Sari direct la conținut

Definitivat 2025. Examenul va fi susținut mai devreme față de anii trecuți / Calendarul probelor 

HotNews.ro
Examen pentru facultate, Foto: DreamsTime
Examen pentru facultate, Foto: DreamsTime

Înscrierile pentru examenul de Definitivat 2025 se încheie pe 10 octombrie 2024. În data de 8 iulie va avea loc proba scrisă, mai devreme cu câteva zile față de anii trecuți. Rezultatele finale ale examenului vor fi publicate în 21 iulie.

„Important pentru profesorii care susțin în anul acesta școlar definitivatul: proba scrisă va avea loc cu aproape două săptămâni mai devreme decât anul trecut”, a anunțat Ministerul Educației. 

Proba scrisă de la examenul de Definitivat 2024 s-a ținut în 24 iulie. 

Definitivat 2025: calendarul examenului

Prin examenul de definitivat profesorii dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Media minimă de promovare a examenului este 8. Candidații cu media sub 8 nu pot fi angajați pe perioadă nedeterminată și rămân doar ca debutanți. 

Cadrele didactice pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult 3 ori. 

Care e diferența între examenul de titularizare și cel de definitivat

Definitivatul este examenul care le permite cadrelor didactice să obțină statutul de profesor calificat și să avanseze de la nivelul de debutant. El este făcut pentru profesorii debutanți, care au intrat recent în sistemul de învățământ.

Titularizarea este examenul prin care un cadru didactic obține un post permanent în învățământ, devenind titular într-o anumită școală. El este conceput atât pentru profesorii care au luat deja definitivatul, cât și pentru profesorii debutanți care vor să ocupe un post în învățământ pe o perioadă nedeterminată.

INTERVIURILE HotNews.ro