Sari direct la conținut

Decizia României de a da în judecată Austria din cauza blocadei Schengen nu impresionează Viena. Reacția ministrului austriac al Afacerilor europene

HotNews.ro
Schengen și Austria, Foto: Blitzkoenig / Dreamstime.com
Schengen și Austria, Foto: Blitzkoenig / Dreamstime.com

Anunțul premierului Marcel Ciolacu că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție dacă își va menține veto-ul privind aderarea la Schengen nu impresionează Viena. „Nu putem să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect”, a reacționat ministrul austriac al Afacerilor Europene, Karoline Edtstadler.

  • „Veto-ul austriac în privinţa Schengen nu este îndreptat împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu mai funcţionează.
  • Respectăm poziţia şi înţelegem interesele partenerilor noştri români.
  • În acelaşi timp, nu putem însă să închidem ochii şi să extindem un sistem deja defect”, a declarat vineri Karoline Edtstadler (Partidul Popular, ÖVP), răspunzând unei solicitări a agenției austriece de presă APA, conform Agerpres.

Ea a susținut că Uniunea Europeană ar trebui „să îşi facă temele şi să asigure o protecţie a graniţelor UE care să funcţioneze”.

„Doar frontiere sigure la exterior fac posibilă viziunea noastră a unei Europe fără frontiere la interior”, a adăugat ministrul austriac al Afacerilor Europene.

Cu o zi în urmă, și ministrul austriac de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a transmis din nou că Viena nu cedează: „La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”. El a reacționat astfel după ce în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen „fără nicio întârziere”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu pentru Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri dacă Viena își va menține veto-ul privind aderarea României la spaţiul Schengen. Marcel Ciolacu a spus că România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei.

Marcel Ciolacu a declarat că România va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție dacă va folosi din nou veto-ul pe Schengen în octombrie sau decembrie, când această temă va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului miniştrilor de interne ai UE. (Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro