Sari direct la conținut

„De dragul unității poporului și al democrației”. Cum a oprit Curtea Supremă a SUA renumărarea voturilor, procedând invers decât a făcut Curtea noastră

HotNews.ro
„De dragul unității poporului și al democrației”. Cum a oprit Curtea Supremă a SUA renumărarea voturilor, procedând invers decât a făcut Curtea noastră
Ziare americane titrează lupta dramatică dintre George W. Bush și Al Gore. FOTO: CHARLES BENNETT / AP / Profimedia

George W. Bush a câștigat un scrutin foarte strâns în anul 2000, numai după ce Curtea Supremă a decis să oprească numărarea manuală a voturilor în Florida. Un judecător a observat că numărarea buletinelor a căror legalitate este îndoielnică „amenință cu un prejudiciu ireparabil petiționarul – pe democratul Al Gore – și țara, aruncând o umbră asupra a ceea ce el pretinde a fi legitimitatea alegerii sale”, arată motivarea citată de NPR și ABC News. Al Gore a acceptat decizia.

Renumărarea voturilor decisă de CCR în cazul alegerilor prezidențiale din România a stârnit critici și semne de întrebare din partea partidelor politice și a observatorilor. Recent, americanii s-au confruntat cu propriile semne de întrebare privind corectitudinea alegerilor.

Scorul extrem de strâns din Florida în alegerile prezidențiale americane din 7 noiembrie 2000, disputate de George W. Bush și Al Gore, a declanșat o renumărare a voturilor, oprită în cele din urmă de Curtea Supremă a SUA, după o intensă luptă juridică și mediatică între echipele republicanilor și democraților și alte decizii ale instanțelor inferioare.

„Din punctul meu de vedere, numărarea voturilor a căror legalitate este îndoielnică amenință cu un prejudiciu ireparabil petiționarul și țara, aruncând o umbră asupra a ceea ce el pretinde a fi legitimitatea alegerii sale”, a scris judecătorul Antonin Scalia, alăturându-se opiniei majoritare redactate de președintele Curții Supreme de Justiție, William Rehnquist.

În discursul prin care și-a acceptat înfrângerea, democratul Al Gore a spus că, în vreme ce este în dezacord cu decizia Curții Supreme, acceptă să pună capăt crizei, „de dragul unității poporului nostru și al forței democrației noastre”.

Decizia a închis un capitol complicat din istoria recentă a SUA, în vreme ce a lăsat numeroase semne de întrebare cu privire la corectitudinea scrutinului, aprecieri, dar și critici la adresa judecătorilor.

Un rezultat foarte strâns

Criza a debutat în noaptea alegerilor, în care rețelele de televiziune au estimat că Florida și cei 25 de electori vor fi câștigați de Al Gore, apoi de George W. Bush, înainte de a decide în cele din urmă că alegerile din acest stat sunt prea strânse pentru ca victoria să fie determinată. 

Al Gore apucase să îl sune pe Bush pentru a-și accepta înfrângerea, dar l-a sunat înapoi pentru a-și retrage cuvintele. Marja cu care conducea Bush în Florida se redusese la minim – în jur de 500 de voturi – și o renumărare a devenit necesară, conform legii, scrie NPR.

În acel moment, republicanii și-au exprimat consternarea față de ideea unei renumărări.

Avocații celor două părți au început să sosească în Florida, concentrându-se asupra capitalei statului, Tallahassee. A urmat un război de cinci săptămâni privind buletinele de vot, regulile, legea și tribunalele.

O renumărare automată a voturilor a arătat că marja lui Bush a devenit atât de mică – în jur de 327 de voturi din șase milioane în tot statul – încât toate anomaliile mici sau mari prezente în oricare scrutin s-au transformat în controverse naționale majore.

Au existat buletine de vot neclare, marcate pentru candidatul terț Patrick Buchanan, în secții de votare puternic democrate, echipa lui Gore susținând că acestea au fost exprimate de alegători care au crezut că votează pentru Gore. 

Au existat buletine de vot cu cartelă perforată care erau la fel de neclare, deoarece unii alegători nu reușiseră să perforeze complet cartela. 

Prin urmare, atunci când Katherine Harris, secretara americană de Stat din Florida, l-a declarat câștigător pe Bush, democrații au intentat o acțiune în justiție pentru a forța renumărarea voturilor în câteva comitate în care credeau că acest lucru îi va ajuta să depășească marja redusă a lui Bush.

Lupta în tribunale

O curte din Florida le-a respins cererea, dar Curtea Supremă din Florida le-a dat dreptate, pe 8 decembrie, dând undă verde numărătorii manuale a aproximativ 45.000 de voturi neclare.

Republicanii au făcut însă apel la această hotărâre la Curtea Supremă a Statelor Unite, susținând că instanța supremă din Florida și-a depășit autoritatea, în vreme ce democrații au argumentat că speța nu ar mai trebui judecată la nivel federal.

Pe 12 decembrie, Curtea Supremă a votat pentru a suspenda renumărarea ordonată de instanța din Florida. Cu o majoritate de 7-2, instanța a decis că, din cauza neconcordanțelor în metodele și standardele de renumărare manuală între comitatele din Florida, ordinul Curții din Florida de renumărare manuală a reprezentat o încălcare a clauzei de protecție egală prevăzută de cel de-al paisprezecelea amendament.

Cu un vot de 5 la 4, judecătorii au decis, de asemenea, că nu a putut fi stabilită în timp util – până pe 18 decembrie, data limită a certificării electorilor – nicio metodă alternativă de renumărare uniformă a voturilor. 

Această ultimă hotărâre l-a făcut practic pe Bush președinte. 

Această majoritate de 5-4 a fost compusă din judecătorii numiți de președinții republicani George H.W. Bush, Ronald Reagan și Richard Nixon. Cei patru membri ai minorității au fost nominalizați de trei președinți: republicanii Gerald R. Ford și George H.W. Bush, și democratul Bill Clinton.

Bush vs. Gore a fost considerată una dintre cele mai importante decizii din punct de vedere politic din istoria Curții și una care a afectat imaginea acesteia de instituție independentă de politica partizană.

„O umbră asupra legitimității alegerilor”

Bush a fost în cele din urmă declarat câștigător în Florida cu o marjă de câteva sute de voturi – foarte mică, dar suficientă pentru a primi cele 25 de voturi din colegiul electoral necesare pentru a obține victoria finală.

Trei zile mai târziu, Curtea Supremă și-a expus raționamentul.

„Numărarea voturilor a căror legalitate este îndoielnică amenință, în opinia mea, petiționarul și țara cu un prejudiciu ireparabil, aruncând o umbră asupra a ceea ce el pretinde a fi legitimitatea alegerii sale. A număra mai întâi și a te pronunța după aceea asupra legalității nu este o rețetă pentru obținerea unor rezultate electorale care să beneficieze de acceptarea publică pe care o necesită stabilitatea democratică”, a scris judecătorul conservator Antonin Scalia, exprimându-și acordul cu opinia majoritară redactată de judecătorul-șef William Rehnquist.

Într-o opinie împotriva majorității, judecătorul John Paul Stevens a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că Curtea Supremă se îndoiește de capacitatea judecătorilor din statul Florida de a lua deciziile corecte cu privire la modul de gestionare a renumărărilor.

„Timpul va vindeca rana provocată încrederii de decizia de astăzi”, a scris Stevens. „Cu toate acestea, un lucru este sigur. Deși este posibil să nu cunoaștem niciodată cu certitudine identitatea câștigătorului alegerilor prezidențiale din acest an, identitatea învinsului este perfect clară. Este vorba de încrederea națiunii în judecător ca gardian imparțial al statului de drept”, a spus el.

Al Gore și-a acceptat înfrângerea. Întrebările rămân

Al Gore a câștigat votul popular în SUA, dar a pierdut alegerile în Colegiul Electoral. Unii membri din echipa sa l-au îndemnat să continue lupta juridică, dar Gore a decis foarte repede după decizia Curții SUpreme să își accepte înfrângerea.

A anunțat-o pe 13 decembrie. „Îi spun președintelui ales Bush că ceea ce a mai rămas din ranchiuna partizană trebuie acum lăsat deoparte”, a spus el.

„Nici el, nici eu nu am anticipat acest drum lung și dificil și, cu siguranță, niciunul dintre noi nu a dorit ca așa ceva să se întâmple. Cu toate acestea, a venit, iar acum s-a încheiat, rezolvat, așa cum trebuie să fie rezolvat, prin instituțiile onorate ale democrației noastre”, a continuat democratul.

„Acum Curtea Supremă a Statelor Unite a vorbit. Să nu existe nicio îndoială, deși nu sunt deloc de acord cu decizia Curții, o accept. Accept finalitatea acestui rezultat care va fi ratificat lunea viitoare în Colegiul Electoral. Și în această seară, de dragul unității poporului nostru și al forței democrației noastre, îmi accept înfrângerea a spus Gore”.

Momentul a pus capăt unui capitol complicat și au permis învestirea președintelui Bush. Criticile la adresa deciziei Curții Supreme au continuat la ani de zile după aceea. 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro