Sari direct la conținut

Decizia Curții de Apel București în dosarul de trădare națională: Doi membri ai grupării „Vlad Țepeș”, arestați preventiv / Ceilalți patru, plasați sub control judiciar

HotNews.ro
Decizia Curții de Apel București în dosarul de trădare națională: Doi membri ai grupării „Vlad Țepeș”, arestați preventiv / Ceilalți patru, plasați sub control judiciar
Aducere la Curtea de Apel de Bucuresti a celor 6 persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trădare, in Bucuresti, 6 martie 2025 / Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Doi dintre bărbaţii care sunt cercetaţi de procurorii DIICOT pentru trădare şi constituirea unei grupări pentru a „ştirbi suveranitatea şi independenţa” României au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în urma deciziei luate de Curtea de Apel Bucureşti joi seară. Instanţa a respins arestarea preventivă, respectiv arestul la domiciliu, pentru ceilalţi patru, care vor fi anchetaţi sub control judiciar.

Decizia instanței nu este definitivă.

Conform acestei hotărâri, Adrian-Robertin Dinu și Marius Semenic au fost arestați preventiv.

„Admite propunerea de arestare preventivă, formulată de Ministerul Public –Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Structura Centrală- Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Terorism şi a Criminalităţii Informatice, în dosarul de urmărire penală nr. 6758/19/P/2024 în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Dinu Adrian-Robertin şi Semeniuc Marius. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Dinu Adrian-Robertin şi Semeniuc Marius pe o durată de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a măsurii. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Dinu Adrian-Robertin şi Semeniuc Marius”, scrie în minuta instanţei, potrivit News.ro.

Curtea de Apel Bucureşti a decis să respingă ca neîntemeiată propunerea de luare a arestării preventive pentru Raul-Mihail Lupu şi Georgică-Cristian Atitiene, aceştia urmând să fie cercetaţi sub control judiciar.

De asemenea, instanţa a mai decis să respingă propunerea de arest la domiciliu formulată de procurorii DIICOT în privinţa lui Ştefan Mateescu şi Radu-Pompiliu Şofran, urmând ca şi aceştia să fie anchetaţi sub control judiciar.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Şase persoane au fost reţinute joi de procurorii DIICOT fiind suspectate de trădare şi că au constituit o grupare cu scopul de a „ştirbi suveranitatea şi independenţa statului român prin subminarea politică şi a capacităţii de apărare a ţării”.

Gruparea, intitulată „Comandamentul Vlad Ţepeş”, s-a dezvoltat pe tipul unei structuri militare, în dosar fiind cercetat, ca suspect, generalul maior în retragere Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani.

Membrii grupării au intrat în contact cu agenţi străini, în România şi în Rusia, şi au făcut demersuri pentru negocieri cu factori politico-militari externi privind retragerea României din NATO, înlăturarea ordinii constituţionale, desfiinţarea partidelor, instalarea unui nou Guvern, schimbarea numelui ţării, a drapelului şi imnului, susţin anchetatorii.

În ianuarie, doi dintre inculpaţi s-au deplasat la Moscova, unde au intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizaţiei cu privire la preluarea puterii de stat în România, potrivit procurorilor DIICOT.

INTERVIURILE HotNews.ro