Sari direct la conținut

Curtea Constituțională cere renumărarea tuturor voturilor de la prezidențiale – decizie fără precedent în România. „E absolut, absolut imposibil să renumărăm până mâine”, a spus Toni Greblă, șeful AEP

HotNews.ro
Curtea Constituțională cere renumărarea tuturor voturilor de la prezidențiale – decizie fără precedent în România. „E absolut, absolut imposibil să renumărăm până mâine”, a spus Toni Greblă, șeful AEP

Curtea Constituţională a României a respins una din cele două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale depuse de candidații Cristian Terheş şi Sebastian Popescu, clasaţi pe poziţiile 9 şi 12. Pe contestația admisă, CCR a decis că se va reuni din nou vineri pentru analiză, iar până atunci cere Biroului Electoral Central renumărarea tuturor celor 9.465.257de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale. Hotărârea este una fără precedent.

La primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 9.465.257 de persoane. În turul al doilea al alegerilor au intrat Călin Georgescu, cu 2.120.401 de voturi (22,94 %), și Elena Lasconi, cu 1.772.500 (19,17 %). Marcel Ciolacu s-a clasat pe poziția a treia, având 1.769.760 de voturi (19,14%). Diferența între Lasconi și Ciolacu a fost de 2.740 de voturi.

Decizia Curții Constituționale privind renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie

UPDATE 14:30 CCR a anunțat oficial, printr-un comunicat de presă, o decizie fără precedent – cere renumărarea turutor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur de scrutin. CCR urmează să se reunească din nou vineri.

„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:

  • 1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
  • 2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
  • 3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
  • În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024)”.

Șeful AEP: „E absolut imposibil să renumărăm până mâine. Ar trebui dovezi temeinice că această numărătoare nu a fost făcută cum trebuie”

Președintele Autorității Electorale Permanente a avut o primă reacție, spunând că este imposibilă renumărarea voturilor în una sau în câteva zile.

„Reverificarea a peste 9 milioane de voturi, depozitate în cele 41 de județe, nu poate fi făcută nici în ore, nici într-o zi, nici în două. Nu pot să apreciez cât ar dura, e vorba de peste 9 milioane de voturi depozitate în arhivele tribunalelor .

Ar trebui dovezi temeinice că această numărătoare nu a fost făcuta cum trebuie. Ori până la validarea proceselor verbale nu a existat nicio contestatie cu privire la faptul că numărotarea voturilor a fost făcuta greșit”, a declarat Toni Greblă, la Digi 24.

UPDATE 13:00 După o ședință de două ore, Curtea Constituțională a decis amânarea unei decizii și reluarea discuțiilor vineri, 29 noiembrie, au anunțat reprezentanții CCR. Şedinţa CCR a început la ora 11.00.

Contestația rămasă în discuția CCR privind anularea alegerilor o vizează și pe Lasconi. Cea respinsă îl viza doar pe Georgescu

Contestațiile făcute de Cristian Terheș și Constantin Popescu au ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”. În discuția CCR a rămas însă doar contestația lui Cristian Terheş, de la Partidul Naţional Conservator Român, care la primul tur al alegerilor a obținut 95.782 voturi, adică 1,03%.

Contestația lui Constantin Popescu, care a acuzat fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”, a fost respinsă de CCR.

Terheș a cerut anularea primul tur de scrutin pe motiv că reprezentanţii USR au continuat campania electorală după ce era interzis de lege şi s-au înregistrat nereguli în privinţa voturilor acordate lui Ludovic Orban, ceea ce a influenţat ordinea candidaţilor clasaţi pe locurile doi şi trei.

Terheş a susţinut că a identificat mai multe cazuri în care în procesele verbale voturi valabil exprimate pentru Ludovic Orban au fost puse „din pix” candidatului Elena Lasconi.

Cristian Terheş a acuzat într-o conferinţă de presă fraudarea alegerilor şi intervenţii care au afectat clasamentul în ceea ce îi priveşte pe primii doi candidaţi, afirmând explicit că prin această acţiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea celor clasaţi în turul ll, notează News.ro.

El a invocat ieşirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor „reprezentanţi de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi. El i-a enumerat pe Cătălin Drulă şi Vlad Voiculescu şi a spus că postările acestora au avut mii de like-uri şi de distribuiri.

Terheş a remarcat că diferenţa dintre candidatul clasat pe locul 2, Elena Lasconi, şi cel clasat pe locul 3 este foarte mică.

În cazul lui Călin Georgescu, Terheş a susţinut că au existat „o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât şi în ziua votului”.

Ce spun Călin Georgescu și Elena Lasconi

Călin Georgescu, candidatul independent plasat pe primul loc în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat la Realitatea că „este ceva de neimaginat ce se întâmplă”.

„Asta ar însemna că indiferent ce preşedinte ulterior va fi, el este ridicol pentru că este total nedemocratic. Dacă acest lucru se întâmplă”, a adăugat el.

Candidata USR Elena Lasconi a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi o încălcare gravă a democraţiei, ar genera proteste în toată țară. Ea a apreciat că deja a fost încălcată democraţia atunci când Diana Şoşoacă a fost scoasă din cursă prin decizia Curţii Constituţionale.

„Cred că dacă s-ar întâmpla (n.r. – anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale) asta ar fi o încălcare gravă a democraţiei, deja au încălcat democraţia, au intrat cu bocancii în ea atunci când au scos din cursă un candidat, şi mă refer aici la Curtea Constituţională, pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut treaba înainte”, a afirmat Lasconi.

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri seară la Antena 3, că eventuala anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale este „o chestiune sensibilă”, iar în astfel de momente deciziile trebuie luate cu responsabilitate.

Fostul preşedinte al USR Cătălin Drulă afirmă, miercuri, întrebat despre cererile de anulare a scrutinului din 24 noiembrie, că „orice decizie de a rezolva alegerile la masa verde e extrem de periculoasă pentru democraţie”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro