din 2010 – eliminare mentinuta si de ordonanta de urgenta a Guvernului Ponta – PMP poate candida la alegerile partiale din 25 mai.
„In prezent, facem o analiza in partid pentru a desemna candidatii pentru alegerile legislative partiale. Putem sa candidam, datorita deciziei Curtii Constitutionale din anul 2010„, a declarat, pentru HotNews.ro, presedintele PMP, Eugen Tomac.
Europarlamentarul liberal Renate Weber a sugerat, luni, ca prin ordonanta 12/2014, Guvernul Ponta III ar ajuta PMP sa participe la alegerile partiale din 25 mai, Elena Basescu urmand – potrivit celor sugerate de Weber – sa candideze pentru un post de senator din partea PMP.
„Umbla zvonul ca Elena Basescu ar dori sa candideze la alegerile partiale din 25 mai pentru parlamentul Romaniei, probabil pentru un loc de senator„, a declarat europarlamentarul PNL, la postul Antena 3, potrivit AM Press.
Contactata de HotNews.ro, Weber a lasat sa se inteleaga ca principalul beneficiar al situatiei existente este Partidul Miscarea Populara.
„PNL sau PSD puteau candida la alegerile parlamentare partiale din 25 mai si potrivit Legii 35/2008 in forma veche, pentru ca au oricum grupuri parlamentare separate, chiar daca au candidat sub sigla USL la scrutinul din decembrie 2012. PMP nu exista in 2012. Pe de alta parte, decizia Curtii Constitutionale facea referire la candidatii independenti, nu la partide”, a spus ea.
„Nu este in regula ca s-a adoptat aceasta ordonanta de urgenta in an electoral”, a mai sustinut ea.