Decizie europeana: Vinul din Republica Moldova va putea fi vandut liber pe piata UE, de la 1 ianuarie 2014. Lovitura asupra Rusiei. Dar pentru producatorii din Romania?
Piata Uniunii Europene se deschide complet pentru vinul din Republica Moldova, de la 1 ianuarie 2014, potrivit unei decizii luate, luni, de Consiliul Uniunii Europene. Masura reprezinta o lovitura strategica impotriva Rusiei, care blocase importurile de vinuri moldovenesti pe piata rusa, ca presiune fata de apropierea Chisinaului de UE si Romania. In schimb, se poate ridica si problema ca producatorii de vinuri din Romania sa aiba direct de suferit de pe urma concurentei libere cu vinurile basarabene.
Consiliul de ministri din statele membre UE, reunit luni, a aprobat o reglementare propusa de Comisia Europeana, prin comisarul european pentru Agricultura Dacian Ciolos, si sustinuta de Parlamentul European, de ridicare a restrictiilor pentru importul de vinuri din Republica Moldova pe piata UE.
„Ma bucur ca propunerea Comisiei Europene de a acorda acces neingradit pe piata UE pentru vinurile din Republica Moldova va deveni realitate de la 1 ianuarie 2014. Rapiditatea cu care a fost adoptata, votul unanim de azi din Consiliul de Ministri, dar si larga sustinere de care s-a bucurat in Parlamentul European – si aici doresc sa subliniez contributia domnul Iuliu Winkler, raportorul PE pentru acest dosar – arata ca, dincolo de semnale politice, Uniunea Europeana este solidara cu partenerii ei, prin masuri cu impact economic concret”, a declarat luni Dacian Ciolos, intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.
Reglementarea urmeaza sa fie publicata in Jurnalul Oficial al UE inainte de finalul anului 2013, pntru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014, a declarat europarlamentarul PPE/UDMR Iuliu Winkler, raportorul Parlamentului European pentru aceasta reglementare.
„Ultimul pas este publicarea in Jurnalul oficial al UE. Staff-ul domnului Ciolos mi-a confirmat ca inca intre ultimele publicari din acest an ale Jurnalului Oficial este prevazuta si aceasta publicare, ceea ce insemana ca de la 1 ianuarie avem taxe vamale zero pentru vinul din Republica Moldova”, a declarat Winkler, pentru HotNews.ro.
In acest moment, vinul produs in Republica Moldova poate fi importat in UE cu taxe vamale zero intr-o limita totala de 240.000 de hectolitri pe an, insa de la 1 ianuarie 2014 nu va mai exista aceasta limita.
In 25 septembrie 2013 Comisia Europeana a propus Consiliului UE si Parlamentului European modificarea Preferintelor Comerciale Autonome, astfel incat importurile UE de vinuri moldovenesti sa fie complet liberalizate, inainte de intrarea in vigoare a Acordului de Asociere parafat la Vilnius, care prevede si crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate si Cuprinzatoare (DCFTA).
DCFTA prevede liberalizarea completa, fara restrictii, a pietei UE pentru importurile de vin din Republica Moldova si revoca regimul actual de Preferinte Comerciale Autonome (ATP) (o cota de 240.000 de hectolitri de vin pe an). Prin adoptarea propunerii Comisie Europene, revocarea regimului ATP a fost devansata si va fi aplicata de la 1 ianuarie 2014, a precizat Comisia Europeana.
- „Lovitura” pentru Rusia nu va veni din primul moment
In septembrie 2013, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor din Rusia a interzis importurile de vinuri din Republica Moldova pe piata rusa, pe motiv ca produsul ar avea calitate neconforma pentru consumul rusilor.
Decizia Moscovei a venit pe fondul demersurilor pe care aceasta le facea asupra unor state foste sovietice pentru a le convinge sa nu parafeze si sa nu semneze Acordul de asiciere cuprinzator si aprofundat cu UE.
Romania a reactionat in cadrul institutiilor europene, atat prin Guvern, cat si prin europarlamentari ca Iuliu Winkler sau Monica Macovei, care au indemnat la contrabalansarea masurilor rusesti cu inlesniri din partea UE pentru vinul basarabean.
Imediat a reactionat comisarul european pentru Agricultura Dacian Ciolos, care a promovat in cadrul Comisiei Europene reglementarile de inlesnire a importului de vinuri basarabene pe piata UE, concretizate prin propunerea din 25 septembrie. Propunerea Executivului European a fost sustinuta in Parlamentul European, cu implicarea activa a europaralemntarilor romani, si apoi in Consiliul UE, cu implicarea Guvernului Romaniei.
Iuliu Winkler, unul dintre cei mai activi sustinatori ai vinului basarabean pe piata UE, a recunoscut, insa, ca decizia Uniunii Europene nu va avea capacitatea sa contrabalanseze restrictiile din Rusia „din primul moment”.
Insa, Winkler considera ca in viitor produactorii din Republica Moldova isi vor adapta calitatea productiei la standardele UE, pentru a profita din plin de deschiderea piete europene.
„Nu este o supriza, producatorii stiu de cel putin jumatate de an despre demdersurile de deschidere a pietei UE pentru vinul din Republica Moldova. Relevanta economica consta in faptul ca producatorii moldoveni sunt foarte motivati sa isi pregateasca productia, pentru ca altfel arata exportul de vin in Rusia sau Kargastan si altfel arata exportul de vin in Uniunea Europeana, poate ca sunt altfel de butelie, de dop, alta eticheta„, a explicat europaralementarul UDMR/PPE, pentru HotNews.ro.
Si comisarul european Dacian Ciolos se declara convins de succesul vinurilor din Republica Moldova pe piata UE, insa si el invoca necesitatea investitiilor in calitate din partea producatorilor basarabeni.
„Sunt convins ca vinurile moldovenesti isi vor gasi locul pe piata europeana, o piata de peste 500 de milioane de consumatori, interesati de calitate, de diversitate, de traditie, o piata deschisa, cu reguli clare si transparente. Sectorul vinicol este deosebit de important pentru economia Republicii Moldova si sper ca oportunitatile oferite de accesul neingradit pe piata UE vor fi insotite de investitii in productia de vin de calitate, dar si in promovarea lui„, a declarat comisarul european Dacian Ciolos dupa adoptarea propunerii Comisiei Europene de catre Consiliul UE pentru agricultura.
La sfarsitul lunii noiembrie, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere si de liber schimb cu UE, la Summitul de la Vilnius, insa urmatorul pas este semnarea documentelor.
- Winkler: Vor face oarecare concurenta vinurilor romanesti, dar nu cred ca vor aduce prejudicii producatorilor romani
Practic, de la 1 ianuarie 2014, vinurile produse in Basarabia vor avea acelasi regim pe piata Uniunii Europene cu vinurile facute in Franta, Spania, Italia sau Romania.
Aceasta inseamna, insa, si faptul ca vinurile basarabene vor face concurenta vinurilor roamnesti atat pe piata UE, cat si pe cea romaneasca.
„Da, orecum cred ca vinurile moldovenesti vor face ceva concurenta vinurilor romanesti, intr-o oarecare masura, dar nu cred ca vor aduce prejudicii producatorilor romani„, a recunoscut Iuliu Winkler.
Eurodeputatul a precizat insa ca pericolul real pentru producatorii romani de vinuri nu este reprezentat de vinurile importate legal din Republica Moldova, ci de contrabanda.
„Filiera moldoveneasca este contra intereselor producatorilor romani atunci cand vorbim despre comertul la negru si asta se intampla si in cazul tigarilor, si in cazul altor produse„, a avertizat europaralamentarul UDMR.