Sari direct la conținut

De ce nu poate începe România procedurile pentru extrădarea lui Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană. Motivul invocat de ministrul Justiției

HotNews.ro
Ionut Costea, Foto: AGERPRES
Ionut Costea, Foto: AGERPRES

Autoritățile române nu pot începe procedurile pentru extrădarea fostului preşedinte al Eximbank Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, chiar dacă acesta a fost localizat din ianuarie în Turcia, pentru că Interpol nu are locația exactă, spune ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Ionuţ Costea a fost condamnat definitiv în mai 2023 pentru complicitate la luare de mită, fiind localizat în Turcia în luna ianuarie a acestui an.

„Acestea au fost ultimele informaţii pe care le-am primit. Interpolul, în schimb, nu a identificat adresa exactă a fugarului, motiv pentru care nu putem demara nicio procedură în justiţia în Turcia. Obligatorie este această condiţie. Trebuie să ştii unde e exact, localizat cu precizie. Rămâne să-şi facă treaba Interpolul”, a spus Alina Gorghiu, la Digi24.

Ionuţ Costea a fost dat în urmărire internaţională în 29 mai 2023, a fost localizat în Turcia în luna ianuarie, iar în 26 ianuarie Tribunalul București a decis că sunt întrunite condiţiile pentru solicitarea extrădării. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, spunea atunci că de îndată ce va fi comunicată încheierea Tribunalului Bucureşti, Ministerul Justiţiei va formula cererea de extrădare pentru fostul preşedinte Eximbank.

Ionuţ Costea, a fost condamnat în 26 mai 2023 la 6 ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, alături de fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, în dosarul de corupţie legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa.

La acel moment, cumnatul său, Mircea Geoană, care atunci era adjunct al secretarului general al NATO, declara: „Chiar şi în momente complicate, valorile democratice trebuie să primeze. Fără excepţie, deciziile judecătoreşti trebuie respectate şi duse la îndeplinire. Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru deciziile luate. Eu şi Mihaela vom continua să fim alături de nepoţii noştri şi să le oferim sprijinul de care au nevoie în aceste momente grele”.

INTERVIURILE HotNews.ro