De la proteste violente la festivaluri cu muzică și dans – cum au sărbătorit oamenii din întreaga lume ziua de 1 mai
În fiecare an, ziua de 1 mai este sărbătorită în întreaga lumea având diferite semnificații, de la venirea primăverii în emisfera nordică până la lupta pentru drepturile muncitorilor în mai multe state din Europa, Africa și Asia, potrivit BBC.
Ziua de 1 mai este de mult asociată cu lupta pentru drepturile muncitorilor în multe părți ale lumii. Mii de oameni s-au adunat în mai multe orașe din Rusia în cadrul unui miting anti-Putin, în Indonezia muncitorii au organizat un marș de protest în capitală, iar în Hong Kong, muncitorii care provin din rândurile migranților au organizat de asemenea mișcări de stradă.
Mitingurile au avut loc și în marile orașe din Franța, organizate de sindicate iar în Turcia, poliția a împiedicat o serie de demonstrații care erau planificate să se desfășoare în piața Taksim din Istanbul. În Lisabona, Portugalia, protestatarii au mărșăluit pe străzi cu o marionetă uriașă care îl înfățișează pe premierul Antonio Costa.
În Africa de Sud, muncitorii au participat la un raliu la nord de Durban, care a fost organizat de cel mai mare sindicat din țară. Soldații cubanezi au participat la o paradă mare în Havana. Printre participanți s-a numărat și fostul președinte Raul Castro. Liderul de opoziție al Venezuelei, Juan Guaido, a făcut miercuri apel la organizarea „celui mai mare protest” din istoria Venezuelei, la o zi după ce a cerut Armatei să ajute la înlăturarea președintelui Nicolas Maduro.
Cu toate acestea, ziua de 1 mai nu a fost marcată doar de evenimente politice. În sudul Germaniei, a avut loc festivalul Maypole marcat prin dansuri tradiționale și muzică. În Bangladesh, cântăreții de muzică tradițională au participat la o serie de evenimente organizate în capitala statului, Dakha, iar în Marea Britanie ziua a fost sărbătorită prin dans.
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.