De unde au plecat condamnarile din fotbal. Daca nu citea Bodu ziarul, poate ca Gigi, George, Gica si Giovani scapau
Fostul presedinte al Fiscului din 2005-2006, Sebastian Bodu, este cel care a declansat institutional procedurile penale care au condus la condamnarea de marti a celor 8 sefi din fotbal.
- VIDEO Dosarul Transferurilor, pedepse cu executare pentru toti inculpatii: George Copos, 3 ani si 8 luni de inchisoare; Mihai Stoica – 3 ani si sase luni; Cristi Borcea – 6 ani si 4 luni; Ioan Becali – 6 ani si 4 luni; Victor Becali – 4 ani si 8 luni; Gica Popescu – 3 ani si o luna
Prin 2006, presedintele de atunci al Agentiei Nationale Fiscale (ANAF) ajungea sperietoarea patronilor si managerilor din fotbalul romanesc, care invarteau milioane de dolari prin tranzactii internationale de jucatori. „Sa vina Bodu, sa vina Bodu!”, scandau suporterii pe stadioane. Cei mai buni jucatori plecau in strainatate, patronii si impresarii se imbogateau, iar fanii inghetau in tribune.
La 8 ani de atunci, Bodu, ajuns intre timp europarlamentar, la final de mandat, isi aminteste ca din presa a aflat despre fraudele comise la transferurile unor jucatori romani. Jurnalistii de la Gazeta Sporturilor au prins atunci firul afacerilor de milioane de dolari, in care 8 patroni de cluburi, manageri si impresari faceau bisnita cu jucatori.
„A pornit de la sesizarile din presa ca transferul jucatorilor se facea la preturi subevaluate. Citeam presa, eram foarte atent la sesizarile din presa. Daca era una singura, poate ca n-o bagam in seama, dar, vazand ca sunt mai multe si situatia poate sa fie reala, am dat mai multa atentie. Atunci se spunea <>. Si am demarat o ancheta!„, isi aminteste Bodu, contactat de HotNews.ro.
Fiscul a descins apoi la Fedaratia Romana de Fotbal, condusa atunci de acelasi Mircea Sandu, si la Liga Profesionista de Fotbal, pe vremea cand Dumitru Dragomir era presedinte. Garda Financiara a luat, cu forta, contractele jucatorilor transferati afara.
„Am strans informatii intai de la FRF si de la LPF, am luat toate contractele. Mai intai n-au vrut sa le dea, m-am dus cu Garda Financiara peste ei si le-am luat cu forta. Dupa care am inceput sa trimit cereri de schimb de informatii cu administratiile finantelor publice din tarile in care cluburile respective activau, in Germania, Ucraina, Italia, Spania. I-am sunat pe omologii mei si in final mi le-au dat, unii mai usor, altii mai greu, ca nu eram membri UE atunci”, povesteste Sebastian Bodu.
Fiscul a sesizat ca in tara contractele declarate de cluburile romanesti care vindeau jucatorii erau mai mici decat cele pe care le aveau in gestiune cluburile straine, care cumparau.
„Am pus cap la cap cu informatiile din Romania si, comparand cele doua contracte, am vazut diferente uriase de sume si am sesizat DNA-ul. DNA-ul le-a luat de la noi, iar dupa ce am plecat de la ANAF ei au extins ancheta, avand si ei la indemana procedura de schimb de informatii”, mai spune Bodu.
In ianuarie 2007, democrat-liberalul era demis de la conducerea ANAF, de premierul de atunci, liberalul Calin Popescu Tariceanu, dupa ce Bodu criticase public taxa de prima inmatriculare auto introdusa de Guvern.
In 2014, nici pe lista PDL de candidati, pentru alegerile europarlamentare din 25 mai, Bodu nu mai are loc.
„Nu mai sunt pe nicio lista, eu sunt in total conflict cu actuala conducere a PDL. Vasile Blaga este un anti-lider politic, n-are nicio calitate pentru a fi lider politic. Nu sunt traseist, nu plec la alt partid, nu plec nici la PMP, eu sunt PD-ist. Ma pot gandi sa candidez idependent„, mai spune Bodu, pentru Hotnews.ro.
Curtea de Apel Bucuresti a anuntat, marti, decizia finala in „Dosarul Transferurilor”. Astfel, George Copos (fost patron al Rapidului) a primit pedeapsa de 3 ani si 8 luni de inchisoare cu executare.
Mihai Stoica (managerul general al Stelei) a fost condamnat la trei ani si sase luni cu executare. Nici Cristi Borcea (fost manager al lui Dinamo) nu a scapat de o pedeapsa cu executare: 6 ani si 4 luni. Alte decizii: impresarul Ioan „Giovani” Becali – 6 ani si patru luni cu executare, impresarul Victor Becali – 4 ani si 8 luni cu executare, Jean Padureanu (fostul presedinte al Gloriei Bistrita) – 2 ani si 4 luni cu executare, impresarul Gica Popescu – 3 ani si o luna cu executare, Gigi Netoiu (fost sef la Dinamo, actual deputat UNPR) – 3 ani si 4 luni cu executare.
In 2 octomrbie 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe cei 8 in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.
In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.
Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca – realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean – din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti.