Sari direct la conținut

Două cereri de anulare a alegerilor prezidenţiale, pe masa judecătorilor de la CCR

HotNews.ro
Două cereri de anulare a alegerilor prezidenţiale, pe masa judecătorilor de la CCR

Curtea Constituţională a României este aşteptată să decidă joi asupra a două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, depuse de doi competitori electorali, Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12.

Cele două dosare care vizează cereri de anulare a alegerilor vor fi judecate joi. Şedinţa este programată pentru ora 11.00, potrivit reprezentanţilor CCR.

De asemenea, CCR are pe ordinea de zi și „Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”, potrivit News.ro.

Cererile lui Popescu și Terheș au ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”. Ele au fost înregistrate miercuri la Curtea Constituţională şi au fost trimise spre repartizare.

Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, a obţinut în primul tur al alegerilor 14.502 voturi, adică 0,15%, iar Cristian Terheş, de la Partidul Naţional Conservator Român, 95.782 voturi, adică 1,03%.

„Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, potrivit Legii 37/2004 privind alegerea preşedintelui României.

Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. Potrivit aceleiaşi legi, în această situaţie, Curtea Constituţională poate dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Argumentele contestatarilor

Sebastian Popescu acuză fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România.”

Sebastian Popescu mai precizează în sesizarea prezentată de Digi 24 că, potrivit Raportului Oficial al AEP, candidatul independent Călin Georgescu a raportat ZERO lei cheltuieli pentru întreaga campanie, „deşi a desfăşurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reuşind să obţină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice şi financiare considerabile”.

Cristian Terheş a acuzat într-o conferinţă de presă fraudarea alegerilor şi intervenţii care au afectat clasamentul în ceea ce îi priveşte pe primii doi candidaţi, afirmând explicit că prin această acţiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea celor clasaţi în turul ll, notează News.ro.

El a invocat ieşirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor „reprezentanţi de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi. El i-a enumerat pe Cătălin Drulă şi Vlad Voiculescu şi a spus că postările acestora au avut mii de like-uri şi de distribuiri.

Terheş a remarcat că diferenţa dintre candidatul clasat pe locul 2, Elena Lasconi, şi cel clasat pe locul 3 este foarte mică.

În cazul lui Călin Georgescu, Terheş a susţinut că au existat „o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât şi în ziua votului”.

Ce spun Călin Georgescu și Elena Lasconi

Călin Georgescu, candidatul independent plasat pe primul loc în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat la Realitatea că „este ceva de neimaginat ce se întâmplă”.

„Asta ar însemna că indiferent ce preşedinte ulterior va fi, el este ridicol pentru că este total nedemocratic. Dacă acest lucru se întâmplă”, a adăugat el.

Candidata USR Elena Lasconi a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi o încălcare gravă a democraţiei, ar genera proteste în toată țară. Ea a apreciat că deja a fost încălcată democraţia atunci când Diana Şoşoacă a fost scoasă din cursă prin decizia Curţii Constituţionale.

„Cred că dacă s-ar întâmpla (n.r. – anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale) asta ar fi o încălcare gravă a democraţiei, deja au încălcat democraţia, au intrat cu bocancii în ea atunci când au scos din cursă un candidat, şi mă refer aici la Curtea Constituţională, pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut treaba înainte”, a afirmat Lasconi.

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri seară la Antena 3, că eventuala anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale este „o chestiune sensibilă”, iar în astfel de momente deciziile trebuie luate cu responsabilitate.

Fostul preşedinte al USR Cătălin Drulă afirmă, miercuri, întrebat despre cererile de anulare a scrutinului din 24 noiembrie, că „orice decizie de a rezolva alegerile la masa verde e extrem de periculoasă pentru democraţie”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro