Sari direct la conținut

Decizia Curții de Justiție de la Haga: Marea Britanie trebuie să pună capăt ocupației din Insulele Chagos

HotNews.ro
Decizia Curții de Justiție de la Haga: Marea Britanie trebuie să pună capăt ocupației din Insulele Chagos

Curtea Internațională de Justiție a decis luni în favoarea Insulelor Mauritius într-o dispută teritorială cu Marea Britanie privitoare la Insulele Chagos. Curtea a decis ca Marea Britanie să își retragă admninistrația din arhipelag cât mai curând posibil, informează DW.

Curtea de justiție a ONU pentru dispute interstatale a decis luni ca Marea Britanie să renunțe la controlul Arhipelagului Chagos din Oceanul Indian ,,cât mai curând posibil”. Decizia exprimată în favoarea Insulelor Mauritius pune capăt unei dispute de lungă.

Decizia curții nu este constrângătoare, însă are o importanță simbolică uriașă. Recomandarea curții este o veste bună pentru cei aproximativ 2 000 de persoane evacuate de britanici de pe insulă între 1960 și 1970 pentru ca SUA să își poată construi aici o bază militară.

Corespondența diplomatică din această perioadă descrie evacuarea insulelor ca fiind o îndepărtare a ,,câtorva Tarzani și Vineri”.

Mulți dintre foștii locuitori din Chagos s-au stabilit în Marea Britanie, de unde au continuat lupta pentru decolonizarea completă a regiunii.

Curtea de la Haga a ajuns la concluzia că Marea Britanie a împărțit ilegal insulele în 1965, cu trei ani înainte ca Port Louis să își câștige independența.

Mauritius a argumentat în fața completului de judecată că decizia britanicilor de a scinda teritoriul țării în perioada în care Marea Britanie era încă o putere colonială a fost ilegală. Majoritatea judecătorilor au acceptat acest argument, spunând că ”procesul decolonizării (britanice) nu a fost completat din punct de vedere legal” din cauza acțiunilor Marii Britanii.

Decizia ICJ poate fi citită în întregime aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro